Sport

En adventskalender full av medaljer

KOMMENTAR: De har fylt en hel adventskalender med mesterskaps-medaljer. VM-gullet i Herning søndag kveld ble medalje nr 24 siden håndballjentenes gjennombrudd i 1986. Fordi Norge har verdens raskeste lag.

Bilde 1 av 2

Og som takk for festen leverte de en første omgang ingen har sett maken til i en VM-finale. Det var en pensum-gjennomgang av kvinnehåndball på øverste nivå, minutt for minutt. De viste oss fasiten: Keeperbragder, rå kontringsstyrke og presisjon. Og da 12.000 helsvette tilskuere i «Arena Boxen» i Herning gikk for å få litt dansk julebrygg i pausen, sto det 20-9 på måltavla. VM-finalen var avgjort.

Hvorfor er det blitt slik? Hvorfor klarer dette laget å fornye og forbedre seg kontinuerlig mens de holder grepet på nasjonen gjennom hele adventstiden? Det korte svaret er en håndballkultur som dyrkes og en vinnerkultur i landslaget som gjennom hele 30-årsperioden har vært ledet av kun tre personer: Sven-Tore Jacobsen, Marit Breivik og Thorir Hergeirsson. Sistnevnte var Breiviks assistent. Denne kvelden ledet han Norge i mesterskap for åttende gang og han har vunnet fem av dem. De norske håndbaljentene er nå regjerende verdensmestere, europamestere og olympiske mestere.

Hvorfor blir de aldri mette? Fordi det etterfylles av nye sultne spillere i en slags skjult lagfornyelse. Det var bare sju av gårsdagens spillere som vant OL-gull i London i 2012. Det var første VM-gull til Nora Mørk. Dette presser også veteranene til å fornye seg. Veteranen Camilla Herrem leverte en gnistrende finale med kampens mest finurlige scoring. Artisteri på øverste hylle. Men snittalderen på dette laget er bare 24 år.

Norge har verdens raskeste håndballandslag. Veronica Kristensen er en av landets raskeste jenter, uansett idrett. Og farten og presisjonen er Norges våpen. Men det mest forbløffende er evnen til å å være best når det gjelder. Nesten alltid. Og evnen til  å dyrke fram keepere på aller øverste nivå. Kari Aalvik Grimsbø viste det i finalen. Det mange mente var verdens beste keeper, kom ikke en gang med  i troppen.

Nederland var finaledebutant og så slik ut. De var egentlig fornøyd med å komme dit. Slik ble det en «feelgood»-finale der treskofolket plutselig fikk noen nye yndlinger å dyrke. Og finalen avsluttet kanskje det beste VM som er arrangert noensinne. Håndball og Danmark er en god miks.

«Nå overlater vi scenen til jentene, og så trekker vi andre oss tilbake», sa Thorir Hergeirsson rett etter at moroa var over. Ikke utypisk landets mest sindige og populære islending. Han er i gang med forberedelsene til  OL i Rio de Janeiro allerede. Og når neste julaften forberedes er han ferdig med EM i Sverige også. Det vil bare fortsette.

Mer fra Dagsavisen