Sport

Politiet får skylda for Hillsborough-tragedien

De 96 ofrene i Hillsborough-tragedien i 1989 døde som følge av en straffbar handling, tilsvarende uaktsomt drap i norsk rettsterminologi, konkluderer juryen.

Av Geir Andreassen

Juryen konkluderte med at beslutninger tatt av politiet «forårsaket eller bidro til» dødsfallene, og at de utgjorde grov tjenesteforsømmelse.

Det var den 15. april 1989 at 96 mennesker mistet livet i trengselen som oppsto bak det ene målet på Hillsborough i Sheffield før og under FA-cupsemifinalen mellom Liverpool og Nottingham Forest.

David Duckenfield, som var ansvarlig for politivaktholdet, besluttet å åpne en av portene til tribunen fordi det hadde oppstått trengsel utenfor. Dermed flommet 2000 mennesker inn på en allerede overfylt tribune, og det oppsto dødelig trengsel mot stålgjerdet av typen som den gang omkranset de fleste fotballarenaer i England.

Langvarig kamp

Overlevende og etterlatte reagerte kraftig på at politiet først la skylden for tragedien på Liverpool-tilhengerne, og de har siden kjempet for å få fram sannheten.

Sakens kjerne har vært hvordan politiet opptrådte på kampdagen, og om politiets feilvurderinger førte til at nesten 100 menneskeliv gikk tapt og 766 ble skadd. Et første likskue i 1991 konkluderte med at ingen kunne klandres, men en langvarig kampanje for «Rettferdighet for de 96» resulterte i en uavhengig gransking (2009-12) som plasserte ansvaret hos politiet. Det ledet til et nytt likskue som startet i 2014 og ble avsluttet tirsdag.

Juryen på ni personer, seks kvinner og tre menn, skulle svare på 14 spørsmål. De svarte ja på tolv av dem, de fleste om politiets ansvar. Juryen fant også mangler ved arrangørens planlegging, sikkerhetstiltakene på tribunen og ambulansetjenestens innsats da katastrofen var et faktum.

Juryen svarte nei på spørsmålet om Liverpool-supporterne hadde skyld i det tragiske utfallet.

Merkedag

Utfallet ble møtt med gledestårer og spontan avsyngig av «You'll Never Walk Alone» av etterlatte og andre som var samlet utenfor rettslokalet.

Storbritannias statsminister David Cameron hyllet «det ekstraordinære motet» til dem som har kjempet en utrettelig kamp for å få fram sannheten om det som skjedde aprildagen for 27 år siden.

– En merkedag. Hillsborough-granskingen resulterte omsider i rettferdighet for de 96 Liverpool-supporterne som døde i den tragiske katastrofen, skrev Cameron på Twitter.

Påtalemyndigheten skal nå vurdere om det skal reises tiltale i saken. (©NTB)

14 SPØRSMÅL OG SVAR

Seks kvinner og tre menn har brukt elleve dager på å vurdere beviser lagt fram i en høring om Hillsborough-tragedien i 1989, der 96 mennesker mistet livet på en overfylt ståtribune. Høringen har vart over to år. Det er det lengste likskue i Storbritannias rettshistorie. Tirsdag svarte juryen ja eller nei på følgende 14 spørsmål som var blitt reist.

1: Fakta om ulykken

– Er du enig i følgende uttalelse som gir en oppsummering av de faktiske forhold ved ulykken:

«96 personer døde som et resultat av katastrofen på Hillsborough stadion 15. april 1989 etter at det oppsto trengsel på Lepping Lane-tribunen som følge av at mange supportere ble sluppet inn på stadion gjennom porter kun beregnet for utgang».

– Ja.

2: Politiets planlegging før semifinalekampen

– Var det feil eller mangler i politiets planlegging foran semifinalekampen som forårsaket eller bidro til den farlige situasjonen som oppsto på kampdagen?

– Ja. Juryen mener at det var store mangler i operasjonsinstruksene.

3: Politiets arbeid og situasjonen ved telleapparatene

– Var det feil eller mangler i politiets arbeid på kampdagen som forårsaket eller bidro til en farlig situasjon ved telleapparatene i Leppings Lane?

– Ja. Politiet reagerte sent på det økende antallet mennesker, og tiltakene var ikke koordinert. Stengte veier og den store mengden fans forverret situasjonen. Det var ingen køordnere på plass, og det var ikke tatt høyde for at det skulle komme så mange fans på en gang. Forsøk på å stenge inngangsportene ble gjort for sent.

