Stavanger

Strid om Selvaags store prosjekt i Lervig

Selvaag Boligs nye prosjekt i Lervig skal til bystyret. Det er strid om hvor høyt og tett det kan bygges.

Bilde 1 av 2

Selvaag Boligs forslag til privat reguleringsplan for Lervigbrygga ble behandlet i Kommunalstyret for byutvikling (KBU) torsdag. Selvaag fikk klarsignal, men utbyggerne kan måtte bygge lavere og mindre tett enn de 450 boligene de selv har planlagt.

– Det er viktig å skape gode bomiljøer, for dem som bor i området nå og for dem som skal bo der i framtiden, spesielt for barn og unge. Området er allerede mye fortettet. Da kan vi ikke igjen bygge for høyt og tett, sier Aps fraksjonsleder i KBU, Kari Nessa Nordtun, til RA.

Ap foreslo å redusere utnyttelsesgraden – den prosentvise delen av tomten som utnyttes – ned til rundt 125 prosent, slik at det maksimalt kan bygges 38.300 kvadratmeter.

Barnefamilier viktig

En forutsetning er er at det ikke kan gå på bekostning av antall rekkehus og familieboliger.

– Storhaug har levekårsutfordringer, så store at staten går inn med mye penger. Da må vi som kommune legge til rette for høy kvalitet med store leiligheter, for å få variert bebyggelse. Lervaags prosjekt rundt 40 prosent andel familieboliger, og det er bra, sier Nessa Nordtun.

Ny skole

Ap og MDG ønsker at etablering av ny skole i området er en forutsetning for utbyggingen. Det forslaget ble det ikke stemt over, men kommer opp på ny i bystyret, varsler Nordtun overfor RA.

Administrasjonen i kommunen går for 136 prosent bruttoareal, eller 41.700 kvadrat.

Ap fikk støtte av noe lavere byggetetthet enn Selvaag og administrasjonen gikk inn for fikk støtte av H og V. Frp og FNB ville tillate 144 prosent utnyttelsesgrad, 44.000 kvadrat som Selvaag ønsker, over 2-7 etasjer.

– Ja, det tar utsikt, slik vil det alltid være ved utbygginger i en by. Noen må tjene på dette, og vi må gjøre Stavanger by attraktive for boligutbyggere, sier Mats Danielsen (Frp). Han ser store kvaliteter.

– Gammel industri endres til gode boliger for familier og andre i et variert bomiljø, sier han.

Fakta:

Forslaget fra Selvaag innebærer:
450 boliger, plassert rundt en ny vei, en forlengelse av veien Lervigsbrygga. Det er tatt høyde for trinnvis utbygging.
30,6 mål tomt
Bruttoareal 41.700 kvadratmeter (utnyttelsesgrad 136 prosent)
2–7 etasjer, 40 prosent familieboliger
Høyder: 3–7 etasjer, fordelt på rekkehus og blokkleiligheter. Rekkehusene har private hager, og det tillates også takterrasser.
Syv sandlekeplasser, fordelt på 3,8 mål
3 mål kvartalslekeplasser
Langs sjøen er det regulert en sjøpromenade med varierende bredde, utenfor den ligger det en to meter bred trebrygge.
Planområdet skal kobles til fjernvarme.
I en risiko- og sårbarhetsanalyse er det konkludert med at byggene vil være tilstrekkelig sikret mot stormflo og påvirkning fra bølger ved en returperiode på 200 år. 
Konstruksjon av brygge og sjøpromenade må ta hensyn til at disse i år 2100, potensielt, kan stå under vann og være utsatt for bølgeoverskygging, påpekes det i ROS-analysen.
Reguleringsplanen åpner for en gangbro fra Lervig Brygge-siden over til nordvest, ved Siriskjær. Den gangbroen kan bli uaktuell hvis det plasseres bannbåt innerst i bukten.

Mer fra Dagsavisen