Stavanger Oilers

Gervais kan endre Oilers-brettet

I tirsdagens kamp mot Ringerike Panthers kan Bryce Gervais være tilbake for Oilers. Det kan løse mange floker, og endre spillebrettet.

Stavanger — Mandag var omsider Bryce Gervais tilbake på isen, og ble drillet inn sammen med Dan Kissel og Colton Beck i det som kan bli en topprekke for Oilers framover. Det har virkelig laget behov for, ettersom de har slitt med produksjonen i innledningen av Fjordkraft-ligaen.

Canadieren Gervais har opplevd de svært ujevne resultatene fra utsiden. Han ble nemlig skadet i den første seriekampen mot Sparta. Etter noen lange. uker hvor han har sett laget spille mange kamper, ser det nå ut til å bli en retur for løperen mot Ringerike Panthers.

– Jeg må selvsagt se at kroppen responderer riktig fram til kampstart, men forhåpentligvis spiller jeg, sier Gervais til RA.

Rekkekameratene på mandagstreningen virket han også å ha funnet god kjemi med. I sesongoppkjøringen og CHL-kampene gjorde han det skarpt sammen med Dan Kissel, men nå er også Colton Beck sammen med duoen som kjenner hverandre fra sveitsisk ishockey.

Det er i motgang vi bygger karakter.

—  Bryce Gervais

Likevel er det en vesentlig forskjell på Gervais’ rolle før og etter skaden han har hatt i underkroppen. Canadieren går fra å spille center til å brukes på høyrevingen.

Nytt er det ikke for 30-åringen. Den 178 centimeter lange løperen forteller om mer erfaring der enn som center.

– Faktisk var forrige sesong den første jeg kun spilte center. Nå kommer jeg tilbake som høyreving, som jeg mener er min naturlige posisjon. Jeg kan brukes som løper i alle tre posisjonene, men føler meg mest hjemme som høyreving, sier Gervais.

– Du er venstrefattet. Hva gjør at du trives best med fatningen innover?

– Jeg liker å komme innover i banen, og føler at jeg kan skape mer på den måten, sier løperen.

Tøft fra tribunen

Sesongåpningen til Oilers har som nevnt vært svært variert resultatmessig. Fra tap på straffeslag mot Sparta i serieåpningen dro Oilers hjem for å slå Storhamar 3-1, i en riktig så overbevisende seier. Forrige uke ble det tap borte mot Vålerenga, før Frisk Asker ble beseiret 2–0 i DNB Arena. Lørdagens bortekamp mot Stjernen endte med 6-3-tap, tross total Oilers-dominans i åpningsperioden. Keeper Joona Partanen slapp inn tre mål på de fire første skuddene, og ble deretter byttet ut til fordel for Henrik Holm.

For Gervais har det vært tøft å se innledningen på sesongen fra tribunen.

– Alle jobber hardt på trening, og det har vært en måned med mange kamper, sier han – og legger til:

– Det er i motgang vi bygger karakter.

– Hva kan du bidra med nå?

– Forhåpentligvis mål og mer offensivt spill. Jeg liker å spille aggressivt, og håper å vise det skikkelig fram, sier Gervais.

Hans tilbakekomst ønskes naturligvis hjertelig velkommen av trener Todd Bjorkstrand.

– Bryce er en viktig spiller for oss, og vi trenger folk, sier Bjorkstrand.

Defensiv back på ønskelisten

Det har nemlig vært et skademareritt i DNB Arena den siste tiden. I tillegg til Gervais og Ludvig Hoff, som var tilbake forrige uke, er fortsatt Kristian Østby og Andreas Klavestad ute. Sportsdirektør Pål Haukali Higson beskriver sistnevntes skade som dag til dag, men ikke klar ennå.

I bortekampen mot Stjernen forlot også Sander Hurrød isen med en smell etter å ha dekket skudd. Han trente ikke med laget mandag, og det gjøres en vurdering på kampdagen om han kan spille mot Ringerike.

Selv om skadesituasjonen er at to backer ikke spiller denne uken velger sportsdirektør Pål Haukali Higson fortsatt å se langsiktig på eventuelle forsterkninger.

– Vi følger med, men foreløpig er det ikke noe konkret vi har sirklet inn på, sier Higson.

– Hvilken type back er det dere egentlig ser etter?

– Ideelt sett er det en defensiv back, men det er markedsstyrt. Vi må se litt hva som er tilgjengelig, og gjøre vurderinger på både kortsiktige og langsiktige løsninger. Det er en lang sesong, og vi må ha mer enn én tanke i hodet, sier han.

Pål Haukali Higson

– Er du bekymret etter seriestarten deres?

– Ser man spillemessig så er det ganske uforståelig at Stjernen ledet 3–0 da de gjorde. Det høres kanskje rart ut, men det er slik det er, sier Higson – og reflekterer videre:

– Det er litt det samme som i fjor med produksjonen. Hadde vi utnyttet flere av de store sjansene ville det blitt annerledes kampbilder.

Laget viste gjennom flere forsøk på reduseringer lørdag at de ikke ga opp tross baklengsmål. Mot Stjernen ble veien tilbake for lang til slutt, likevel var det ikke et lag som ga opp.

– Det er ingenting i veien med moralen. Vi må fortsatt jobbe med det offensive, men også stramme opp litt defensivt. Spillemessig ser vi bra ut. Skoen trykker ikke på strukturen, sier Higson.

Sterke undertall i duell

Tirsdagens kamp mot Ringerike blir en god mulighet til å få en god start på uken. Laget fra Hønefoss har vunnet én av fem kamper, og står med fire poeng. Likevel er det et strukturert og tøft lag ledet av Martin Boork som kommer til DNB Arena.

– Vi ønsker å respondere. Det beste vi kan gjøre er å spille vårt spill, og vi kan ikke gi bort kontringer. Samtidig er det viktig nå at vi ikke overtenker alt. Vi må holde oss til Oilers-hockey, sier Oilers-trener Bjorkstrand.

Todd Bjorkstrand

Ringerike har, i likhet med Oilers, en undertallseffektivitet på utrolige 93,3 prosent. Kun Vålerenga er bedre med full pott. De har kun hatt sju utvisninger mot seg, mot 15 til både Oilers og Ringerike.

Det gjør at det også kan bli en vanskelig kamp for Oilers å få overtallet til å fungere. Så langt har Bjorkstrands menn scoret to ganger på 18 overtall, noe som gir 11,1 prosent uttelling.

Tirsdagens kamp mellom Oilers og Ringerike starter klokken 18.00 i DNB Arena, og kan følges direkte hos RA.

---

FAKTA

Navn: Bryce Gervais

Født: 26. februar 1992

Sted: Battleford, Saskatchewan, Canada.

Fatning: Venstre

Posisjon: Løper

Høyde: 178 centimeter

Vekt: 79 kilo

Spiller sin første sesong i Stavanger Oilers.

Kommer fra spill for AHL-laget Iowa Wild, som er farmerklubben til NHL-laget Minnesota Wild hvor nordmannen Mats Zuccarello spiller.

Har tidligere spilt i sveitsiske EHC Olten. Der møtte han blant andre Dan Kissel, som han nå er lagkamerat med.

---