4: Politiets arbeid og trengselen på tribunen

– Var det noen feil eller mangler fra ansvarshavende som forårsaket eller bidro til trengselen på tribunen?

– Ja. Ansvarshavende skulle ha gitt ordre om å stenge hovedinngangen.

5: Åpningen av portene

– Da ordren om å åpne utgangsportene ved Leppings Lane ble gitt, ble det gjort noen feil eller unnlatelser av de ansvarlige i kontrollrommet som forårsaket eller bidro til trengselen på tribunen?

– Ja Kommanderende offiser informerte ikke de andre polititjenestemennene inne på anlegget om at C-porten ble åpnet. Han vurderte ikke hvor fansen ville havne. Han ga ikke ordre om å stenge hovedinngangen før åpningen av C-porten.

6: Avgjørelsen om uaktsomt drap i saken

– Er du overbevist, i den grad at du føler deg sikker, om at de som omkom under katastrofen ble ofre for uaktsomt drap?

– Ja.

7: Supporternes oppførsel

– Var det noen oppførsel blant noen av supportene som forårsaket eller bidro til den farlige situasjonen ved telleapparatene?

– Nei.

8: Mangler på Hillsborough stadion

– Var det noen funksjoner i designet, konstruksjonen og utformingen av stadion som du mener var farlig eller defekt og som forårsaket eller bidro til katastrofen?

– Ja. Det var for få telleapparater for en utsolgt kamp og manglende skilting av innganger på siden. Uten spesielle telleapparater for hver del av tribunen ble det umulig å vite når seksjonene var fulle. Fjerning av barrierer gjorde at presset mot de forreste ble enda større.

9: Lisensiering og overoppsyn med stadion

– Var det feil eller mangler på sikkerhetssertifiseringen og overoppsynet på Hillsborough stadion som forårsaket eller bidro til katastrofen?

– Ja. Sikkerhetssertifikatet ble ikke justert etter at det ble gjort endringer på Leppings Lane, og tribunekapasiteten ble følgelig ikke oppdatert.

10: Sheffield Wednesdays bidrag før kampen

– Var det feil eller forsømmelser fra SWFC og klubbens ansatte i forberedelsen til semifinalekampen som forårsaket eller bidro til den farlige situasjonen som utviklet seg på kampdagen?

– Ja. Klubben godkjente ikke planer om egne telleapparater til hver seksjon. Klubben utarbeidet ikke beredskapsplaner med politiet. Det var mangelfull skilting og utilstrekkelig og misvisende informasjon på billettene.

11: Sheffield Wednesdays bidrag på kampdagen

– Var det noen feil eller forsømmelser fra SWFC og klubbens ansatte på kampdagen som bidro til den farlige situasjonen som utviklet seg?

– Nei. Juryen kritiserer imidlertid arrangøren for ikke å ha bedt om utsatt avspark da man ble klar over at mange sto i kø utenfor kort tid før oppsatt kampstart.

12: SWFCs ingeniørfirmas bidrag

– Burde Eastwood & Partners ha gjort mer for å oppdage og opplyse om eventuelle utrygge eller utilfredsstillende trekk ved stadion som forårsaket eller bidro til katastrofen?

– Ja. Eastwood & Partners gjorde ikke sine egne beregninger da firmaet fikk konsulentoppdraget. Derfor var opprinnelig tilskuerkapasitet og alle etterfølgende beregninger uriktige. Tilskuerkapasitet ble ikke justert ved endringer på tribunene, og sikkerhetssertifikatet var ikke oppdatert siden 1986.

13: Førstehjelp og South Yorkshire-politiets rolle

– Etter at trengselen på den vestre tribunen utviklet seg, ble det gjort noen feil eller forsømmelser av politiet som forårsaket eller bidro til at folk mistet livet?

– Ja. Politiet drøyde med å melde om en stor ulykke. Det betydde at nødvendig katastrofealarm ble forsinket.

14: Førstehjelp og South Yorkshire Metropolitan Ambulance Service (SYMAS) rolle

– Etter at trengselen på den vestre tribunen utviklet seg, ble det gjort feil eller forsømmelser av ambulansetjenesten (SYMAS) som forårsaket eller bidro til at folk mistet livet i katastrofen?

– Ja. SYMAS klarte ikke å skjønne omfanget av hva som hadde skjedd på Leppings Lane. Dette førte igjen til forsinkelser i redningsarbeidet.

Kilde: BBC.

Mer fra Dagsavisen