Stavanger

Vil spise middag med fem ministere

Eat-direktør Gunhild Stordalen savnet klimaminister Vidar Helgesen og finansminister Siv Jensen under Måltidsglede-konferansen.

Til neste år ser hun at Helgesen og Jensen tar plass rundt bordet sammen med helseminister Bent Høie, landbruksminister Jon Georg Dale og fiskeriminister Per Sandberg. De tre sistnevnte innledet dagens konferanse på Sola med en oppdatering av hvilke utfordringer de har i hver sine felt.

Spanderer Re-Naa-middag

Gunhild Stordalen var svært klar i sin tale. Mat og matproduksjon utgjør store utfordringer både for klima og økonomi. Hun hadde derfor ønsket seg bredere deltakelse fra regjeringen.

LES OGSÅ: Gunhild Stordalen om matproduksjon og olje:– Det er ingen business på en død planet

– Hvis dere klarer å samle alle de nevnte ministerne til neste år, lover jeg at jeg skal spandere en full middag på landets eneste Michelin-restaurant utenfor Oslo, Re-Naa, sa Stordalen som en siste utfordring til arrangøren.

Hun mente også at Stavanger-regionen må sette seg tydeligere mål når det kommer til mat og matproduksjon.

– Dere har allerede satt som mål at regionen innen 2020 skal være den som flest forbinder med mat og matopplevelser. Det er vel og bra, men kanskje litt puslete? Jeg mener dere skal være et nasjonalt utstillingsvindu for sunn og bærekraftig produsert mat, sa Stordalen.

Når biffen er i ferd med å bli et større klimaproblem enn bilen, mener Stordalen at vi må se til de blå næringene, fiskeri og havbruk.
– Én av forutsetningene for å lykkes med bærekraftig matproduksjon er en blå generasjon 2.0 som tar bedre vare på ressursene i havet, sa hun.
Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) er også opptatt av å utnytte sjømaten bedre.
– Vi trenger et mangfold av sjømatprodukter som gir mersmak, av ypperste kvalitet, tilpasset alle de ulike ganene. Det er mye mer å gå på. Nå kommer kråkeboller, tang og tare for fullt. Vi skal spise det meste. Vi bør spise sjømat to-tre ganger i uken, pluss fisk som pålegg. Vi trenger tilpasning til matpakken, hverdagen og helgekosen, sa fiskeriministeren.

– Innenfor rekkevidde

Arna Smistad, daglig leder ved Måltidets Hus, som står bak konferansen, har stor tro på at Stavanger-regionen og Rogaland kan bli nettopp det – et nasjonalt utstillingsvindu for bærekraftig produsert mat.

LES OGSÅ: Matfylket ofrer mest matjord

– Det er ingen umulighet. I dag har vi NCE-status (Norwegian Centres of Expertise), og med det søkelyset vi har på den blå næringen, og alle de sterke aktørene som kan bidra der, er det absolutt innen rekkevidde, sier Smistad.

Styrken til matfylket Rogaland er at hele verdikjeden er representert, mener Smistad.

– Vi er verdensledende, sier hun.

Smistad håper at Måltidsglede kan bli et årlig arrangement.

LES OGSÅ: Har mat, mangler kokker

– Vi satser på det. Det er i hvert fall et stort engasjement rundt temaet, og et stort ønske om å tenke på tvers av departementene. Som Stordalen sier, det er mange som burde sittet ved bordet, avslutter Smistad.

Sammensatte forbrukere

Så hvordan ligger det egentlig an med kostholdet til nordmenn? Forventet levealder øker stadig, vi røyker mindre og vi er generelt mer opptatt av helsen vår.

– Forbrukerne skyr alt de oppfatter som urent og kunstig. Stadig flere vil begrense inntaket av oppdrettsfisk, og overraskende mange velger økologisk mat, sier Annechen Bahr Bugge, forsker ved SIFO (Statens institutt for forbruksforskning).

En annen tendens i den norske befolkningen er det Bugge kaller for mataktivisme.

– Valg av mat handler ikke bare om hvem vi er eller ønsker å være, men i større grad hvem vi bør være. Unge forbrukere unngår spisesteder som McDonald’s. Vi ser også en økende skepsis til høyt kjøttinntak. Så mange som 77 prosent gir uttrykk for dårlig samvittighet når de kaster mat.

Mer fra Dagsavisen