Stavanger Oilers

Oilers sikret nesten 600.000 kroner til ukrainsk ishockeylag

Draktauksjonen ble historisk og nå kan hjelpen til det ukrainske ishockeylaget Sdyshor 2007 fortsette takket være draktene Oilers vant byttå i.

Stavanger — Årets draktauksjon for Stavanger Oilers er spesiell på flere måter. Det er første gang at 583.084,- er samlet inn, men samtidig går pengene i sin helhet til det ukrainske ishockeylaget Sdyshor 2007. De ukrainske 15-åringene var strandet i Polen, hvor de egentlig skulle være én helg. Grunnet Russlands invasjon av Ukraina ble det mer langvarig.

Oilers tok tak i saken, og hjalp laget til Norge. Det startet med de første 100.000 kronene som kom inn til draktauksjonen, da Stavanger Oilers AS kjøpte ut kaptein Dennis Sveums drakt fra auksjonen. Etter eierne i klubben fulgte verdensstjernen Erling Braut Haaland opp med å kjøpe Thomas Berg-Paulsens drakt for samme sum. I tillegg har det for de resterende draktene, som Oilers vant byttå i, kommet inn 383.084,-.

– Det er et fantastisk tall, og penger som kommer veldig godt med, sier informasjons- og samfunnskontakt Kjetil Garvik i Oilers til RA.

Kjetil Garvik puckveggen

Han har jobbet tett med laget fra Sdyshor, og er tydelig på at arbeidet på ingen måte er avsluttet selv om auksjonen er ferdig.

Arbeidet er nemlig knapt kommet i gang.

– Pengene kommer til å trenges. Nå starter et mer langsiktig arbeid for å beholde disse som et hockeylag. Det jobbes fra vår side opp mot de formelle organene. Uansett vil det koste penger. Norge som velferdssystem har et solid mottakssystem, men ikke en beredskap for å holde et hockeylag sammen. Det er oppgaven vi tar i forbindelse med Sdyshor, sier Garvik.

De praktiske oppgavene er store. Spillerne må holdes samlet, samtidig som de må ha et sportslig tilbud. For å være en klubb i Norge kreves det et norsk stedsnavn, i tillegg til at det er utlendingsregler i norsk idrett.

For en spiller registrert i Ukraina må det normalt sett betales for et internasjonalt transferkort, som i seg selv er en stor kostnad for en enkeltspiller på rundt 10.000 kroner. Om et helt lag skal meldes over til å konkurrere i Norge vil kostnaden bli på flere hundretusener. I tillegg til det har norsk ishockey store reisekostnader, ettersom majoriteten av klubbene i de nasjonale seriene er basert på Østlandet.

Alle pengene fra årets draktauksjon går uavkortet til ishockeylaget fra Kharkiv, som i sluttspillet har vært på tribunen i DNB Arena og støttet Oilers’ vei mot byttå.

Sdyshor 2007 ukrainsk hockeylag oilers

Noen av pengene er allerede brukt, da Oilers sendte 100.000 kroner for å hjelpe umiddelbart. Laget var strandet i Polen, og hadde behov for toalettartikler, klær og juridisk bistand for å komme seg videre.

Parallelt med draktauksjonen har Oilers blant annet hatt en Vipps-aksjon. Der forteller Garvik at hele hockeymiljøet har stilt seg bak prosjektet.

– Det er veldig sjarmerende når vi får en mail fra trønderhockeyen, som sendte oss 5.100 kroner fra ungdomsmiljøet. Det er flere slike eksempler med folk utenfor vår region som heier på dette initiativet. Det er bredere enn til Tjensvollskrysset, sier han.

Mer fra Dagsavisen