Viking

Tripic etter ny fest: – Merk dere dette navnet!

Viking kjørte over Sligo Rovers etter alle kunstens regler og skapte en ny festkveld i Europa. Samtidig fikk en 17-åring presentert seg på den store scenen. Zlatko Tripic mener det kan være en ny storspiller på gang i hans egen posisjon.

Stavanger — Etter to raske mål, og to skader på sentrale Sligo-spillere, var det egentlig avgjort tidlig foran nesten 12.000 på SR-Bank Arena torsdag. Med 5–1 i bagen til Irland er avansementet langt på vei sikret. Det vil være en liten skandale om Viking kaster bort muligheten til å spille en avgjørende kamp med 40 millioner kroner i potten nå.

Samtidig skjedde det også noe som kan være svært viktig for framtiden i møtet mot Sligo. 17-åringen Edvin Austbø har fått noen innhopp i cupen. Han har også scoret. Samtidig var det akademiproduktets ilddåp på den store scenen da han kom inn mot Sligo.

Og for en måte å presentere seg på. Etter noen minutter på banen for Zlatko Tripic trakk han inn i banen og bøyde ballen opp i motsatt hjørne fra 18 meter.

– Merk dere navnet! Edvin skal selvsagt få ro til å utvikle seg, men vi som ser ham på nært hold på trening skjønner at Viking kan ha en framtidig storspiller i ham, sier Tripic til RA.

– Har X-faktor

Han beskriver en unggutt som er ekstremt uredd, som har ferdigheter og nese for mål.

– Han har skikkelig X-faktor, slår læremesteren fast.

Selv var Austbø i ekstase etter å ha mottatt Hordenes hyllest – og langt på vei drept alt håp hos Sligo Rovers før returen.

– Helt sykt og veldig kjekt! Dette hadde jeg ikke trodd at skulle skje, men jeg visste at jeg har det i meg, stråler unggutten.

Scoringen var ikke helt ulik den han vartet opp med i A-lagsdebuten i 1. runde av NM mot Rosseland. Scoringen torsdag var nesten identisk. Men det er ikke tilfeldig.

– Det er nok en slags signaturscoring for meg. Jeg liker å skjære inn fra kanten og avslutte, sier han.

Samuel Fridjonsson

Selv om han bare er 17-år føler han seg klar for mer spilletid i Viking. Likevel har han ingen illusjoner om at han skal slippes løs, mens pengene etter salgene låses inn i klubbsafen.

– Viking kommer nok til å hente noen nye angripere, men jeg er klar for utfordringen.

De som har sett kantspilleren på nært hold for Vikings U-lag og på treningene til A-laget kan skrive under på at dette er en ung mann med nese for mål. Avslutningsteknikken, måten han søker seg inn for rappe og harde skudd opp i lengste, er ikke helt ulik en ung Robbie Fowler.

– Den sammenligningen er ikke helt ute, erkjenner trener Bjarte Lunde Aarsheim.

– Det var herlig å se ham presentere seg på denne måten i dag. Han er fullstendig uredd og vil vise hva han kan.

C-moment fra Fridjonsson

– Er dette sluttkjørt og i boks med 5-1?

– Nei, men vi kunne nesten ikke gitt oss selv et bedre utgangspunkt for returen, slår Lunde Aarsheim fast.

Zlatko Tripic, som kort og godt var briljant torsdag, vil ikke ta noe på forskudd.

– Kampen skal spilles og vi må være profesjonelle.

Hærføreren vet at han må ta mer ansvar etter alle salgene og gjorde det til gagns torsdag.

– De kampene jeg har fått i beina nå har gjort meg godt. Jeg behøvde de, sier banens store profil.

En annen som fikk vist seg fram, både med mål og et kunststykke av en målgivende, var Samúel Fridjónsson.

Egentlig hadde han fått beskjed om å gjøre det enkelt, men på 3–0 klarte han ikke å dy seg. Han krøllet den ene foten bak den andre og chippet fri Niklas Sandberg med et skikkelig C-moment. Kanskje årets lekreste berøring på stadion.

– Ballen la seg perfekt til. Jeg måtte jo prøve! Så er ikke dette avgjort ennå. Vi skal til Irland og spille på gress foran et entusiastisk hjemmepublikum, advarer han.

Sligo-manageren tror det er avgjort

Akkurat det kan han nok spare seg. I alle fall om man skal tro på Sligo-manager John Russel.

– På 5–1 er nok dette avgjort mot et så godt lag som Viking. Kanskje med 3-1, men neppe nå. Viking skrudde opp nivået veldig i andre omgang og var gode med ball, erkjenner han.

Russel og Sligo fikk samtidig sine problemer innledningsvis med to skader på sentrale spillere tidlig og to mål mot før det var gått ni minutter.

John Russel

– Den starten gjorde det ikke enkelt å holde seg til planen nei.

Manageren innrømmer også at de ble tatt litt på sengen da Viking kom ut i 4-3-3.

– Vi hadde forberedt oss på 3-5-2 etter å ha sett dem både i serien og Europa. Vi skjønte at de ville skifte under oppvarmingen. Litt hadde det kanskje å bety, men ikke så mye. Vi spiller stort sett mot 4-3-3-lag i serien.Nyeste fra Dagsavisen.no: