Viking

Sjekk hvem som skal trene Viking 2

Thomas Pereira forsvinner til ny jobb som hovedtrener i Sandnes Ulf. Nå er det bestemt hvem som skal ta over som hovedtrener for Viking 2 etter opprykket til 2. divisjon i høst. Planene for hvordan opplegget skal bli er også under utforming.

Stavanger — Avgjørelsen som er fattet er kanskje ikke så veldig overraskende.

– Vi har bestemt oss for at det blir Espen Andersen, sier utviklingsleder Mats Ullereng i Viking til RA.

Andersen har de siste årene hatt tittelen som hovedtrener for G19-laget i klubben. I praksis har han hatt kampansvaret når juniorene – som har vært basen for Viking 2 – har spilt kamper på juniornivået. Så har Thomas Pereira styrt kampene ved kamper på seniornivå.

Espen Andersen

Andersen har jobbet helt tett med Pereira.

– De har vært en duo her, sier Ullereng.

– Ikke en helt unaturlig utvikling, sier Andersen.

Utviklingspotensial

Ullereng forteller at det egentlig var ganske selvsagt at 37-åringen Andersen ville få denne jobben. Her var tvilen ikke stor.

– Her får vi både kontinuitet og kvalitet. Espen er en erfaren trener. Han er godt utdannet gjennom UEFA-kursene og har A-lisens. Den akademiske bakgrunnen hans er god og han har vært trener på godt nivå lenge. Så kjenner han både klubb og spillergruppe godt. For oss var dette en helt naturlig arvtaker. Vi er helt sikre på at dette blir bra.

Andersen har vært i Viking-systemet siden 2014. Han har også vært analysesjef for det norske U21-laget. For ham er dette den første jobben med hovedansvar for et A-lag – om en kan kalle Viking 2 det.

Etter studiene på Idrettshøgskolen begynte han i Norsk Toppfotballsenter – som nå er en del av NTF sport.

– Er dette en trener dere ser et enda større utviklingspotensial med i Viking?

– I aller høyeste grad. Espen er en ambisiøs trener. Det er et viktig prinsipp for oss at vi skal bruke kompetansen vi har internt først dersom vi sitter på den. Viking skal alltid se lokalt eller internt aller først. Akkurat som med spillerlogistikken, sier Ullereng.

Andersen bekrefter også selv at han har større ambisjoner på sikt enn å trene Viking 2.

– Jeg har selvsagt ambisjoner som trener. Dette er nå et naturlig steg på veien for min karriere. Så vil tiden vise om jeg er god nok til å ta steget videre. Jeg håper det kan bli Viking, men må være ydmyk og nøyaktig i jobben jeg gjør for å komme dit, sier Andersen til RA.

LES OGSÅ: Madla overlevde etter drama

Legger kabalen for 2024 nå

Foreløpig vil han ikke si for mye om hvordan en ny hverdag i 2. divisjon vil se ut. Viking 2 har i år rykket opp med en veldig tydelig base i juniorspillere. Bruken av spillere fra A-troppen har vært relativ begrenset.

En ny hverdag, i en spisset 2. divisjon, blir langt tøffere.

Det må tas valg rundt både bruk av flere A-spillere, men ikke minst er det en større utfordring å fase inn de yngste talentene på dette nivået enn hva de ville vært i 3. divisjon.

– Nå er vi i en avsluttende prosess med å legge føringer for neste år. Vi har gjort et grunnleggende arbeid med å hente informasjon inn fra klubber som har vært i 2. divisjon over tid med 2-lagene. Vi vil gå inn i dette med så mye kunnskap som mulig, sier Ullereng.

Mats Ullereng

Han er tydelig på at dette er nytt for Viking.

– Det er lenge siden klubben har hatt et lag i 2. divisjon. Etter omleggingen av divisjonssystemet og spissingen har vi ikke hatt det.

Sist gang Viking var oppe ble det benyttet flere spillere fra A-troppen. Det ble også hentet inn enkelte erfarne spillere fra lokalfotballen med rutine for å styrke laget.

– Er en slik modell en tanke?

– Vi har gjort oss veldig mange tanker og sett på forskjellige løsninger. Vi er som sagt i prosessen med å finne det ut, men det jeg kan si er at hovedprinsippet er å bruke juniorene.

Ullereng er nemlig glassklar på at Viking ikke primært skal sette resultater først med rekruttlaget.

– Målet er ikke å spille i 2. divisjon, men å utvikle spillere til eliteserienivå – som senere kan selges ut av landet. Prioriteringene våre må henge sammen med hovedmålet.

Espen Andersen vet at det er en svært vanskelig oppgave han nå har tatt på seg.

– Det kommer til å bli kjempetøft! Men en naturlig del av prosessen med denne gjengen. Vi har satt oss posisjonen hvor vi fortjener det. 2. divisjon blir et mer profesjonelt nivå. Vi skal få kjørt oss, men håper vi klarer å holde utvikling ved like samtidig som vi gir litt juling også. Det er ikke den letteste divisjonen å komme til som et juniorlag, men naturlig del av utviklingen slik det har blitt.

Han peker på at opprykket vil korte ned avstanden mot A-laget for spillerne. Noen av de som har vært med i år vokser ut av junioralderen. Det inkluderer spillere som Anders Molund, Henrik Stakkeland, Thomas Eriksson og Markus Sola.

– Størsteparten av troppen i år besto av 2. års juniorer. De fleste har ett år igjen. Nå må vi sette oss ned med teamet rundt A-laget, sportsavdeling og utviklingssjefen for å se på tropp. Jeg regner med at den vil bestå av mange av de samme spillerne. Noen vokser ut, men andre vokser også inn fra bunnen, sier Andersen.

Så ligger det selvsagt også en risiko at noen forlater Viking-systemet for andre klubber. At noen kanskje går til Ulf er heller kanskje ikke helt utenkelig med Thomas Pereira der.

LES OGSÅ KOMMENTAR: Sju grunner til Vikings kollaps




Mer fra Dagsavisen