Stavanger Oilers

Kristiansen ferdigspilt: Kjente ikke da de stakk nål i skulderen

Tommy Kristiansen har slitt med en skade i skulderen siden begynnelsen av september. Nå er håpet om spill borte, og han blir tvunget til å legge skøytene på hyllen.

34-åringen tvinges til å legge opp, og har spilt sin siste ishockeykamp. Dermed stoppet det med 415 offisielle kamper for Oilers i serie, sluttspill og Europa. På de kampene har hardhausen bidratt med 290 målpoeng.

– Det er trist, og ikke en slik avslutning jeg vil ha på en lang karriere jeg skal være stolt av. Jeg hadde som mål å spille videre, og var egentlig ikke ferdig med ishockey helt ennå. Jeg hadde et mål om å vinne gull med laget nå, sier Kristiansen til RA.

Oilers-profilen Tommy Kristiansen brakk skulderbladet i en Champions Hockey League-kamp mot Dynamo Pardubice i Tsjekkia i begynnelsen av september. Etter det var han tilbake i fire kamper i november, men i den fjerde kampen tilbake – mot moderklubben Sparta – forsvant sarpingen ut igjen.

De siste månedene har hatt omfattende testing. Da forsto han det også.

– Det har vært en tung prosess egentlig. Jeg har kjent det har vært noe som har jobbet mot meg. Jeg har gjort alt i min makt for å bli bra og komme tilbake på banen. Samtidig har jeg hatt en følelse av at det ikke blir bra, sier Kristiansen.

Tommy Kristiansen

Mens skulderen har vært skadet har resten av kroppen hatt lyst å komme seg tilbake på isen. Den indre kampen har vært tøff.

– Har hatt lyst, og levd i håpet. Men det ble aldri bedre. Lysten til å være på isen med guttene er det som har vært drivkraften min. Ta på drakten og spille foran et fullsatt DNB Arena. Gjøre jobben min. Å ikke få gjøre det er utrolig trist. Jeg er litt tom for ord akkurat nå. Det er veldig emosjonelt. Det er ikke slik jeg vil avslutte. Jeg har hatt en fin karriere, og bydd mye på meg selv på og utenfor isen, sier Kristiansen.

– Når forsvant håpet?

– Da jeg tok noen nervetester på sykehuset, og de gjorde det uten at jeg kjente at nålen var inne. Jeg har en død muskel, og da kan det ta fem år før det blir bra – hvis den i det hele tatt blir bra, sier han.

Enorm troféfangst

34-åringen har også vært med på det som har vært av trenerskifter i DNB Arena. Han er en av få spillere som har spilt under ledelse av fire ulike trenere: Petter Thoresen, Pål Gulbrandsen, Todd Bjorkstrand og Anders Gjøse.

– Jeg har hatt gleden av å ha fire fantastiske trenere i Oilers. Jeg setter utrolig pris på alle på hver sin måte, sier Kristiansen.

Seks NM-gull, seks seriemesterskap og én Continental Cup-triumf gjør at kun Dan Kissel, Henrik Holm og Dennis Sveum har vunnet mer enn Kristiansen med Oilers. I tillegg har Kristiansen flere gull fra Sparta.

Tommy Kristiansen

Der ligger også ett av høydepunktene fra en lang karriere som strekker seg tilbake til Sparta-debuten. NM-gullet med Sparta, paradoksalt nok mot Oilers, fra 2011 var med på å gjøre Kristiansen hatet i Stavanger. To år senere ble det snudd på hodet da han ble hentet som ny profil i Oilers.

– Det som står øverst er vel kanskje mitt første NM-gull. Det er vanskelig å dra fram noe, for alle de forskjellene gullene har hver sin betydning. Jeg har fått spille og score i OL. Det er nok sammen med det første NM-gullet det største jeg har opplevd på isen.

Familien – og gladnyhet

Veien til alle høydepunktene har vært med mange støttespillere. Trenere, materialforvaltere, medspillere og supportere er en side av det. Familien er en annen.

For å oppdra en toppidrettsutøver av internasjonalt kaliber, som Kristiansen, kreves det en innsats. Hovedpersonen selv blir rørt.

– De har støttet meg hele veien. Da jeg gikk på Hannestad barneskole og hadde frivillig is klokken 14.00 sto faren min klar med matpakken og jeg løp til bilen så fort som mulig, sier Kristiansen – og tørker en tåre.

– Gode minner å ta med videre.

Tommy Kristiansen

På hjemmebane er rollen snudd for Kristiansen – som i løpet av tiden i Stavanger selv er blitt far.

– Fått en fantastisk samboer, og ikke minst en fantastisk datter som gjør dette bedre enn det kunne vært. Det betyr mer enn alt, og det å være en god far og støtte henne blir min hovedoppgave nå, sier Kristiansen.

Han avslører også en gladnyhet midt i den dystre tiden.

– Så kommer det en til da. Jeg blir pappa til en liten gutt i slutten av mai også. Det blir nok som tar tiden framover. Jeg gleder meg til det. Er glad i barn, sier hardhausen.

Bidrar videre i Oilers

De myke sidene hans har kommet fram flere ganger. Blant annet med den lille hunden Lola. På en tur med henne ble han også dagens helt da han evakuerte et rekkehus i brann for ett år siden.

Jobb som støttekontakt, hyppig deltakelse på Superlagets treninger og en imøtekommende fyr for lokalsamfunnet er bare noen av rollene Kristiansen har tatt på seg. Lite på utsiden av isen minner om mannen med flest utvisningsminutter i norsk ishockeyhistorie.

Nå blir han nødt å trene for å bli klar til en vei videre. Oppfølgingen skjer naturligvis i Oilers, i og med at han fortsatt har kontrakt. Der skal han forberede kroppen til vanlig jobb. Den opprinnelige planen om å følge familietradisjonen med å bli taktekker har forsvunnet.

– Har gått mer bort fra det de siste årene. Hovedfokuset er å bli her i Stavanger og bli bra, men at jeg må se etter muligheter er ikke noen tvil, sier 34-åringen – og fortsetter:

– Nå skal jeg bli bra, og ikke minst være en god lagkompis. Jeg ser laget hver dag, og kommer til å bidra.

Tommy Kristiansen

Kristiansen kommer til å være med i garderoben framover og bidra til at Oilers har best mulig forutsetninger i jakten på nytt NM-gull. Oilers-profilen ser heller ikke for seg å trekke seg helt tilbake fra offentligheten selv om han aldri kommer til å bidra på isen igjen.

– Jeg trives i offentligheten, og vil inkludere meg i hockeymiljøet framover også, sier han.

Han retter også en takk til sponsorer, supportere, spillere, trenere og alle som har bidratt til karrieren – som har tatt ham til spill i den svenske toppligaen SHL, tyske DEL, Oilers, Sparta – og ikke minst internasjonale scener som VM og OL med det norske ishockeylandslaget.


Mer fra Dagsavisen