Sport

Forbildet fant han i Liverpool

Ghayas Zahid er Vålerengas nye yndling og mest sannsynlige salgsobjekt. Men agent vil han ikke ha. Han vil lytte til Kjetil Rekdals råd.

Ghayas Zahid tok det veldig rolig på gårsdagens Vålerenga-trening. I kveld er det kamp mot Sarpsborg 08 borte. FOTO: ARNE OVE BERGO

Av Per Erik Moen

VALLE (Dagsavisen: - Det er noen agenter som har vært på meg, men jeg har takket nei. Jeg skal være i Vålerenga iallfall i et halvår til, eller i ett år. Kanskje enda lenger. Jeg synes ikke jeg har noe med en agent å gjøre nå, det får bli seinere, sier Ghayas Zahid til Dagsavisen.

I serieåpningen mot Strømsgodset viste han at maxnivået er av meget høy klasse, men avslørte også ujevnheter som 20-åringer ofte sliter med. Da vi tok turen til Vålerenga-land på Valle, var det bare ros å høre da hans navn ble nevnt.

- Hvis Ghayas spiller opp mot sitt aller beste, vinner vi. For vi slipper aldri inn fire mål. Og har han dagen, så scorer han to og legger opp til to, sier midtbanekollega Christian Grindheim til Dagsavisen.

- Han banker på døra til landslaget allerede. Han har slitt litt når han har fått sjansen på U-21-landslaget, men der er han brukt på kant. Men Ghayas er den naturlige nummer 10 på laget, og der er han aktuell for A-landslaget, konstaterer Grindheim.

Se Dagsavisen Fotballsnakkis med Rekdal og Zajic: Fotballsnakkis om Rekdal og Zajic

Det snudde i Ull/Kisa

Trener Kjetil Rekdal vet at klubben sitter på en liten juvel, som utenlandske klubber allerede har åpnet øynene for. Og er helt inneforstått med at han kan miste midtbanespilleren allerede til sommeren.

- Vi kan ikke gå rundt og tenke sånn, men det er en realitet at han fort blir den neste som forsvinner. Talentet er jo formidabelt. Når gutten i tillegg har forstått alt av hva som skal til, så er han i starten på noe stort nå, ingen tvil om det. Ghayas har alt som skal til. Han har ingen nykker, og jobber knallhardt, sier Rekdal til Dagsavisen.

- Noen klubber som har vært på dere allerede?

- Noen klubber har vist interesse, men jeg ønsker ikke å snakke om hvilke det er, svarer Rekdal.

For to år siden ble den da 18 år gamle Ghayas leid ut til Ull/Kisa. Da skjedde det noe med gutten som har bodd på Mortensrud hele sitt liv. Det gikk en liten F i ham.

Les også: Derfor kan VIF heve seg

Stoler på Rekdal

- Det er den verste tida jeg har hatt. Det var ikke noe særlig å dra opp til Jessheim og Kisa, Vål'eng-gutt som jeg var. Men jeg bestemte meg for å snu negativ tankegang til positiv. Jeg var der i to måneder, og jeg kom tilbake til VIF med en dypere forståelse av hva som skal til her i fotballivet, sier Ghayas videre.

- Hva skjønte du?

- At jeg må trene hardt hele tida. Jeg ble flinkere til å trene hardt. I vinter har jeg løpt mye, og jeg har trent mye fysikk. Jeg må bli sterkere, og jeg må bli mer eksplosiv. Når det er forbedret, da er jeg på vei mot noe, ja. For jeg er god med ball, flink til å sette medspillere i scoringsposisjoner, jeg har god fotballforståelse. Og jeg er OK til å score mål.

- Du sier du kanskje bare skal være i VIF fram til sommeren, eller i ett år til. Kanskje du skal begynne å tenke på å få deg en agent?

- Tro meg, akkurat nå er alt mitt fokus på Vålerenga. Kommer det et tilbud, så har jeg jo Kjetil Rekdal å lene meg på. Han kan dette spillet, både på og utenfor banen. Ikke noe stress, sier Ghayas.

Liverpool-supporter

- Hvis du skal ut, hvor vil du?

-Til en av de fire store ligaene, England, Tyskland, Spania, Italia. Det er de langsiktige målene. Men kommer det gode tilbud fra f.eks Sveits eller Nederland, er jeg åpen. Bare jeg får utvikle meg som spiller.

- Har du et forbilde?

- I barndommen var det Michael Owen. Han var helten, Liverpool var, og er, laget. I de senere år har jeg sett veldig mye på Barcelonas Andrès Iniesta og Manchester Citys David Silva.

20 åringen bor sammen med søsknene hjemme hos foreldrene på Mortensrud. Og har ingen flytteplaner.

- Familie og venner betyr veldig mye for meg. Og jeg er ikke noe særlig til å lage mat og sånt, så jeg har det så bra hos mor og far, avslutter Ghayas Zahid.