Viking

Derfor har ikke Brekalo hastverk med neste steg

Storspillende David Brekalo (23) stortrives sammen med kjæresten i Stavanger. Nylig fikk han også en viktig beskjed. Den gjør at han ikke føler for å jage neste karrieresteg med det aller første.

Stavanger — Livet smiler til den høyreiste og tett tatoverte midtstopperen. Det er et stykke fra den slovenske hovedstaden Ljubljana til hans nye boplass Siriskjær og østre bydel i Stavanger. Ganske mye kulturforskjell. Langt fra venner og familie. Likevel har det vært full klaff. Brekalo stortrives. Kjæresten har flyttet etter, byen er perfekt, pandemien er omtrent borte og Viking vinner kamper.

– Jeg har til og med fått meg en fin bil! Det meste er egentlig perfekt. Det er først nå jeg virkelig føler at jeg har funnet meg til rette, sier Brekalo til RA – og speider ut over arbeidsplassen i Jåttåvågen.

Engelsken hans var i kategorien grei nok da han ankom. Nå er den etter hvert ganske god og flytende. Det passer godt for spilleren som framstår som sjefen i Vikings forsvar.

Jeg har overhodet ikke noe hastverk med å komme meg videre fra Viking! Egentlig ser jeg nesten utelukkende positive sider med å bli her en stund.

—  David Brekalo

Sammen med Gianni Stensness danner han kanskje den beste stopperduoen i Eliteserien. Viking har, i løpet av mindre enn et år, gått fra et lag hvor målene rant inn til en gjerrig enhet – nærmest støpt i formen til Arsenal på 80-tallet.

– Jeg husker godt at jeg reagerte på hvor mange kamper på rad med baklengsmål Viking faktisk hadde da dere i avisen viste meg tallene i fjor sommer. For meg er kamper som ender 1–0 de aller beste. Jeg legger enorm stolthet i å holde nullen. Samtidig er det nok mye lettere å være angriper også i Viking nå som de ikke behøver å score tre ganger i hver kamp for at vi skal vinne, sier sloveneren og gliser godt.

Ikke hastverk

Brekalo har aldri lagt skjul på at det har vært full klaff med makker Gianni Stensness. Viking slipper knapt inn mål. Kun to mot Odd på de seks kampene i cup og serie i år, faktisk.

– Det har blitt som et velsmurt maskineri. Vi stoler helt og fullt på hverandre.

Samtidig mener han at det er tull å bare peke på partnerskapet deres alene når Vikings defensive forvandling skal forklares.

– Hele laget forsvarer seg mye bedre kollektivt sammenlignet med da jeg kom. Fra keeper og opp til spissene. Dette handler overhodet ikke kun om oss.

Da Brekalo signerte for Viking var han dønn ærlig på at dette i utgangspunkt er tenkt som et mellomsteg. Kontrakten løper ut 2024, men han håpet å bli så god underveis at den avtalen aldri ville bli fullført.

Suksessen på banen har samtidig ført til spekulasjoner allerede. Et nesten samlet ekspertkorps rundt Eliteserien peker på ham og Stensness som det beste stopperparet i ligaen. Storspillet, kombinert med alder og landslagsplasser, gjør også duoen svært attraktive for større ligaer og klubber. Det vil ikke være noen bombe om budene begynner å tikke inn hos Erik Nevland allerede til sommeren.

David Brekalo og Gianni Stensness

Brekalo selv er likevel ganske klar i talen rundt tidshorisonten for å flytte på seg.

– Jeg har overhodet ikke noe hastverk med å komme meg videre fra Viking! Egentlig ser jeg nesten utelukkende positive sider med å bli her en stund.

Da han signerte for Viking hadde han ikke debutert for A-landslaget til Slovenia. Den tidligere visekapteinen til U-landslaget var i vannskorpen, men sykdom hadde satt ham tilbake.

