Debatt

Venstre er partiet for gründerne og småbedriftene

KRONIKK: Venstre mener Stavanger nå må sette seg som mål å bli blant landets aller mest attraktive steder å starte en ny bedrift. I tillegg mener de at hverdagen for de små- og mellomstore bedriftene må forenkles mest mulig.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Skrevet av: Jan Erik Søndeland, ordførerkandidat for Stavanger Venstre, Mette Vabø, andrekandidat for Stavanger Venstre, og Kjartan Alexander Lunde, tredjekandidat for Stavanger Venstre. 

Oljekrisen er over. Arbeids­ledig­hets­krisen regionen opplevde for få år tilbake er borte og næringslivet i Stavanger-regionen rapporterer igjen om gode tider. Hvorfor trengs det da en mer grundervennlig politikk? Venstre går til valg på 10 tiltak for grunderne og småbedriftene.

Et variert, sterkt og fremtidsrettet næringsliv er blant de aller beste garantier for en positiv utvikling for regionen vår. Ved å legge til rette for et allsidig og variert næringsliv, skaper vi givende jobber til innbyggerne. Det er inntektene fra næringslivet som gjør det mulig å tilby gode offentlige tjenester.

Oljeprisfallet i 2014 ga imidlertid en kraftig advarsel om hva vi kan risikere i fremtiden dersom vi ikke bygger opp et bredere næringsliv uavhengig av olje- og gassektoren. Olje og gass vil være den viktigste drivkraften for regionens næringsliv i mange år fremover, men Venstre er soleklare på at tiden er inne for å satse for fullt på å legge til rette for nye næringer.

Venstre mener derfor Stavanger nå må sette seg som mål å bli blant landets aller mest attraktive steder å starte en ny bedrift. I tillegg må vi forenkle hverdagen for de små- og mellomstore bedriftene mest mulig. Her er 10 tiltak Venstre vil gjennomføre lokalt:

1) Enkel og rask tilgang på grunderrådgivning

Venstre vil at kommunen skal bistå med informasjon og veiledning om grunderskap og innovasjon i Stavanger. Slik kan nye grundere kaste bort minst mulig tid på å gjøre seg kjent med kommunale krav og hente inn informasjon som er lik og generell for alle, og heller bruke tiden på å skape nye produkter og tjenester. Kommunen må gjøre det så enkelt som mulig for nye grunderne å få oversikt over kommunale regler og retningslinjer, og enklere å komme i kontakt med potensielle samarbeidspartnere, leverandører, kunder, arbeidstakere og relevante offentlige aktører.

2) Tilby gratis kontorplass i Stav­anger for lovende grunder­bedrifter lokalt og internasjonalt

Det finnes allerede en rekke gode grunderhus og co-working spaces i Stavanger, som kan gi nye grundere både gode kontorfasiliteter, enklere tilgang til potensielle forretningsforbindelser og ikke minst sosiale og inspirerende arbeidsmiljøer. Venstre vil at kommunen skal kjøpe faste kontorplasser i slike miljøer, og tilby disse til lovende grunderselskaper som starter opp eller flytter til Stavanger. Venstre vil også vurdere å la kommunen etablere noen slike plasser ute i verden, for å gi de mest lovende småbedriftene muligheten til å prøve seg og vokse internasjonalt.

3) Opprettholde kommunens vekstfond til støtte for innovasjon

Venstre og de andre flertallspartiene opprettet inneværende et vekstfond på 40 millioner kroner øremerket til støtte av nye gode initiativer innen innovasjon og grunderskap i Stavanger. Venstre

vil fondet økte midler slik at fondet kan fortsette å støtte grundere og småbedrifter med lovende innovasjoner innen nye bærekraftige næringer.

4) Støtte initiativer som bidrar til å styrke gründermiljøet i Stavanger

Venstre vil være positive til alle nye tiltak som har til hensikt å styrke miljøene for grunderskap og innovasjon i Stavange og sørge for at kommunen alltid er serviceinnstilte og på tilbudssiden når det gjelder praktisk tilrettelegging. Venstre vil også være positive til å tilby økonomisk støtte til tiltak som bygger nettverk og grunderkultur i Stavanger. Eksempelvis fysiske fasiliteter, co-working spaces, møteplasser, makerspaces, laboratorier, osv.

