Sport

Kissel nærmer seg ny kontrakt med Oilers

19 av Oilers-spillernes kontrakter går ut etter sesongen, inkludert juniorer. Nå er sportsdirektør Pål Haukali Higson i gang med arbeidet med å bygge laget for neste sesong. Én det allerede er avholdt samtaler med er den snart norske amerikaneren Dan Kissel.

Følg RA Sporten på Facebook!

I ishockey opereres det ofte med ett- og toårskontrakter, i langt større grad enn fotball. Det er stort sett ikke overgangspenger involvert i sporten, noe som gjør at spillerne ikke regnes som investeringer i balanseregnskapet. Det gjør at Oilers’ sportsdirektør Pål Haukali Higson ofte får en travel vår med å bygge laget for den kommende sesongen. Nå er status at 15 seniorspillere og fire med juniorkontrakter har utgående avtaler.

– Hvor langt er dere kommet?

– Vi er litt i gang, men med den veldig spesielle situasjonen vi har vært gjennom det siste året og fortsatt står i er vi i en annen situasjon med framtidsplanlegging enn det vi normalt sett er. Vi er i gang med å snakke med folk, og må ta det i litt prioritert rekkefølge. Vi kommer nok litt lenger ut på fjorden før vi kommer i mål med alle, siden det er litt uoversiktlig på hvordan framtiden ser ut. Det spiller jo inn, sier Higson til RA.

Det er også en viss rekkefølge i arbeidet som gjøres.

– Vi skal snakke med dem som er voksne og etablerte først, så tar vi for oss de unge norske spillerne. I sum blir det uansett noen som må vente til slutten før vi vet hvordan de ligger an, og de utenlandske til slutt, sier Higson.

LES OGSÅ: Kortere sluttspill

Kissel blir trolig

– Betyr det at en spiller som Dan Kissel må vente til slutt?

– Han blir nok mer regnet i den første kategorien. Han er en voksen og etablert spiller. Han er ikke som en vanlig utlending. Han er jo på vei til å bli norsk, sier Higson.

– Så han er en spiller dere prioriterer?

– Ja, slår Higson fast.

Amerikaneren kom til Stavanger i 2012 samtidig som centeren Bill Maday. Duoen som hadde spilt sammen på college i USA skulle erstatte Ryan MacMurchy og Jimmy Kilpatrick, som hadde hatt stor suksess i Oilers sesongen før. Maday spilte sine siste ishockeykamper i Stavanger, i en alder av 24 år. Han ble satt ut av en hjernerystelse og klarte ikke komme seg tilbake.

For Kissel ble historien annerledes. Han fant seg kjæreste, som senere ble hans kone og mor til hans barn, i Stavanger.

Tirsdag leverte han de siste papirene for å bli norsk. Grunnet koronapandemien har det vært umulig for ham å levere inn papirene for å bli norsk, før nå. Han har tatt de nødvendige testene, og alt er klart. Når han mottar statsborgerskapet vil han ikke regnes som utlending i ishockeyens utlendingskvote.

– Hvor står du og Oilers i forhandlingene om ny kontrakt?

– Vi er nesten i mål. Vi er på samme side, og jeg ser fram til å signere med klubben igjen, sier Kissel til RA.

– Da du kom i 2012, hadde du sett for deg å bli i Stavanger så lenge?

– Nei, det bare skjedde, ler Kissel – før han legger til:

– Jeg er glad det ble slik.

Han hadde to sesonger i Sveits, men er nå inne i sin sjuende sesong som Oilers-spiller.

Han er tydelig på at det er to faktorer som har fått ham til å bli i Stavanger, og som gjør at han ikke ser etter andre alternativer nå.

– Det er familien, men også klubben. Jeg tok mine to år i utlandet, men nå begynner min eldste datter på skole. Det er flere fordeler med å bli, sier den kommende norske statsborgeren.

Etter det RA kjenner til er det snakk om en avtale på flere sesonger. Det er heller ikke unaturlig for lagets beste poengplukker, som nå også har fått en «A» på brystet som assisterende kaptein i Todd Bjorkstrands lag.

LES OGSÅ: De største talentene i kvinnehockeyen

Lønningene

Pandemien har allerede gjort store endringer på idretten generelt. Utlendingene Oilers henter har som regel spilt for klubber i East Coast Hockey League (ECHL) og American Hockey League (AHL).

– AHL er jo i gang med sesongen, og det er mindre penger i spill der. Hvordan påvirker det lønningene på utlendingene?

– Det er vanskelig å si framover, men dette er en kollektiv situasjon. Det skjer både i hockey og fotball, det er mindre penger tilgjengelig. Hele idrettsindustrien har mindre inntekter, og det kommer til å påvirke folks kontraktssituasjon. Det er ingen vei rundt det, sier Higson – før han legger til:

– Det kommer til å være lavere lønninger i snitt enn de forrige sesongene. Det gjelder jo ikke bare ishockeyen.

Kontrakter

Har kontrakt neste sesong: Henrik Holm, Patrick Ulriksen, Kristian Østby, Magnus Hoff, Tommy Kristiansen, David Morley.

Er på utgående kontrakt: Theo Rooseboom de Vries, Jonas Wikstøl, Nicolai Bryhnisveen, Andreas Klavestad, Daniel Bøen Rokseth, Chris Rumble, Dennis Sveum, Thomas Berg-Paulsen, Brady Brassart, Ludvig Hoff, Dan Kissel, Joey Martin, Simen Talge, Markus Vikingstad, Jeppe Meyer, Sander Hurrød, André Bjelland Strandborg, Christian Wetteland.

Utlånt med utgående kontrakt: Robin Haglund Mathisen.

LES OGSÅ: De ti største talentene blant guttene

Mer fra Dagsavisen