Til nå har Tordis Flo betalt av egen lomme for å se fotballkamper med egen TV-dekoder. Med kommunens nye TV-avtale må hun ty til nettstreaming. – Det innebærer at vi må kjøpe ny TV, og det hadde blitt for mye å nytt å sette seg inn i for henne, sier sønnen Carsten Flo.

Tordis (90) får ikke se United på sykehjemmet

Tordis Flo (90) har til nå betalt for egen TV-dekoder for å kunne se fotballkamper på sykehjemmet. Nå blir det slutt på ordningen for alle beboere.

– Det er helt elendig, sier Tordis Flo (90), om den nye TV-ordningen som Stavanger kommune har innført for alle sykehjemsbeboere i kommunen. 

90-åringen bor på Rosendal sykehjem og omsorgsboliger på Storhaug. Fram til nå har hun betalt av egen lomme for å kunne ha sin egen TV-dekoder med digitale signaler på rommet. Gjennom den har hun fått inn både håndballkamper, snookerkonkurranser og kampene til favorittlaget hennes gjennom «alle år»: Manchester United.

– Interessen startet da mannen min levde. Manchester har jeg sett mye på, og derfor kjenner jeg dem, sier hun. 

LES OGSÅ: Sier opp driftsavtalen med Blidensol

Får Disney

Tilgangen til kampene ble det imidlertid en slutt på for to uker siden, ifølge sønnen Carsten Flo. 

– Da kom det folk fra Get og koblet fra TV-dekoderen hennes. De satte inn en ny kontakt i veggen, som gjør det umulig for henne å ha dekoder. Nå må alle beboere ha de samme kanalene. På den måten blir det «enklere for de ansatte», er beskjeden vi har fått, hevder Flo, som påstår at de ikke fikk beskjed om utskiftningen.

– Nå får mor i stedet inn CNN, Al Jazeera og Disney Channel. 

LES OGSÅ: Stavanger-sykehjem tapte hijab-sak

Ny avtale

At kommunen har inngått en ny TV-avtale, bekreftes av levekårssjef Eli Karin Fosse:

– Det stemmer at alle sykehjemmene våre nå får levert TV-signaler fra Get. Dette skjer i forbindelse med en overgang fra analoge til digitale TV-signaler, skriver hun i en e-post til RA. Den nye ordningen innebærer at pasientene får tilgang til 20 kanaler, opplyser Fosse, som avviser at den nye ordningen er til for å gjøre det enklere for de ansatte.

Ifølge salgsansvarlig for Get i Rogaland, Bjørn Ove Bergseteren, er det kommunen som velger hvilke tv-kanaler som skal tilbys, og tilbudet kommunen velger blir likt for alle. Det er nemlig ikke teknisk mulig å levere individuelt når alt blir levert digitalt uten dekoder på hver TV, opplyser han. 

– En utfordring tidligere har vært at det har vært behov for en dekoder for hver beboer som ønsker digital-tv, men med den nye løsningen får alle beboere et digitalt tv-tilbud som er enkelt å bruke uten dekoder og med kun en fjernkontroll, sier han. 

LES OGSÅ: Dyrere å bo på sykehjem i Stavanger

– Kostbart 

Det er Olav Stredet i Stavanger Eiendom som har hatt ansvar for tilretteleggingen i forbindelse med Get-avtalen. 

– Å skulle la alle beboere ha et individuelt tilbud, ville blitt svært kostbart. Vi ønsker heller ikke at betjeningen av dekoderne skal bli en belastning for de ansatte, sier han. 

Helt fotballfritt blir det imidlertid ikke på sykehjemmene. De kan få tilgang til kampene, men da gjennom streaming på nett.

– Men da må de pårørende hjelpe til, sier Stredet. 

 Carsten Flo synes ikke svaret fra kommunen er tilfredsstillende: 

– Jeg forstår ikke at kommunen inngår en avtale som er dårligere enn den som var. Det er helt idiotisk at vi som pårørende skal lære en 90 år gammel dame hvordan streame via nettet. Streaming innebærer også at vi må kjøpe ny TV, og det hadde blitt for mye å nytt å sette seg inn i for henne, sier han.

LES OGSÅ: Stavanger skal selge norsk reiseliv