5) Fjerne alt unødvendig kommunalt byråkrati

Venstre vil la grunderne og småbedriftene bruke mest mulig av sin tid på å skape og drive forretning, og minst mulig på rapportering, dobbel-rapportering og annen form for byråkrati som gir minimal eller ingen verdi for det offentlige som helhet. Venstre vil derfor gjennomgå rapporteringskravene med spesielt henblikk på grunderne og de små- og mellomstore bedriftene, og gjennomføre tiltak innenfor Stavanger kommunes myndighet om nødvendig.

6) Legge til rette for at små bedrifter kan delta i anbudsrunder fra kommunen

Både nystartede bedrifter og små- og mellomstore bedrifter kan møte utfordringer med å levere tjenester til kommunen hvis anbudspakkene kommunen legger ut er for store i volum eller verdi. Venstre vil at kommunen skal dele opp anbudspakkene i mindre enheter slik at det blir enklere å delta i konkurransen om å levere selv om man er en liten eller nystartet bedrift.

7) At kommunens innkjøp skal innrettes slik at lokal tilstedeværelse belønnes

Konkurransedirektivene fra EØS setter strenge begrensinger med hensyn til hvor langt en offentlig aktør kan strekke seg for å belønne lokal tilstedeværelse. Venstre vil likevel maksimere det handlingsrommet kommunene har ved å sørge for at ved innkjøp kategorisert som «av lavere verdi» (under 500.000 kroner) så skal kommunen vekte en anbudsbesvarelse positivt dersom bedriften er hjemmehørende i Stavanger.

8) Kontinuerlig evaulere kommunens anskaffelsespraksis

Kommunen er en stor offentlig innkjøper som også vil være en god kundereferanse. Venstre vil derfor holde et tett søkelys på kommunens anskaffelsespraksis og evaluere denne jevnlig, for å sikre at kommunen alltid opptrer på en måte som både sikre effektive innkjøp og samtidig spiller grunderne og de små- og mellomstore bedriftene i Stavanger gode.

9) Tett og god dialog med politisk og administrativ ledelse i kommunen

Venstre vil at kommunen skal være på offensiven overfor det lokale næringslivet og hele tiden være i dialog slik at tiltak som kan forbedre tilværelsen for bedriftene kan identifiseres og gjennomføres raskt. Herunder vil Venstre både innføre en årlig dialogkonferanse med det lokale næringslivet og i tillegg styrke den politiske oppfølgingen generelt.

10) Satsing på grunderskap som integrert del av skolen i Stavanger

Venstre vil bygge videre på Stavanger-regionens stolte historie og bygge en kultur for entreprenørskap helt fra skolealder. Venstre vil skape en grunderkultur hvor det vil være like naturlig å for ungdommen å vurdere å starte egen bedrift, som å ta jobb i en etablert bedrift.

Derfor vil Venstre ha en skole som legger til rette for de kreative fagene, stimulerer elevenes skaperkraft og ikke minst gir elevene muligheten til å prøve seg gjennom elevbedrifter og satsinger som Ungt entreprenørskap. Fremtidens grundere er ikke født enda.

Venstre har en lang og stolt historie som forkjemper for grunderne og småbedriftene. Med politisk vilje og en tydelig satsing på innovasjon og gründerskap i Stavanger, har vi enestående muligheter foran oss til å bygge opp en større bredde i det lokale næringslivet. Griper vi muligheten nå, vil vi stå langt bedre rustet til neste gang regionen skulle bli utsatt for et varig oljeprisfall.

Tiden for å investere er nå. Mener du Stavanger må satse på innovasjon, grunderskap og bygge nye arbeidsplasser for fremtiden? Da har du bare ett alternativ ved årets kommunevalg. Du må stemme Venstre. For vi i Venstre wer på lag med fremtiden.

Mer fra: Debatt