Handball

– Det er nærmere opp enn ned

Sola-trener Steffen Stegavik gledet seg stort over bronsen som ble sikret onsdag. Han ser samtidig alle muligheter for å ta nye steg med Sola.

Dagen etter 37-22-seieren borte mot Fredrikstad hadde Stegavik fått fordøyd klubbens andre strake bronse litt. Han gleder seg over en knallbra sesong totalt sett.

– Vi har vært et stabilt topplag i åtte av ni måneder. Det er sterkt. Spesielt ettersom vi mistet en god keeper og Malin Holta fra i fjor. Likevel videreførte vi det som ble bygget, sier han til RA.

– Hvilke steg er du mest fornøyd med at dere har tatt?

– Det sterkeste er stabiliteten over hele sesongen. Det har ikke vært noen store blemmer. Tap borte mot Byåsen er sånn som kan skje. Så hadde vi en svak periode etter at elleve var ute med korona, men det har de fleste lag hatt, sier Stegavik – og fortsetter:

– Det er nærmere opp enn ned for Sola slik det nå framstår. Vi har noe på gang. Noe vi håper å få fullføre i fortsettelsen. Det er lett å ta bronse i en sesong. Mye vanskeligere å følge det opp.

Ikke redd herrelagene

Treneren liker at laget har vunnet selv med favorittstempel. De har ikke undervurdert noen. Han peker på at dette er en langt bedre sesong enn det amputerte fjoråret. Nivået er bedre enn i fjor.

Det har Sola klart tross skader på nøkkelspillere som Kristiane Knutsen, Martha Barka og Martine Wolff. Da de tok bronse forrige sesong hadde de knapt skader. Bredden er utvilsomt bedre.

– Vil det få noe å si for interessen og forutsetningene til Sola at Sandnes, Nærbø og Viking/SIF alle kan komme til å spille i herrenes eliteserie samtidig neste sesong?

– Nei. Interesse kommer av resultater. Vi må bare fortsette med å skape dem. Det må vi selv sørge for. Jeg tror ikke vi konkurrerer så mye med herrelagene og tror ikke det vil få mye å si for våre forutsetninger.

Det Stegavik er mer bekymret for er at Ålgård rykker ned fra kvinnenes 1. divisjon. Det betyr noe for rekrutteringen.

Må bygge klubben videre

Det er liten tvil om at Stegaviks inntreden som trener i Sola, sammen med kona Camilla Herrems innsats på banen, har vært helt sentral for oppturen til Sola de siste to årene. Samtidig framstår byggverket fortsatt litt skjørt. Når RA utfordrer på hvor langsiktig de tenker, og lurer på om de er flyttbare om andre utfordringer kommer, svarer Stegavik følgende:

– Sola skal ikke være en klubb som er avhengig av én eller to personer. Det må bygges slik det ikke er avhengig av oss. Jeg trives godt nå. Så må vi få organisert en gruppe som er med rundt og synes det er kult. Vi behøver flere støttespillere. Ellers slites folk ut.

Han erkjenner at det er for få som jobber med byggverket nå.

– Vi har en grunnmur, men behøver mer hjelp med tilrettelegging for å komme videre oppover. Oppturen til sport har gått ekstremt fort, men det må bygges videre. Det må skapes et miljø og en familie rundt. Slik det er i Storhamar og Elverum. Sola har lave lønninger. Da er nøkkelen å tilrettelegge godt rundt.

Laget har nå en seriekamp igjen til helgen samt sluttspillet som begynner i mai igjen av sesongen. Semifinale er et naturlig mål.

– Så avhenger nok sjansene til finale litt av om Vipers vil møte oss eller Storhamar i en eventuell semifinale om det kommer dit.

Med bronsen er laget sikret kvalifisering til European League også neste år. Vinneren av sluttspillet får plass i Mesterligaen.

Mer fra Dagsavisen