Sport

Kristoff-spurt best i nord

Alexander Kristoff fra Katjusja-laget spurtet best og vant en suveren seier på den første etappen i Arctic Race torsdag foran Edvald Boasson Hagen.

Av Per-Kristian Eriksen

HARSTAD: Og nå har Katjusja-rytteren virkelig fått «blod på tann», for nå sikter han på ny etappeseier også fredag. Da skal rytterne kjøre 162,5 kilometer fra Evenskjær til Setermoen.

Kristoff kjørte seg rett inn i blå ledertrøya, og han oppnådde eta av målene sine, å sikre minst en etappeseier i årets utgave av rittet i nord.

– Jeg, jeg går for minst en etappeseier, og jeg ser at sjansene mine er størst på de to første etappene, sa han til NTB onsdag.

Han var suverent i spurten og tok sin tredje seier i Arctic Race totalt. Det var også den 19. seieren denne sesongen sett over ett.

– Det var virkelig på tide å vinne nå, for jeg har ikke vunnet i løpet av sommeren. Det er en stund siden jeg sist sto på toppen, sa Kristoff i et TV-intervju etter målgang.

Tøff oppoverspurt

Spurten gikk i oppoverbakke, og det var Edvald Boasson Hagen som kom nærmest Kristoff, men Katjusja-rytteren vant en suveren seier. Det var klasseforskjell mellom dem på de siste meterne, selv om Hagen lå i teten en stund.

Det var flere utbruddsforsøk på den 213,5 kilometer lange etappen, men det var et samlet felt som kom sammen til mål. Kristoff fikk et perfekt opptrekk og lå langt fremme hele den siste kilometeren, mens Edvald Boasson Hagen noe hindret av Kristoff-hjelper Marco Haller i det spurten virkelig startet for alvor.

– Det ble litt for langt og trangt for meg. Kristoff var den sterkeste i denne spurten, sa Edvald Boasson Hagen til TV 2.

Han kom med litt forsiktig kritikk av Haller, som han mente hindret ham i det han var ferdig med opptrekksjobben for Kristoff, men Hagen gikk på den venstre og trangeste siden, så han hadde nok noe av skylden for episoden selv også.

På veien inn mot mål i Harstad var det Vegard Stake Langen (Joker) og Marius André Hafsås (FIX) som hadde en liten luke. Laengen var det som holdt lengst, men snaue seks kilometer før mål var det slutt for han også. Da overtok de store kanonene showet med Kristoff og Boasson Hagen i spissen.

Litt sliten

– Jeg følte meg litt sliten i dag, men det ble heldigvis en samlet spurt til slutt. Vegard Stake Langen lå lenge foran og gjorde det litt skummelt, men jeg vil likevel si at vi hadde god kontroll, mente Kristoff i et intervju med TV 2.

Han sa at duellen med Edvald Boasson Hagen på slutten ble tøff, og han måtte grave ganske dypt for å hale seieren i land.

Kristoff sa også at han hadde sett episoden mellom Haller og Hagen på slutten.

– Opptrekkeren min gjør det han kan for å hjelpe meg. Han gjorde ikke noe ulovlig. Dersom han kan svinge til siden og sperre litt for de hardeste utfordrerne, så er det bare slik det er. Jeg så at det var trangt på den venstre siden, der Edvald satte inn støtet. Derfor gikk jeg til på den andre siden, fortalte Kristoff.

– Kommer du til å satse på sammenlagtseieren etter denne flotte starten?

– Nei, det blir nok for tøft for meg på de to siste og temmelig bakkete etappene, så fortsatt mener jeg nok at sammenlagtseieren her er utenfor min rekkevidde, sa Alexander Kristoff. (©NTB)

 Etapperittet Artic Race på sykkel torsdag:

1. etappe, 213,5 km i Harstad:

1) Alexander Kristoff, Norge (Katjusja) 4.58.36, 2) Edvald Boasson Hagen, Norge (MTN-Qhubeka) s.t., 3) Sam Bennett, Irland (Bora-Aragon) s.t., 4) Niccolo Bonifazio, Italia (Lampre) s.t., 5) Michael van Sateyen, Belgia (Cofidis) s.t., 6) Rasmus Guldhammer, Danmark (Cult Energy) s.t., 7) Amaury Capiot, Belgia (Tiopsport) s.t., 8) Martin Elmiger, Sveits (IAM) s.t., 9) Anthony Turgis, Frankrike (Cofidis) s.t., 10) Sondre Holst Enger, Norge (IAM) s.t.

Sammenlagt (etter 1 av 4 etapper):

1) Alexander Kristoff, Norge (Katjusja) 4.58.26, 2) Edvald Boasson Hagen, Norge (MTN-Qhubeka) 0.04 min. bak, 3) Sam Bennett, Irland (Bora-Argon) 0.06, 4) Niccolo Bonifazio, Italia (Lampre) 0.10, 5) Michael van Sateyen, Belgia (Cofidis) s.t., 6) Rasmus Guldhammer, Danmark (Cult Energy) s.t., 7) Amaury Capiot, Belgia (Topsport) s.t., 8) Martin Elmiger, Sveits (IAM) s.t., 9) Anthony Turgis, Frankrike (Cofidis) s.t., 10) Sondre Holst Enger, Norge (IAM) s.t.

Poengtrøye:

1) Kristoff 15 poeng, 2) Hagen 12, 3) Håvard Blikra, Norge (Coop-Øster Hus) 9.

Klatretrøye:

1) Vegard Stake Laengen, Norge (Joker) 6 poeng, 2) Dylan Teuns, Belgia (BMC) 4, 3) Blikra 4.

Ungdomstrøya:

1) Bennett 4.58.432, 2) Bonifazio 0.04 min. bak, 3) Capiot s.t.

Lag:

1) Cult Energy, Danmark 14.55.48, 2) IAM, Sveits s.t., 3) BMC, USA s.t.

Rittet fortsetter fredag og avsluttes søndag i Narvik.

Mer fra Dagsavisen