Ishockey

Vikingstad før ny sesong: – Må ta sjansene

Stavanger-gutten Markus Vikingstad har én sesong igjen av kontrakten med den tyske DEL-klubben Fischtown Pinguins. Nå er han i Stavanger for å gjøre seg klar.

Stavanger — I 2020-21-sesongen, som stort sett var stengt for publikum grunnet koronapandemien, fikk Markus Vikingstad sitt gjennombrudd i Oilers’ topprekke. Selv om sesongen tok brått slutt i begynnelsen av januar 2021 da koronasmitten herjet i Fjordkraft-ligaen var det nok til å sikre centeren kontrakt i den tyske toppligaen DEL for Fischtown Pinguins.

22-åringen er hjemme i Stavanger igjen etter den første sesongen i Bremerhaven, og oppsummerer sesongen med å slå fast at det var gøy.

– Jeg synes det har vært ganske fint. Har gått litt opp og ned for min del, men det er en bedre liga. Laget gjorde det for så vidt bra, og det var en lærerik sesong, sier Vikingstad til RA.

Han regnes naturligvis som Stavanger-gutt, noe dialekten også tilsier, men er født i den svenske byen Karlstad og oppvokst i Tyskland. Grunnen er enkel. Han er nemlig sønn av ishockeylegenden Tore Vikingstad, som spilte for SHL-klubben Färjestad da Markus ble født – og senere dro videre til Tyskland for å fortsette proffkarrieren der.

I 2011 flyttet familien hjem til Stavanger, hvor pappa Vikingstad spilte for Oilers i to sesonger med lange skadeavbrekk før han la skøytene på hyllen.

At valget om å starte utenlandskarrieren ble i Tyskland var derfor ikke spesielt overraskende da Vikingstad junior skulle forlate DNB Arena.

– Jeg har gått mange år på skole der, så jeg har det grunnleggende språket. Det tok ikke lang tid før jeg kom inn i det igjen. Det var litt merkelig, men ganske kult å komme tilbake som spiller, sier han.

Brukes i ny rolle

Vikingstad beskriver også DEL som ett hakk opp fra Fjordkraft-ligaen.

– Det er en jevnere liga. Nesten alle kan slå alle, og det er kamp om sluttspillplassene. I Norge er det stor forskjell på topp og bunn, og det er kanskje den største forskjellen sammen med rammen rundt kampene. Det er litt større og en annen fankultur. Det hører jo med i et større land, sier centeren – som denne sesongen har prøvd seg i ny rolle på klubblaget.

– Jeg har vært center i tredje- og fjerderekken. I sluttspillet ble jeg plassert som ving, og vi har snakket om at det kan være noe for den kommende sesongen. Jeg følte selv jeg fikk det bra til der. Kanskje jeg kan ta et steg videre der. Det handler jo om å ta sjansen når man får muligheten i en topprekke.

Det kan godt sammenlignes med da han fikk muligheten som center mellom Dan Kissel og David Morley i Oilers, selv om den tyske toppligaen er sterkere.

– Det er enda mer konkurranse i Fischtown, så man må være på hugget når man får sjansen, sier Vikingstad.

Forbereder seg med Oilers

Etter sluttspillet i Tyskland var ferdig dro han rett til samling med landslaget, men fikk ikke plass i årets VM-tropp.

– Blir det neste målet å kapre en VM-plass på landslaget?

– Det er selvfølgelig en målsetting, og allerede neste år prøver jeg å kjempe om en plass i VM. Nå har jeg siste kontraktsåret i Tyskland, så det er helt klart en målsetting, sier Vikingstad.

Markus Vikingstad

VM er et godt utstillingsvindu for ishockeyspillere, og alle klubbdirektører følger naturligvis med på prestasjonene der. Derfor er det også mange spillere som utsetter klubbavgjørelser til etter mesterskapet er ferdigspilt.

For å bli best mulig forberedt til den kommende sesongen skjer store deler av oppkjøringen i DNB Arena sammen med Oilers-spillerne.

– Jeg trener med Oilers nå, og har gjort det etter jeg kom hjem for to uker siden. Planen er å fortsette med det ut juni, så blir det egentrening fram til jeg drar tilbake til Tyskland i slutten av juli, sier Vikingstad.

Han spilte 54 kamper for Pinguins i DEL forrige sesong, og noterte seg ti målpoeng. I sluttspillet ble det fem kamper og tre poeng. Det ble også seks kamper i CHL, men der er ikke laget kvalifisert for den kommende sesongen.

Mer fra Dagsavisen