Sport

Angriper Vasaloppet igjen

Det er tolv år siden Anders Aukland vant Vasaloppet. Søndag prøver han igjen.

Av Stian Grythaugen

SÄLEN:  12 år er gått siden storebror Aukland tok sin hittil eneste triumf i den ni mil lange klassikeren fra Sälen til Mora. Langrennsveteranen har siden den gang rukket å bli 43 år, men hungeren etter en ny triumf er likevel stor.

– Absolutt. Det hadde vært enormt å vinne igjen. Vasaloppet er veldig spesielt både for meg og Jørgen. Det er et renn som har betydd mye for oss, sier Aukland til NTB.

For ett år siden gikk han lenge med følelsen av at en ny triumf kunne være i emning.

– Jeg prøvde virkelig hardt i fjor, og da fungerte alt. Jeg hadde superform og gode ski og kjente egentlig at det var løpet mitt, sier Aukland – som likevel måtte se langløpskongen Petter Eliassen stikke av med seieren i avslutningen.

– Der og da var jeg veldig skuffet, men samtidig overrasket det meg at jeg kunne prestere så bra. Akkurat det var veldig gøy, og det ga meg mye motivasjon, sier 43-åringen.

Beinbrudd

Motivasjonen tok han med seg inn i forberedelsene til en ny sesong, men der støtte han likevel på nye problemer. En ulykke under en fjelltur endte med beinbrudd og en leddbåndsskade i ankelen. Plutselig var framtida som skiløper høyst uviss.

Sakte, men sikkert trente 43-åringen seg opp igjen og i vinter har veteranen preget resultatlistene i minst like stor grad som tidligere.

Sett bort fra 15.-plassen i Kaiser Maximilian Lauf har ikke Aukland vært dårligere enn nummer sju i noe Ski Classics-renn. I prestisjetunge Marcialonga ble det en kruttsterk femteplass, og i Jizerska Padesatka var han på pallen.

I Vasaloppet søndag har evighetsmaskinen igjen skumle hensikter. Han valgte å stå over det siste rennet i Toblach, for å være best mulig rustet til det som nå venter.

– Det har gått bra i det siste, så jeg føler meg godt forberedt. Jeg vil veldig gjerne være med og kjempe om pallen, fastslår Aukland.

Som et VM-gull

Nils Marius Otterstad, leder for Team Santander, er trygg på at lagets fremste veteran er der han skal være. Han åpner samtidig muligheten for at søndagens renn kan bli Aukland-brødrenes farvel med Vasaloppet.

– Dette kan nok bli det siste Vasaloppet til Aukland-brødrene på toppnivå. Sånn sett kan det bli et spesielt renn, sier han til NTB.

Hovedpersonen ler godt av den spådommen.

– Sa han det, ja? Jeg tar ærlig talt et år av gangen. Etter løpet i fjor fikk jeg veldig lyst til å gå i år. Akkurat nå tenker jeg bare på løpet på søndag, sier han hemmelighetsfullt.

Otterstad setter følgende ord på hva en ny seier ville betydd for 43 år gamle Aukland:

– For Anders tror jeg det vil føles som det individuelle VM-gullet han aldri fikk.

Hovedpersonen går langt i å si seg enig:

– Ja, jeg tror det ville være det, smiler han. (©NTB)

FAKTA ANDERS AUKLAND

*Født: 12.09.1972 (43 år)

*Bosted: Lommedalen

*Sivilstand: Gift

*Klubb: Oseberg Skilag

*Lag: Team Santander

*OL-medaljer: 1 (1-0-0)

* VM-medaljer: 3 (1-2-0)

*Har NM-gull i friidrett, hundekjøring, duathlon og vintertriatlon. Vinner av Egebergs Ærespris. Vant Vasaloppet i 2004. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen