Sport

- Et jordskjelv i fotballfamilien

Kjetil Siem i Norges Fotballforbund, mener torsdagens suspensjon av sentrale ledere er et jordskjelv for fotballen. IOC krever uhildet ny president i FIFA.

Av Øystein Bjerkestrand og Per-Kristian Eriksen

Kjetil Siem sier torsdagens utestengelser av FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini er en totalt turbulent situasjon.

Generalsekretæren i Norges Fotballforbund (NFF) mener følgende om nyheten om at Blatter og Platini ble utestengt med umiddelbar virkning torsdag:

– Det er et jordskjelv i fotballfamilien. Det er de to mektigste fotballederne i verden per i dag. Den ene er sittende president og den andre planlegger, med stor støtte, å bli den neste. At begge er utestengt, uten at man kan fastslå skyldspørsmål, er ikke noe FIFA har vært utsatt for før, sier Siem til NTB.

Han håper at dagens avsløringer også kan forklare hvorfor fotballpresident Yngve Hallén har vært ordknapp i forbindelse med skandalene i FIFA. Hallén sitter i den etiske komiteen, og medlemmene har ikke anledning til å uttale seg om saker hvor de er det dømmende organet.

– Jeg tror folk nå skjønner hvorfor han har vært rund i kantene. Det å si ingen kommentar i Norge er vanskelig. Jeg håper man nå skjønner at han har hatt en taushetsbelagt inngang som har gjort det umulig å kommentere, sier generalsekretæren.

– Jeg vil understreke det jeg har sagt hele tiden, at alle parter nå må bidra til å få alt opp på bordet. Det er viktig å sette fotballens interesser først, sier Hallén til fotball.no.

Hva som skjer videre i verdens største fotballorganisasjon er foreløpig usikkert, men Siem tror visepresident Issa Hayatou overtar ansvaret midlertidig. Han påpeker imidlertid at alt det administrative rundt FIFA vil gå som vanlig.

– De har 600 ansatte, så det går akkurat som før. Der er det ingen forskjell, sier han.

Tross torsdagens sjokknyheter, mener Siem dette viser at opprettelsen av den etiske komiteen fungerer.

– Dette må uansett føre til et momentum. Det er avgjørende for hvordan saken blir håndtert, og vil vise om det er en reell mulighet for det alle ønsker – åpenhet, sier han.

IOC-presidenten

IOC-sjef Thomas Bach mener at FIFA bør vurdere en ekstern kandidat til å etterfølge Sepp Blatter i presidentstolen.

Bach vil at etterfølgeren skal ha høy integritet.

Presidenten i Den internasjonale olympiske komité (IOC) mener det kreves en kraftig opprydning.  – Nok er nok. Endelig får vi håpe at alle i FIFA ikke kan fortsette å opptre passivt. De må kjempe for å gjenvinne tilliten, sa Bach i en uttalelse.

Anker ikke

Sepp Blatter, presidenten i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), er utestengt fra all fotball i 90 dager. Advokatene hans mener reglene ikke er fulgt.

Blatter kritiserer gjennom sine juridiske rådgivere at han ikke fikk muligheten til å forklare seg før utestengelsen ble satt i verk. Han sies å være svært skuffet for at den etiske komiteen ikke har fulgt det etiske og disiplinære regelverket. I henhold til disse reglene skulle Blatter vært gitt en mulighet for å bli hørt, skriver advokatene hans, Lorenz Erni og Richard Cullen.

De to advokatene mener at den etiske komiteen tok sin beslutning bygd på en misforståelse forårsaket av den etterforskningen statsadvokaten i Sveits har iverksatt.

«Foreløpig er det ikke reist noen siktelse mot FIFA-presidenten», skriver de to advokatene.

De hevder videre at sveitsiske påtalemyndigheter blir nødt til å henlegge saken dersom etterforskningen ikke fører til klare beviser i denne saken. Det er for øvrig ikke mer enn to uker siden sveitserne startet sine undersøkelser mot FIFA og president Blatter.

«Blatter ser fram til den dagen da han kan fremlegge beviser for at han ikke har gjort noe galt, verken kriminelt eller på andre måter», skriver de to advokatene.

Selv om Blatter føler at regler ikke er fulgt til punkt og prikke av den etiske komiteen, kommer han ikke til å anke avgjørelsen gjort av denne komiteen. Han hadde en mulighet til det.

– Å sende inn en anke vil ikke gi noen mening, slik denne saken nå står, sier rådgiveren hans, Klaus Stöhlker. Rådgiveren sier at Blatter ikke lot seg hisse opp over suspensjonen, men tok avgjørelsen med stor ro.

Det som er klart er at den afrikanske fotballederen Issa Hayatou midlertidig har overtatt den politiske ledelsen i FIFA etter at Blatter er fristilt fra sine plikter.

Platini anker

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) stiller seg fullt ut bak sin president Michel Platini.

UEFA vil ikke utnevne noen midlertidig president etter at Platini er utestengt fra alle internasjonal fotball de kommende tre månedene.

– Styret i UEFA vet at UEFAs president vil ta alle nødvendige skritt i arbeidet med å anke denne suspensjonen, heter det i en uttalelse fra UEFA torsdag kveld.

De ber om at FIFA handler raskt, og UEFA uttrykker sin fulle tillit til sin 60 år gamle president. (©NTB)

FAKTA OM FIFA-SKANDALEN

Slik har FIFA-skandalen utviklet seg siden mai:

* 27. mai: Sveitsisk politi, i samarbeid med FBI, pågriper sju FIFA-delegater i en razzia på et luksushotell i Zürich. Mistankene gjelder hvitvasking og bedrageri. Totalt siktes 14 personer.

* 28. mai: Skandalen blir verdenspolitikk når Russlands president Vladimir Putin kritiserer USA for å ha blandet seg i saker landet ikke har noe med. Samtidig innledes FIFA-kongressen i Zürich.

* 29. mai: Sepp Blatter gjenvelges som president til tross for skandalen. Utfordreren prins Ali bin Al Hussein fra Jordan erklærer seg slått etter den første stemmerunden.

* 2. juni: Sepp Blatter offentliggjør at han trekker seg, men at han først vil gjøre det ved en ekstraordinær kongress. Beskjeden kommer timer etter at New York Times publiserte en sak hvor de hevdet at Blatters nærmeste, generalsekretær Jerome Valcke, var innblandet i skandalen.

* 3. juni: Etterforskerne offentliggjør et forhør der tidligere FIFA-delegat Chuck Blazer erkjenner at han har tatt imot betaling forbindelse med at Sør-Afrika ble valgt til VM-vert i 2014. Flere medier melder at FBI også etterforsker Blatter.

* 20. juli: FIFA forteller at en ny president skal bli valgt på en ekstraordinær kongress 26. februar i Zürich. Samtidig tvinges Blatter til å avbryte pressekonferansen da en mann kaster sedler på sveitseren.

* 29. juli: UEFA-president Michel Platini lanserer seg som presidentkandidat.

* 3. august: Blatter offentliggjør at han trekker seg som medlem fra Den internasjonale olympiske komité (IOC).

* 10. september: FIFA presenterer en handlingsplan som har til hensikt å komme til bunns i organisasjonens problemer. Blant annet foreslås det en makstid på tolv år i FIFA.

* 18. september: FIFAs generalsekretær, Jerome Valcke, som er blitt beskrevet som Blatters nærmeste, suspenderes. Franskmannen anklages for å ha solgt billetter svart under VM i 2014.

* 25. september: Den sveitsiske påtalemyndigheten forteller at Sepp Blatter er mistenkt for korrupsjon. Blatter har utført en ureglementert pengetransaksjon til Platini på rundt 17 millioner kroner.

* 28. september: Dager senere sender Blatter og Platini ut en pressemelding hvor det hevdes at pengene var for arbeid Platini utførte for FIFA i 1998 og 2002. Den siste utbetalingen på 17 millioner kroner ble gjort i 2011. Blatter insisterer på at han fortsatt kommer til å gå av etter presidentvalget i februar.

* 2. oktober: To av FIFAs største sponsorer, Coca-Cola og McDonalds, krever at Blatter går av umiddelbart.

* 7. oktober: Trykket på FIFA-toppene øker da det blir kjent at den etiske komiteen vil utestenge Blatter i 90 dager.

* 8. oktober: FIFAs etiske komité utestenger Blatter og Platini i 90 dager. I tillegg utestenges Chung Mong-joon, en av presidentkandidatene, i seks år. Også generalsekretær Jerome Valcke blir utestengt, for 60 dager. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen