Europcup-feberen herjer i Sarpsborg

Smilene sitter løst blant både spillere og støtteapparat i Sarpsborg 08 etter torsdagens triumf i Europaligaen. – Nå har vi lov til å være stolte av oss selv, sier hovedtrener Geir Bakke.

– Flere av oss har spilt barne- og ungdomsfotball på treningsfeltet her, og hatt en liten drøm om å få delta i det store selskapet en gang. Nå har vi kommet oss gjennom et par runder, og håper ikke det stopper her, sier 08-kaptein Joachim Thomassen.

Dagen etter 1-0-seieren mot sveitsiske St. Gallen var stemningen avslappet rundt lunsjbordet.

– Det er egentlig bare en forlengelse av torsdagen, der publikum virkelig møtte opp og ga oss oppbakkingen vi trengte.

– Blir det noe i nærheten på seriekamper framover kan det bli veldig bra. Da er det moro å spille fotball. Torsdag var kanskje første gang vi fikk følelsen av at Sarpsborg har blitt en ordentlig fotballby, med en klubb som har meldt seg på i det store selskap, melder backen.

Les også: Slutt på «Det nøtter'nte i Særp» (+)

GUTTEDRØM: Kaptein Joachim Thomassen var en av tre sarpinger som startet torsdagens kamp mot St. Gallen, og vokste opp med en drøm om å spille europacup på Sarpsborg stadion. FOTO: Hermund L. Kjernli

– Hevet hode

Thomassen er klar på at det lille Europa-eventyret også bør ha betydning utenfor byens grenser.

– Det er ikke tvil om at det er utelukkende positivt, egentlig for hele Fotball-Norge, at man klarer å sette Eliteserien og Sarpsborg 08 på kartet. Jeg tror faktisk det er en del folk i Fredrikstad som også syns det er moro at vi har fått det til, og så får vi håpe de også klarer å mobilisere og komme seg opp etter hvert.

For supporterne ble torsdagens europaligaavansement en kveld de sent vil glemme.

– Det var egentlig ubeskrivelig, og bedre stemning enn det noen gang har vært tidligere. Nå går jeg rundt med hevet hode, i alle fall fram til Stabæk-kampen søndag, smiler leder for 08s supporterklubb «Fossefallet», Kjetil Frøne.

Slagkraftig

Han har fulgt den unge klubben siden den spede begynnelsen, og har sjelden hatt det mer moro enn nå. Samtidig svarer han nøkternt på spørsmål om hvor langt sarpingene kan nå i den europeiske turneringen.

– Den neste runden blir tøff nok, og så vet jeg ikke hvordan det ser ut etter det. Å komme seg til gruppespillet hadde vært et lite under, og ikke akkurat noe vi forventer, sier Frøne.

Hovedtrener Geir Bakke mener deltakelsen i Europaligaen først og fremst er viktig læring for klubben.

– Det er dette som betyr noe for at vi skal bli sett som fotballnasjon, ta ytterligere steg og at spillerne skal få referanser til hva som er der ute. Det er utrolig artig å være med i europacup, og derfor er det viktig å ha et lag som er slagkraftig nok i den hjemlige serien, så man oftest mulig får anledning til å få den erfaringen.

Les også: Kan juble for Europliga-millioner til klubbkassa

LANG OPPTUR: Kjetil Frøne, leder for supporterklubben «Fossefallet», har fulgt Sarpsborg 08 siden den spede begynnelsen. Han mener klubben virkelig har skutt fart de siste sesongene, men at gruppespillplass i Europaligaen vil være et lite under. FOTO: Hermund L. Kjernli

Gjør seg ekle

Bakke mener laget leverte en taktisk tilnærmet perfekt oppvisning mot St. Gallen, men forventer enda hardere motstand når de skal bryne seg på kroatiske Rijeka torsdag.

– Vi møter et knakende godt lag med skarpskodde og etablerte spillere over hele banen. Enten blir vi fortalt hvor skapet skal stå, eller så blir vi så ekle å ha med å gjøre at vi kan skrape litt på dem også. Jeg har troen på det siste.

Han syns også det er på sin plass å suge litt ekstra på karamellen etter å ha tatt seg videre i Europa med knapp margin.

– Noen ganger i fotballen er det lov til å være litt stolte av seg selv, og så er det ikke noe sted man må nullstille raskere heller. Det kommer en ny ball hele tida, men det er en ro over det vi holder på med, sier Bakke.

– Ingenting å tape

Allerede søndag venter altså en ny kamp, den første i eliteserien etter sommerpausen.

– Om vi skal henge med er vi nødt til å gjøre jobben borte mot Stabæk også, men det er ikke enten eller. Eliteserien er hverdagen og europacup er et mer eksklusivt selskap. Begge deler er uten tvil like viktige, sier Joachim Thomassen.

Og enn så lenge lever altså drømmen om en plass i gruppespillet, selv om ytterligere to motstandere må beseires.

– Det er fortsatt en lang vei å gå, men vi har alle muligheter. Vi er framoverlente, og er en ubekymret gjeng når det kommer til europacupkamper. Her har vi ingenting å tape, og tar det som en ren bonus.