Sykkel

Nå legges velodromparketten

Den skulle stått klar i januar. Slik ble det ikke, men nå legges endelig det viktigste – nemlig selve parketten i Sola Arena.

Bilde 1 av 3

Følg RA Sporten på Facebook!

I landeveissykling har Norge hatt flere ryttere som har hevdet seg i verdenstoppen lenge.

Siden Dag Otto Lauritzen ble den første til å vinne en Tour de France-etappe, har Norge stukket av med 18 etappeseiere i verdens største sykkelritt.

Grunnen til mangelen på meritter i banesykling har aldri vært mangel på kompetanse. Det har handlet om fasiliteter. For selv om vi bor i verdens rikeste land, har vi aldri hatt en velodrom i Norge. Før nå.

LES OGSÅ: Kristoff bekreftet klar for Tour de France

Interkommunalt samarbeid

Snart står den første klar på Sola. Det er landslagstreneren i BMX, Sebastian Kartfjord, både lettet og glad for. Han er driftsleder i arenaen.

– Det er veldig spesielt at den kommer først nå. Sykkelmiljøet har spurt etter en velodrom helt siden 1970-tallet. Det har vært vanskelig å finne ut hvem som skal ordne og betale dette, sier Kartfjord.

Det interkommunale samarbeidet mellom Sola, Sandnes, Randaberg og Stavanger er nøkkelen til at velodromen til slutt ble en realitet.
 
– Nå har vi vært så heldig at vi har fått et interkommunalt selskap i Folkehallene som har tre andre haller. Det er et unikt spleiselag hvor fire kommuner samarbeider om å ha haller som alle kan bruke. Det er takket være det samarbeidet denne blir bygget.

LES OGSÅ: Foran skjema: Slik seksjonerer Ulf-treneren sesongen

En hall for alle

En velodrom er en bane som er bygget spesifikt for baneløp på sykkel. Hallen på Sola vil det derimot være mange ulike aktiviteter man kan bedrive. Hel blir det multibruk.

– Det vil være en turnhall inne her. Det vil også være mulig å spille håndball i hallen. Hallen har og et treningssenter som kan brukes. Slik sett er det en flerbrukshall på mange måter, sier Kartfjord.

Det er ikke slik at man må være syklist for å bruke hallen. For Kartfjord blir det viktig at terskelen for å prøve banesykling blir så lav som mulig for folk.

– Hallen vil være åpen for alle. Den er jo primært for sykkelklubber, men også mosjonister har muligheten til å sykle her. Vi kommer til å ha et åpent tilbud for publikum hvor alle som ikke har prøvd banesykling før kan sjekke det ut, sier Kartfjord.

LES OGSÅ: Norsk fotballs største kjøpmann

Stor pådriver

For nesten 50 år siden begynte Sola Cykleklubbs mangeårige leder Tor Helge Skretting å flørte med ideen om en velodrom i Stavanger. Den gangen tok han det opp i Sandnes sykkelklubb, men det skjedde ingenting.

Siden det har Skretting kjempet. Han har tapt flere slag opp gjennom tiden, men i 2016 vant han og Sola endelig kampen om å få bygget en velodrom hit.

Skretting mener det ikke er tilfeldig at hallen ble bygget her.

– Jeg vil påstå at sykkelmiljøet i Rogaland er et av de sterkeste – hvis ikke det sterkeste i Norge. Internasjonalt har rytterne herfra tatt over halvparten av Norges medaljer i mesterskap på seniornivå i sykling.

LES OGSÅ: Sandnes Ulf med sterk borteseier over Sogndal

Mer fra Dagsavisen