Viking

Odd leverte politianmeldelse etter Viking-blussing

Odd har levert politianmeldelse for blussing blant Viking-fansen under kampen i Skien 7. oktober på Skagerak Arena.

Stavanger — Viking hadde nesten med 1000 bortefans, og det ble blusset av svært mange ved innmarsj. RA talte rundt 30 bluss ut ifra bildene. Det er dette forholdet som nå er politianmeldt av Skien-klubben.

– Individene som blusset har blitt anmeldt. Nå er det opp til politiet hva de gjør videre. Det er ikke Viking som klubb vi har anmeldt, sier daglig leder Einar Håndlykken i Odd til RA.

Han forteller at dette er vanlig praksis hos Odd hver gang noen blusser på bortefeltet.

– Vi har gjort det med alle som har drevet med ulovlig pyro på vår stadion i år. Bakgrunnen er at vi selv gjort det lovlig i samarbeid med politi og brannvesen. Da holder vi oss innen for regler, og med en trygg gjennomføring, sier Håndlykken – og fortsetter:

– Generelt sett er det vanskelig å få til en kontrollert bruk av pyroteknikk på et bortefelt. Dette var også et ekstremt tilfelle av ukontrollert bruk. Blant annet blusset de i barne- og familieområdet. Vi har et ansvar for barn og familier. Ikke bare ultras-ene.

– Ødela TV-utstyr

– Ble noe ødelagt som følge av blussingen?

– Ja det ble ødelagt en del utstyr for TV-produksjon. Verdien var på flere titusener av kroner, sier Odd-lederen.

Han presiserer at Odd ikke er imot pyro som klubb. Tvert imot.

– Vi er i utgangspunktet en pyrovennlig klubb, men i lovlige og trygge rammer.

Daglig Eirik Bjørnø i Viking bekrefter at de er informert om saken.

– Odd har informert om at de har kommet med en politianmeldelse av forholdene. Så gjenstår det å se om politiet tar tak i det, eller om saken henlegges. Jeg ønsker ikke å uttale meg om konsekvenser, utredning eller detaljer i saken, sier Bjørnø til RA.

Da RA snakket med Bjørnø var han ikke kjent med at ødeleggelser eller skade som følge av blussingen.

Blussing og pyroteknikk har lenge vært en het potet i norsk fotball. Foreløpig er det faktisk forbudt uten å søke politi og brannvesen om lov. Samtidig er det helt dagligdags – spesielt på øverste nivå.

Etter det RA kjenner til er det en enighet blant klubbene internt om at de skal tillate blussingen ved innmarsj og første scoring. Samtidig har Viking de siste årene flere ganger fått anmerkninger og bøter fra NFF for dette.

På generelt grunnlag er vi positive til pyroteknikk.

—  Eirik Bjørnø

– Hva er egentlig Vikings holdning til blussing og pyroteknikk i forbindelse med kamper?

– På generelt grunnlag er vi positive til pyroteknikk. Vi opplever at det bidrar til økt stemning og en fin innramming av kampene. Samtidig er vi aktive i dialogen med fans, Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund for å få det inn i trygge rammer. Vi vil unngå skader. Også på stadioner og infrastruktur. En tiltakende bruk av det i 2023 vil kreve at vi fortsetter dette arbeidet, sier Bjørnø.

Eirik Bjørnø

Vikinghordenes leder Roar Åkerlund skriver følgende om anmeldelsen i en SMS til RA:

– Vi er glade for at vi har en klubb som er pro-pyro, og som jobber med oss og for oss. Samtidig synes vi synd på supportere av klubber som holder på som Odds – og andre klubber med slike holdninger. Vi bidro til en kjemperamme rundt en kamp hos et av de kjedeligste og gråeste lagene i Eliteserien. Det var en trygg og god gjennomføring, men enkelte klubber er mot tribunekultur. Det er noe vi må jobbe for å endre sammen med resten av supporter-Norge.

LES OGSÅ: Sju grunner til Vikings kollaps

I dialog med Bryne

Klubben er også i søkelyset for blussing etter kvinneoppgjøret mellom Viking og Bryne i 2. divisjon sist helg. En stort antall fans med utspring i miljøet rundt Felt O kom for å støtte laget mot opprykk og hadde med bluss.

Resultatet ble skader på kunstgresset ved sidelinjen på Aarbakkebanen, og på den lille banen ved siden av denne.

Aftenbladet omtalte først saken. Noen få kvadratmeter av kunstgresset må nå skiftes ut.

– Hva gjør dere her?

– Vi registrerte bildene av skadene i SoMe. Nå er vi i dialog for å finne ut hvordan denne uheldige situasjonen skal løses. Verken vi eller fansen ønsker at slikt skal skje, sier Bjørnø.

Felt O har selv uttalt på mikrobloggen X at de la blussene i bøtter som ble satt ut av vaktene etter bruk. Disse skal dessverre ha smeltet.

NB! Saken ble oppdatert klokken 14.40 tirsdag med sitater fra Einar Håndlykken og en presisering om at det er individene som blusset som er blitt anmeldt – ikke Viking som klubb. Saken ble ytterligere oppdatert klokken 16.13 med sitater fra Hordene-leder Roar Åkerlund.

LES OGSÅ: Sjekk hvem som skal trene Viking 2 neste sesong


Mer fra Dagsavisen