Viking

Dette laget står mellom Viking og 40 millioner kroner

Viking kom seg forbi Sligo Rovers, etter en svak kamp og 1-0-tap torsdag kveld. Nå er det duket for møte med rumenske FCSB over to kamper i playoff til gruppespillet i UEFA Conference League. Her ligger 40 millioner kroner i direkte penger i potten for Viking ved avansement.

Sligo — Oppgjøret mot Sligo Rovers på The Showgrounds i Irland torsdag kveld ble aldri spennende med 5–1 i sekken fra hjemmekampen. Viking var svake og uinspirerte. Hjemmelaget gikk også til pause med ledelse og hadde et lite håp etter selvmålet til Sondre Bjørshol.

Det håpet ble litt mer tent etter at David Brekalo laget straffe etter 73 minutter. Heldigvis for Viking reddet Patrik Gunnarsson både skuddet fra elleve meter og returen. Med det drepte også islendingen det siste lille håpet til hjemmelaget.

Viking skapte få sjanser i kampen. Ingen før pause og et par etter den.

– Det ble en knokkelkamp. Det var ikke lett å komme bort hit og vi kunne helt sikkert håndtert det bedre, sier Viljar Vevatne til RA.

Han er klar på at Sligo Rover er gode hjemme.

– Så slet vi nok med å trille ball på gresset her.

Trener Bjarte Lunde Aarsheim var heller ikke veldig fornøyd med kampen. Resultatet lever han likevel godt med. Viking er videre. Det var det som var viktig torsdag.

– Ingen stor kamp. Den er det bare å glemme, sier treneren.

Markus Solbakken

Til Romania

Motstanden i den avgjørende playoff kampen blir uansett en helt annen for Viking I Romania venter en litt rusten storhet med en arena som tar over 55.000 tilskuere. Steaua Bucuresti var tidligere en storhet i europeisk klubbfotball. Laget vant faktisk serievinnercupen i 1985-1986-sesongen og var lenge fullstendig dominerende på hjemmebane i Romania. Dette er også klubben hvor superstjernen Gheorghe Hagi spilte fra 1987 til 1990.

Tidligere var dette hærens klubb i det kommunistiske Romania og gikk under navnet CSA Steaua Bucuresti. 1998 havnet klubbens eierskap på private hender etter Ceausescus fall. Fem år senere kjøpte en av eierne opp de andre og tok over hele eierskapet. Siden 2011 har det vært konflikt mellom CSA og fotballklubben og det hele kulminerte i en rekke rettssaker og navneskifter. Klubben hadde AFC foran navnet fra 1998 til 2003 og FC fram til 2017. Det hele endte i navneskifte i 2017 og det krangles fortsatt om hvorvidt det skal regnes som en ny klubb eller ei.

Zlatko Tripic

Det som er sikkert er at den enorme suksessen fra tidligere har svunnet hen de siste årene. Selv om de har mange deltakelser i både Champions League og Europa League er dette er langt fra storheten som vant serievinnercupen på 80-tallet. Klubben har nå ikke vunnet ligaen siden 2014/2015-sesongen. De to siste årene har de endt på 2. plass i serien. Siste cuptittel kom i 2019/2020-sesongen.

Dagens stall består i hovedsak av rumenske spillere og den offensive midtbanemannen Darius Olaru er spilleren med høyest verdi hos det anerkjente nettstedet transfermarkt. Han verdsettes til 5,5 millioner euro.

– Dette blir en meget tøff kamp. Vi må opp på et helt annet nivå enn her i Sligo. Det handler om å få oppgjøret til å leve til hjemmekampen i Stavanger, sier Bjarte Lunde Aarsheim.

Han mener laget sannsynligvis er på nivå med Sparta Praha – som Viking slo ut i 2. kvalifiseringsrunde. Den første av de to playoffkampene spilles i Romania kommende torsdag.

– Nå skal vi hjem og forberede oss best mulig. Vi har allerede sett litt av dem og hadde folk til stede på kampen torsdag kveld, sier treneren.

Viljar Vevatne peker også på at dette blir vanskelig. Men umulig er det langt ifra.

– Vi er definitivt underdogs.

– Betyr egentlig alt

For Viking vil en seier over to kamper i playoff ha en enorm økonomisk betydning. Klubben er allerede garantert 10,5 millioner kroner i utbetalinger fra UEFA etter de første kvalifiseringsrundene. Dersom de tar seg til gruppespillet vil 31 millioner kroner ligge direkte i potten for de mørkeblå. Så kan man også ganske raskt plusse på både med publikumsinntekter på flere millioner kroner og utbetalinger for resultat i gruppespillet. Her gir seier 5,7 millioner på bok, mens uavgjort gir en utbetaling på 1,7 millioner kroner.

Styreleder Stig Harry Christiansen i klubbens AS var la tidligere i uken ingenting imellom da han skulle beskrive betydningen av et eventuelt gruppespill for Viking.

– Det betyr egentlig alt å komme med i gruppespillet. Når det er sagt har det vært en fantastisk reise bare å komme hit. Betydningen er todelt. Det handler så klart om direkte økonomi, men det er også et bevis på en sportslig utvikling og suksess. Klart det er motiverende, slo Christiansen fast.

---

FAKTA

Navn: Fotball Club FCSB

Grunnlagt: 7. juni 1947 under navnet ASA Bucuresti. Mest kjent som Steaua Bucuresti, men skiftet navn til FCSB i 2017.

Fra: Bucuresti i Romania

Bane: Arena Nationala

Tilskuerkapasitet: 55.634

Trener: Nicolae Dica

Eier: George Becali

Meritter: 26 seriegull (rekord), 24 cupgull (rekord), 2 ligacuptitler og seier i Europacupen (serievinnercupen) i 1985–1986. Vant også den europeiske supercupen i 1986.

UEFA-ranking: 74

---






Mer fra Dagsavisen