Sport

Publikumsrekord det svinger av

I kveld avsluttes eliteserien. Aldri har flere mennesker sett norsk fotball på nært hold.

Fotball rykker fra alle andre idretter som publikumssport nummer én, og tilhører du kategorien som synes fotball erobrer for mye plass, er årets oppsummering dyster lesning. Tar du i tillegg en titt på TV-oversikten lenger bak, kan du se at den fotballinteresserte har 16 direktesendte kamper å velge mellom i dag, en teppelagt fotballørdag fra halv to til midnatt. Får vi aldri nok?

Tesen om at flere TV-sendte kamper skulle ramme publikumsinteressen, er knust og tilintetgjort. For første gang runder norsk fotballs øverste liga 10.000 tilskuere pr. kamp i gjennomsnitt. Det er en tredobling de siste 20 åra. I samme periode har antall TV-kamper eksplodert. For de som husker dårlig kan det nevnes at det ytterst sjelden ble sendt fotball direkte på TV før TV 2 kom i 1992. NRK hadde tippekampen fra England hver lørdag i vinterhalvåret, ingen norske seriekamper ble sendt og landskampene ble gjemt bort i et times sammendrag etter Kveldsnytt. Med andre ord: For spesielt interesserte.

I dag er bildet snudd på hodet. Fotball sendes i alle kanaler og rettighetskampen er knallhard. Selv 160.000 nordmenn satte seg ned for å se Irak – Pakistan en helt vanlig ettermiddag i forrige uke, fordi det var en nordmann kjent for sitt fottøy på laglederbenken. Suksess avler suksess og nå er interessen blitt så massiv at fotballen skilles ut i egne kanaler. Da får vi se neste trekk i den kommersielle utviklingen der enkeltkamper kan kjøpes av seeren der og da.

Når norsk fotball i dette bildet runder 10.000-merket kan det også være en motvekt mot all fotballen på TV. For ingen TV-kanal kan formidle den komplette atmosfæren på en fotballkamp. Den kan bare oppleves der og da. Der forsterkes fellesskapsfølelsen. Derfor ble Brann stadion fullstappet da Brann skulle få seriegullet, og hadde arenaen vært dobbelt så stor hadde den blitt fylt da også. Kampens utfall spilte ingen rolle. Det eneste som var sikkert var at gullet hadde kommet hjem. Og det ville hele Bergen oppleve.

Hadde Brann stadion vært større, kunne Trondheim vært utfordret som fotballby nummer én. Men Rosenborg er igjen vinneren på publikumstabellen med et imponerende snitt tett opp under 20.000. Brann og Viking følger nærmest, og hadde Vålerenga vært i medaljekampen, burde de utfordret Rosenborg de også. Det største potensialet ligger fortsatt i Oslo der Ullevaal stadion aldri ble fullsatt i år heller. Og VIFs mest irriterende rival, Lyn, stikker igjen av med toppnoteringen. Det var kun Lyn – VIF i høst som samlet over 20.000 tilskuere på landslagsarenaen. Ved siden av økningen i supporterklubbene, er familiene i større grad vunnet. Og norsk fotball har foreløpig små problemer med publikumsbråk. Opplevelsen oppfattes som trygg.

Også tallene i divisjonen under er økende, og neste år kommer to lag ned fra eliteserien som begge vil by på 1. divisjons flotteste arenaer: Sandefjord og Odd Grenland eller Start. Alle tre med flunkende nye stadionanlegg som alle ble åpnet i år. I løpet av få år er også 1. divisjon tilpasset den moderne tid.

Fotball-Norge kan gratulere Brann med gullet. I kveld kan Stabæk ta en historisk sølvmedalje. Laget ligger nest sist på publikumsstatistikken, men vil svare på det neste år når drømmen om Blue Dream Arena blir virkelig og klubben flytter hele sin identitet til Fornebu. Det betyr økt vekst også der. Og enda bedre tall for produktet norsk fotball.

Mer fra Dagsavisen