Sarpsborg 08 kan juble for Europaliga-kroner i klubbkassa

Med avansement i Europaligaen er 08 allerede sikret nesten fem millioner kroner fra UEFA. Går de lenger er det betydelig mer i vente.

– Deltakelse i første runde gir to millioner kroner fra Norsk Toppfotball (NTF) og rundt 2,3 millioner fra UEFA, forteller daglig leder Espen Engebretsen i Sarpsborg 08.

Torsdag tok sarpingene seg videre til den andre av totalt fire kvalifiseringsrunder i Europaligaen, etter å ha slått islandske IBV 2–0 hjemme og 6–0 sammenlagt.

– Da er vi sikret ytterligere rundt 2,5 millioner fra UEFA. På toppen av dette kommer andre inntekter som billettsalg og TV-rettigheter, fortsetter Engebretsen.

– Godt i pluss

Sarpsborg 08 vil altså sitte igjen med minimum nesten fem millioner kroner fra det europeiske fotballforbundet uavhengig av utfallet i neste runde, penger som kommer godt med.

– Det å delta i Europaligaen har også kostnader, både med tanke på reise og opphold – men også spillerbonuser ved seier, siden europacupspill er litt spesielt.

– Men alt i alt går vi godt i pluss uansett hvor langt vi skulle ende opp med å nå, legger Engebretsen til.

Enn så lenge lever drømmen om å ta seg helt til gruppespillet, der de virkelig store pengene ruller inn. Nesten 28 millioner kroner går til hver av de 48 gjenstående klubbene, og da gjør det lite at 08 i så fall må betale tilbake de to millionene de får fra NTF.

– Det er penger som skal gi klubbene en nødvendig sikkerhet til å for eksempel hente en ekstra spiller for å ta seg videre. Klarer man det har man tjent såpass mye at de millionene skal tilbake til fotballfellesskapet. Det er en ordning vi støtter fullt og helt, fastslår Engebretsen.

Les også: Håver inn på Elyounoussi-overgang

Godt forberedt

Allerede torsdag spilles første kamp i neste hinder, borte mot sveitsiske St. Gallen.

– Vi har sett dem en gang der nede, i tillegg til at vi analyserer videomateriale fra flere kamper. Det er en storklubb i Sveits som har slitt litt de siste årene, men som ville kjempet i toppen her i Norge, sier Sarpsborg 08s sportssjef Thomas Berntsen.

Han mener sveitserne har favorittstempelet, men blir heller ikke sjokkert om 08s Europa-eventyr forlenges.

– Mye avhenger av hvordan vi gjennomfører bortekampen. Får vi med oss et godt resultat hjem håper vi også å se en Sarpsborg stadion fylt til randen, og da er det gode sjanser til å kare seg videre.

Les også: Fra Sarpsborg 08 til belgisk fotball

Samtidig benytter sportssjefen anledningen til å skryte av publikumsstøtten mot IBV.

– Med tanke på det utgangspunktet vi fikk med oss fra Island var det, om ikke en transportetappe, så i alle fall en forventning om at vi skulle gå videre. At vi likevel klarer å trekke 3.500 mennesker som lager fantastisk stemning, vitner om at det begynner å bli en ordentlig fotballkultur i byen igjen, sier Berntsen.