Sport

Norge sjanseløse på Ullevaal

(Norge - Italia 0-2). Italia kunne vunnet dobbelt så mye da EM-kvalifiseringen startet blytungt for Norge.

ULLEVAAL STADION: Nok et tidlig baklengsmål og manglende evne til å skape store sjanser ut av tidvis lovende spill førte til 0-2 mot Italia og en dårlig start på EM-kvalifiseringen.

For første gang siden 1937 ble det tomålsseier i en landskamp mellom Norge og Italia, landet som gang på gang har knust norske drømmer i EM og VM med knepne seirer i jevne kamper. Onsdag gikk Norge opp i limingen mot slutten, og det kunne blitt både tre og fire måls overvekt til gjestene.

Per-Mathias Høgmo håpet at motgang skulle bli medgang da øving ble erstattet av alvor, men i stedet ble starten på veien mot EM i Frankrike et norsk mareritt.

– Det er et stykke opp til Italia. Vi strakk ikke til i 2. omgang, og Italia vant fortjent. Vi har et svært ungt lag, og dette var god læring som vi tar med oss videre, sa Høgmo etter tapet.

Et godt norsk åpningskvarter skapte tendenser til trøkk på tribunene, men stemningen ble punktert da Simone Zazas skudd i det 16. minutt endret retning på Håvard Nordtveit og satte Ørjan Nyland i målet sjakk matt. Tross iherdige forsøk greide Norge aldri å skape noen riktig store sjanser til å utligne den ledelsen.

Byttekluss

En snau halvtime før slutt gjorde Antonio Conte sitt første bytte. Inn kom Manuel Pasqual, og etter få sekunder på banen ble han spilt fram på venstresiden. Innlegget traff midtstopper Leonardo Bonucci, som helt umarkert kunne stange inn målet som punkterte kampen.

Zaza kunne blitt både to- og tremålsscorer etter at han egentlig skulle vært byttet ut kvarteret før slutt. Han var nesten ute av banen før det ble klart at italienerne hadde skrevet feil på lappen til fjerdedommer. Rett etter lurte spissen Vegard Forren, gikk alene mot mål og skjøt i tverrliggeren. Minutter senere var han gjennom igjen, men Forren reddet på streken.

Etter å ha øvd på Høgmos spillende og offensive konsept i 10 kamper, alle i 4-4-2-formasjon, men blitt hjemsøkt av tidlige baklengsmål og egen ineffektivitet, fant Norge tilbake til den defensive tryggheten i 4-5-1-formasjon på Wembley forrige uke. I samme formasjon gikk et tent norsk lag på banen foran fulle Ullevaal-tribuner.

Uflaks

Det så bra ut fra start, da de norske spillerne presset høyt og aggressivt, var først på ballen og vant duellene. Italienerne ble tydelig stresset, men bortsett fra et Mats Møller Dæhli-innlegg som en presset Joshua King ikke greide å få på mål ble det ikke sjanser av det. Og så kom Norge under igjen, denne gang på skjær uflaks.

Zaza fikk ballen etter et innlegg fra venstre og et smart overhopp, men forsvaret sørget for at han måtte skyte fra en vinkel som ikke burde gitt Nyland store problemer. Imidlertid endret skuddet retning på leggen til Nordtveit og endte i nettet. Ekstra irriterende var det at Zazas spissmakker Ciro Immobile sto i offside og trolig forstyrret både Nordtveit og Nyland da ballen gikk inn.

Dommeren godkjente målet, og for sjuende gang på 12 landskamper under Per-Mathias Høgmo lå Norge under etter et kvarter.

Få minutter senere sendte kaptein Per Ciljan Skjelbred en perfekt vektet pasning til King, som fyrte av rett utenfor krysset. Flere halvsjanser fulgte da Norge trykket Italia tilbake, men vel så farlig var det på motsatt side da Emanuele Giaccherini skjøt knallhardt og Nyland måtte gi retur rett ut. (NTB)

KAMPFAKTA

EM-kvalifisering fotball menn tirsdag, gruppe H:

Norge – Italia 0-2 (0-1)

Ullevaal stadion: 26.265 tilskuere

Mål: 0-1 Simone Zaza (16), 0-2 Leonardo Bonucci (62).

Dommer: Milorad Mazic, Serbia.

Gult kort: Alessandro Florenzi (41), Davide Astori (66), Italia, Håvard Nordtveit (83), Vegard Forren (90), Norge.

Norge (4-5-1): Ørjan H. Nyland – Omar Elabdellaoui, Håvard Nordtveit, Vegard Forren, Per Egil Flo – Mats Møller Dæhli, Per Ciljan Skjelbred (Morten Gamst Pedersen fra 75.), Stefan Johansen, Ruben Yttergård Jenssen (Alexander Tettey fra 70.), Håvard Nielsen (Tarik Elyounoussi fra 50.) – Joshua King.

Ubenyttede reserver: Rune A. Jarstein, André Hansen – Fredrik Semb Berge, Steffen Hagen, Ola Kamara, Jone Samuelsen, André Danielsen, Anders Konradsen.

Italia (3-5-2): Gianluigi Buffon – Andrea Ranocchia, Leonardo Bonucci, Davide Astori – Matteo Darmian (Manuel Pasqual fra 61.), Alessandro Florenzi (Andrea Poli fra 87.), Daniele De Rossi, Emanuele Giaccherini, Mattia De Sciglio – Simone Zaza (Mattia Destro fra 83.), Ciro Immobile.

Ubenyttede reserver: Salvatore Sirigu, Mattia Perin – Angelo Ogbonna, Antonio Candreva, Sebastian Giovinco, Stephan El Shaarawy, Marco Parolo, Fabio Quagliarella, Marco Verratti

Aserbajdsjan – Bulgaria 1-2 (0-1)

Mål: 0-1 Jilijan Micanskij (14), 1-1 Dimitrij Nazarov (54), 1-2 Ventsislav Hristov (87).

25.000 tilskuere i Baku.

Kroatia – Malta 2-0 (0-0)

Mål: 1-0 Luka Modric (46), 2-0 Andrej Kramaric (81).

Rødt kort: Steve Borg (31), Malta.

12.000 tilskuere i Zagreb.