Handball

Sola kan ikke hente etablerte spillere tross suksessen

Europa-suksess, seriebronse og et budsjett som kan bli 20 prosent høyere gir ikke Steffen Stegavik og Sola rom for å hente etablerte forsterkninger. Det har de fleste konkurrentene gjort.

Sola — Status for stallen i Sola er at tre eller fire spillere forsvinner ut og at to nye er signerte utenifra. De klubben eventuelt skal fylle på med ut over det blir i utgangspunktet hentet opp fra egen ungdomsavdeling.

Samtidig skjer det mye i klubbene rundt Sola.

– Alle andre lag forsterker, mens vi beholder. Det blir spennende å se hva det blir av det. Molde, Ravens, Byåsen og Larvik har alle styrket seg med etablerte spillere. Det blir fort tøffere å holde seg i toppen neste år. Samtidig blir vi ett år eldre og litt mer samspilte, sier Stegavik til RA.

Øker med 20 prosent

Den ene etablerte spilleren som forsvinner er keeper Tonje Haug Lerstad som blir proff i Frankrike. Henne har Sola erstattet med den nederlandske VM-vinneren Rinka Duijndam.

Daglig leder Svein Gaute Hølestøl anslår at budsjettet for A-laget kan økes med rundt 20 prosent kommende sesong – uten at det er spikret helt ennå. Samtlige sponsorer er stort sett med videre. Suksessen de siste to årene har gitt økte inntekter. Men de gir også økte utgifter internt.

Alle andre lag forsterker, mens vi beholder. Det blir spennende å se hva det blir av det.

—  Steffen Stegavik

Når nøkkelspillere som Maja Magnussen og Kristina Sirum Novak skal signeres på nye avtaler krever de naturlig nok mer i lønn. Her løper mye av inntektene rett ut igjen. Samtidig kunne disse også valgt enda mye høyere lønn andre steder, men velger å bli i Sola. Det skal man ta med i det store bildet.

Stegavik peker også på at mange av spillerne har vært andrevalg andre steder før de ble plukket av Sola og foredlet videre. Dette må klubben fortsatt være gode på.

Hølestøl er også klar på at det ikke er sikkert at mer lønn, eller etablerte spillere inn, er svaret for Sola i et kortsiktig perspektiv. I et lengre bilde ønsker de selvsagt å ha økonomi til å kunne kjøpe fri de fleste fra jobb og skole. Men der er man ikke nå. Klubben er heller ingen ren eliteklubb. Bredden skal tas hensyn til og ha et godt tilbud.

– Vi må huske hvor vi kommer fra og bygge stein på stein her. Så må vi bli stabile, sier den daglige lederen.

Bedre tilrettelagte forhold mener den gamle toppsyklisten kan gi vel så gode forutsetninger for å kunne strekke seg noen prosent til.

– Vi kan for eksempel se på ting som barnepass, eller enda bedre medisinsk oppfølging, sier han til RA.

Noe mer lønnsutgifter må de likevel beregne. Å satse koster penger. Der går nå mye til gjengen som har løftet Sola i stedet for eksternt.

Hølestøl peker også på at bare litt høyere lønn også gir bedre muligheter for å kunne trappe litt ned på jobb eller studier på si. Det har vært tilbakemeldingen fra flere. Det gir igjen litt mer tid til restitusjon – som er en klar nøkkel for å kunne utvikle seg ytterligere. Slik kan Sola ta noen prosenter til – med samme gjengen.

På samme tid har også Steffen Stegavik pekt på kontinuitet som en forutsetning. Nå beholder klubben alle nøkkelfigurene bortsett fra sin førstekeeper. Samtidig kan fort erstatteren være enda bedre. Det er i alle fall håpet.

Blant de andre som forsvinner er Johanna Fossum (Oppsal) og Karoline Jensen. Pia Tomine Gundersen teller også på knappene.

Stegavik mener det er naturlig at denne typen spillere søker spilletid på lavere nivå. Så kan heller Sola vurdere dem igjen senere.

Superkull på vei opp

At det ikke plusses på med mange etablerte nye spillere gir også bedre åpninger for de lokale talentene. Treneren anslår at det nok blir noen nye 2003-2004-modeller i stallen neste år. Talentutvikling lokalt tar selvsagt tid. Man kan ikke forvente toppstrid og stabilitet bare med det, men det er samtidig noen svært spennende kull på vei opp nå.

– Vi har fire gode Bring-lag i Sola, Sandnes Nærbø og Hinna nå. En veldig god 05-årgang er i gjenge. 06 tar også steg. Samtidig er det nok for tidlig for dem ennå.

Treneren er uansett klar på at talent ikke er nok. Holdninger er viktigere for ham. Det er spillerne som virkelig vil han ønsker å identifisere.

– Det holder ikke å være god når du kommer inn på et A-lag. Du må vise de rutinerte at du kan våger å ta i og vise deg. De som har treningsgenet og ofrer mest er de som når lengst. Det er hodene jeg vil ha inn.

Sola jobber for øvrig med å spikre opplegget for oppkjøringen nå. Det inkluderer en tur til Danmark for å møte topp motstand – noe som er en kjærkommen mulighet etter pandemien.

Så skal klubben også ut i ny kvalifisering til European League. Det som kan endre på det er om Storhamar får en plass i Mesterligaen. Det er ikke avklart.

Med færre lag, og 22 kamper igjen, er det også muligheter for å trene noe hardere. Det er også en tanke fra Stegavik når opplegget skal spikres.

---

FAKTA

Sola-stallen 2022-2023:

Målvakter: Amalie Førland, Rinka Duijndam (ny Thuringer HC).

Utespillere: Guro Berland Husebø, Vilde Ueland, Angunn Gudmestad, Martine Wolff, Kaja Horst Haugseng, Lene Kristiansen Tveiten, Frøydis Wiik Seierstad, Maja Magnussen, Kristiane Knutsen, Live Rushfeldt Deila, Kristina Sirum Novak, Martha Barka, Hege Holgersen Danielsen, Camilla Herrem, Merlinda Qorraj (ny Flint Tønsberg)

Forlater Sola: Tonje Haug Lerstad (Besancon Feminine), Johanna Fossum (Oppsal), Karoline Jensen.

Usikker: Pia Tomine Gundersen Furu

---






Mer fra Dagsavisen