Nyheter

UiS får 3 millioner til satsing på ultralyd

Støtten gjør det mulig å bruke ultralyd som en del av utdanningen i flere studieprogram.

Det helsevitenskapelige fakultet ved Universitet i Stavanger (UiS) har nylig mottatt 3 millioner kroner fra Universitetsfondet til en strategisk forsknings- og undervisningsstilling i ultralyd.

– Simulering og helseteknologi er strategiske satsingsområder ved Det helsevitenskapelige fakultet ved UiS, sier Thor Ole Gulsrud, avdelingsleder for kvalitet og helseteknologi ved UiS.

Han forklarer at ultralyd passer veldig godt inn i denne satsingen.

– 3 millioner kroner i støtte fra Universitetsfondet betyr at det helsevitenskapelige fakultet kan fortsette sin påbegynte satsing innen ultralyd, sier Gulsrud.

Faggruppen, som i dag består av anestesilege og førsteamanuensis Nils Petter Oveland, leder av gruppen, og to stipendiater, vil bli styrket med minst to nye forsknings- og undervisningsstillinger. Disse stillingene vil være delstillinger.

– Dette setter oss i stand til å implementere ultralyd som en del av utdanningen i flere studieprogram ved fakultetet.

###

Thor Ole Gulsrud. Foto: Mari Hult / UiS

LES OGSÅ: Forventer 80 prosent færre reisende i julen

Kan ta ledende posisjon

Det er ingen universiteter i Norge som har etablert en utdanning i bruk av klinisk pasientnær ultralyd.

– Det betyr at UiS kan ta en nasjonalt ledende posisjon her. Ultralyd vil også være svært relevant for en eventuell medisinutdanning ved UiS, sier Gulsrud til RA.

Gulsrud forklarer at veien videre vil bli å utvikle og etablere en sterk faggruppe innen ultralyd som skal både forske og undervise innenfor dette fagområdet.

– Det er ønskelig å implementere ultralyd som en del av undervisningen i mange studieprogram ved fakultetet, for eksempel bachelor i sykepleie, bachelor i paramedisin, master i spesialsykepleie, master i jordmorfag og master i prehospital critical care (PHCC), sier Gulsrud.

Han understreker at ultralyd er et viktig diagnostisk hjelpemiddel som sikrer god pasientbehandling og kan redde liv.

– Ultralyd kan brukes som en aktiv del av læringen til studenter. Ikke bare for å lære seg å skanne pasienter, men blant annet også for å bedre forstå anatomi, fysiologi og patologi, forteller Gulsrud.

– Resultatet av slik undervisning internasjonalt er at studenter kan stille raskere og mer korrekte diagnoser. Dette kan bidra til at potensielt livstruende tilstander ikke overses og at tidskritisk behandling iverksettes på et tidligere tidspunkt, forklarer han.

LES OGSÅ: Kreftforeningen jubler for røykfritt Stavanger

Støtte fra SR-Bank

Maskinene er i dag håndholdte og kan brukes i alle kliniske situasjoner i og utenfor sykehus.

Med støtte fra SR-Bank Stiftelsen, har universitetet investert i håndholdte ultralydapparater. UiS vil også stille med ytterligere midler til utstyr som del av satsingen.

LES OGSÅ: Lokale koronatiltak oppheves, men smitteråd bør likevel følges

Fakta om saken:

* Universitetet i Stavanger får 3 millioner fra Universitetsfondet til satsing på ultralyd i utdanning og forskning innen helse og medisin.

* Midlene skal brukes til en strategisk forsknings- og undervisningsstilling i ultralyd.

* Det helsevitenskapelige fakultet har flere utdanninger hvor ultralyd kan passe inn på timeplanen, blant annet innen

spesialsykepleie, paramedisin og jordmorfag. Det vil også være viktig med tanke på målet om en fremtidig medisinutdanning.

* Ultralydgruppen skal ledes av Nils Petter Oveland.

Kilde: UiS

Mer fra Dagsavisen