– Nå har jeg kommet meg inn på landslaget. Derfra var signalene nå også tydelige på at de setter pris på at jeg spiller i Viking. De anser Eliteserien som en god liga for å utvikle seg videre i.

Akkurat den beskjeden gjør at han er mye mer avslappet. Det er «no rush».

– Men det kan komme større klubber på banen raskt. Hva skjer da?

– Skjer det så får jeg heller ta stilling til hvor attraktivt jeg syns det er, men kun om Viking skulle få et så godt bud at de selv ønsker å selge nå.

Espejord går i sakte film

I en ideell verden blir han værende i Viking en stund til. Han føler at han har så mye ugjort i Stavanger.

– Jeg har enormt lyst til å spille i Europa med klubben. Kanskje vinne noe med Viking etter hvert. Du så betydningen av bronsen for fansen i fjor.

Skal det skje må utviklingen fortsette i rett retning.

– Det er tidlig i sesongen ennå, men jeg tror vi er veldig gode. Holder vi dette oppe er jeg helt trygg på at vi minst klarer å kopiere medaljen fra i fjor, men vi kan ikke slakke av. Faller vi ti prosent ned ser det annerledes ut med en gang.

Brekalo irriterer seg fortsatt over at den første muligheten for en tittel glapp da Glimt ble for sterke i cupen sist uke. Scoringen til Runar Espejord, da han klarte å komme seg opp mellom Brekalo og Viljar Vevatne for å heade, spilles fortsatt av i hodet i sakte bevegelse. Slik har han det alltid med baklengsmål. Brekalo erkjenner at han nærmest er litt besatt.

– Folk som ikke er dypt inne i fotballen skjønner kanskje ikke hvor god den prestasjonen til Espejord var. Jeg følte jeg var perfekt posisjonert foran ham. At han klarte å komme så høyt og heade så bra – jeg tipper det der er noe han kanskje vil lykkes med en av 20 ganger. Imponerende av ham. En perfekt heading. Synd for oss at han fikk det til akkurat da, sier den slovenske Viking-bautaen – og fortsetter:

– Cupfinale er noe jeg har enormt lyst til å oppleve. Jeg har selvsagt sett videoer fra 2019. Øyeblikket hvor kommentatorene bare holder kjeft når fansen synger sangen til Zlatko Tripic er bare magisk!

Fansen til Viking er også noe han har latt seg imponere av.

– Det er helt fantastisk å spille kamper på en fullsatt stadion som den mot Bodø/Glimt sist. Mitt inntrykk er at de klart beste supporterne i Norge finnes her i Stavanger. Det klappes og jubles hele tiden og Felt O synger jo gjennom hele kampen!

– Hva tror du om oppgjøret mot FKH lørdag?

– En svært farlig kamp for oss. Et bananskall. Jeg ser det ikke som noe pluss for Viking at de står helt uten poeng. Jeg tror ingen hos oss ser på dette som en lett kamp. Det skal du heller ikke når det er snakk om et derby. Det er også lengde siden vi har slått dem her i Stavanger i serien forstår jeg.

David Brekalo spilte tilsvarende oppgjør i fjor. Han ønsker seg ingen reprise av det. Det bildet flyr også gjennom hodet på kvelden. Det blir heller ikke bedre av at han nå daglig må se trynet på mannen han forulempet.

– Jeg laget straffe. Etter å ha tatt Niklas Sandberg.

---

FAKTA

Navn: David Brekalo

Født: 2. desember 1998 i Ljublijana, Slovenia

Høyde: 186 cm

Posisjon: Stopper

Sivilstatus: Samboer

Tidligere klubb: NK Bravo (124 seriekamper og 12 mål)

Landskamper for Slovenia: 2 A og 27 U-landskamper. Var tidligere visekaptein på U21-landslaget.

Aktuell: Har storspilt for Viking siden han kom i fjor sommer. Har en kontrakt som løper ut 2023-sesongen.

---






Mer fra Dagsavisen