Stavanger Oilers

Sveitsisk suksess for Trettenes - ny kontrakt

NAVN I NYHETENE: Ishockeyspilleren Mathias Trettenes fra Stavanger har gjort sine saker bra i Sveits. Nå er han belønnet med ny kontrakt.

Stavanger / La Chaux-de-Fonds — Hvem: Mathias Trettenes (27)

Hva: Ishockeyspiller fra Stavanger som har signert ny avtale med La Chaux-de-Fonds på sveitsisk nivå to. Ble like etter lånt ut til Biel-Bienne på øverste nivå. Der leverte han to målpoeng på én kamp før han dro tilbake.

– Gratulerer med ny kontrakt i La Chaux-de-Fonds. Hva førte til at du ønsket å bli i Sveits?

– Jeg trives godt og får mye ansvar. Jeg får spille utrolig mye. Det er en veldig usikker verden vi lever i, og jeg trives så godt at jeg bare ville få det på plass.

– Du dro rett videre til Biel, hva skjedde egentlig?

– Alle lagene i NLA kan verve én import fra NLB, slik de har rettighetene til en spiller der. Det som skjer da ofte, med et lavt antall importer, er at de går heller til NLB for å hente en vikar enn å signere en ny spiller. Det er en kjekk fordel for meg, at jeg får spille opp når det lar seg gjøre. Jeg får med meg god lærdom fra den øverste ligaen også.

– Hvordan er det å få sjansen på det øverste sveitsiske nivået?

– Det er veldig bra for meg å få den sjansen. Det er en gulrot også. Gjør jeg det bra, og dukker det opp en mulighet, må jeg være klar. Det ligger alltid i horisonten, selv om det handler om laget du spiller for i det daglige.

– Du valgte å ta ett år til i La Chaux-de-Fonds. Er målet å spille seg permanent opp til øverste nivå?

– Det pågår en diskusjon her nede angående åpning for flere importer etter neste sesong, som er når min kontrakt går ut. Målet mitt er å gjøre det så bra at jeg kan være med i diskusjonen til noen lag i NLA etter neste sesong. Det hadde vært kult. Kanskje de ser til NLB framfor over Atlanteren. Det vil kun være mulig for meg hvis jeg gjør en god jobb i NLB.

– For dem som ikke kjenner til NLA, eller National League som det heter nå, er det høyt nivå på importene. Utlendingene i ligaen har svært ofte NHL-erfaring og er på en hylle som vi sjeldent eller aldri får se i Norge. Hvordan er det å få noen kamper med dem?

– Det er surrealistisk. Det er sykt høyt nivå på importene. Det er givende for meg å lære av dem, og se hvor nivået ligger. De er profesjonelle og flinke i det daglige. Du føler på utvikling hver gang du trener eller spiller med dem. De kommer fra store ligaer, og har bra navn. Det er litt rart å komme fra Stavanger og være i det selskapet der, det er jo bare noen korte visitter.

– Det er planlagt et VM med start i mai. Hvordan tror du det blir?

– Det blir nok en utfordring. Det blir spennende å se hvilket format de velger. Jeg er helt sikker på at spillernes sikkerhet står ganske høyt, så vi er nok sikret. Det er en kabal som skal legges, og jeg er sikker på at vi blir bra isolert og ikke merker så mye til alle tiltakene. Vi er vant med strenge tiltak.

– Sveits er jo et land med mange språk. Det snakkes både tysk, fransk, italiensk og retoromansk. Snakker du noen andre språk enn engelsk der nede?

– Til min fordel snakker tysk-sveitserne og fransk-sveitserne engelsk sammen. Det er litt rart at de er i samme landet og ikke forstår hverandre. Vi har prøvd å lære oss litt fransk, slik at vi kan være høflige på butikken. Tysk forstår jeg bra etter skolen, og å ha bodd i Tyskland. Heldigvis snakkes det engelsk i garderoben.

– Hvor mye har du fulgt Oilers og norsk ishockey fra utlandet?

– Jeg fulgte med fram til det sluttet. Det har blitt et langt opphold nå. Det er kjedelig for guttene som har lagt ned et hardt arbeid og er klar til å gjennomføre ny sesong.

– Hva er favorittmaten din?

– Det må være italiensk.

– Etter koronapandemien, hvor vil du dra på ferie?

– Det er et godt spørsmål egentlig. Den går nok til Svalbard igjen. Jeg var der i fjor også. Du får øynene opp for at du ikke trenger å dra langt. Det var helt spesielt å være på Svalbard, jeg klarer ikke legge det fra meg igjen.





Mer fra Dagsavisen