Sport

Hvem av gulljentene må ut?

Gamle stjerner står i kø for å komme seg til neste VM og OL. Landslagssjef Thorir Hergeirsson kan få et delikat problem.

 

For rekken av spillere som nå mer enn ymter frampå om at de gjerne ønsker å være med på den videre håndballferden mot VM og OL, kan gjøre hverdagen til et luksusproblem av store dimensjoner for den alltid rolige islendingen Hergeirsson.

Linn Jørum Sulland, Marit Malm Frafjord, Anja Edin, Kari Aaalvik Grimsbø, Tonje Larsen er spillere som mer enn gjerne vil tilbake i jentegjengen som begeistrer det norske folk (nesten) hver gang det stunder til jul.

Kampen om de attraktive plassene i stall-Hergeirsson kommer til å bli mer enn skjerpet, - i årets EM meldte jo hele den debuterende ungdomsrekka seg på.

Tirsdag var det igjen øredøvende jubel mens seier‘n er vår gjallet i ankomsthallen på Gardermoen da Thorir Hergeirsson og hans gulljenter kom tilbake til hjemlandet med baggene fulle av gull.

- Nå gleder jeg meg virkelig til å hvile, - og til julemat, sier en glisende Stine Bredal Oftedal, som fikk sitt store gjennombrudd i mesterskapet.

 

11 spillere med trippel

Norge har vært blant de mestvinnende håndballnasjoner på kvinnesiden siden gjennombruddet under VM 1986, hvor laget vant bronsemedalje.

Siden da har Norge vunnet seks europamesterskap, to verdensmesterskap og to OL-gull. Norge har deltatt i fire OL-finaler, og vant gull i Beijing i 2008, og i London i 2012.

Med totalt ti titler er Norge mestvinnende nasjon siden 1986. For OL-gullet i 2008 ble laget tildelt Fearnleys olympiske ærespris. Laget er seks ganger kåret til «Årets lag» under Idrettsgallaen.

Elleve norske spillere har vært med å vinne både EM, VM og OL: Karoline Dyhre Breivang, Marit Malm Frafjord, Tonje Larsen, Kari Mette Johansen, Kristine Lunde-Borgersen, Katrine Lunde Haraldsen, Tonje Nøstvold, Linn-Kristin Riegelhuth Koren, Gøril Snorroeggen, Kari Aalvik Grimsbø og Else-Marthe Sørlie Lybekk

 

Satser videre

Selv om vår mestspillende landslagsspiller, Karoline Dyhre Breivang, fikk sitt åttende mesterskapsgull rundt halsen etter finaleseieren, er superveteranen på ingen måte mett av den grunn. Fem EM-gull, ett VM-gull og to OL-gull topper 34-åringens innholdsrike merittliste.

Forretten på gullfesten i Budapest var knapt fortært, før Larvik-spilleren varslet at hun har masse mer å gi på landslaget:

- Jeg vil satse videre. Dette er det morsomste jeg vet, smiler hun.

- Dersom Thorir Hergeirsson og Mia Hermansson vil ha meg med videre, vil jeg også, sier hun.

Også under festlighetene tok veteranen Breivang ansvar:

- Det gikk fint. Jeg fikk alle hjem og i hus, smiler Larvik-spilleren, som ikke legger skjul på at det føltes godt å kunne slippe ned skuldrene etter et lang og intenst mesterskap.

- Det var veldig gøy, og stemningen var som alltid god når man vinner. Det var fint å ha det litt gøy sammen med jentene, ikke tenke håndball og å skru av hodet litt, sier hun.

Spørsmålet om noen av jentene måtte holdes litt ekstra i ørene på festen, besvarte Breivang dette:

- Det var mange som var veldig flinke, og jeg kan ikke utlevere noen. Vi fikk sunget litt og danset litt. Det var generelt god stemning.

Mer fra Dagsavisen