Viking

– Fra utsiden ser Viking ut for å ha gjort mye rett. Når du kommer på innsiden skjønner du hvorfor.

Ole Martin Nesselquist (28) er de nye friske øynene i Viking. Han skal gjøre et skarpt dødballag enda farligere. Han er også mannen som skal bidra mest til å analysere seg fram til hvordan lag som Bodø/Glimt skal slås. Det handler selvsagt om detaljer. Og kunnskap.

Stavanger — Vikings nye assistenttrener var i sin tid den yngste profesjonelle fotballtreneren i verden da han overtok Strømmen som 26-åring. Han er også den yngste i Norge til å ta UEFA-A-lisensen.

De fleste beskriver ham som en fotballnerd. En aldri så liten detaljfrik. Det åpenbarer seg nærmest umiddelbart når han skal forklare hvor han kommer fra.

– Nå er det veldig viktig at du får fram at jeg er fra Moss. Mange tror jeg er fra Fredrikstad fordi jeg trente Trosvik IL.

Ole Martin Nesselquist

Geografi blir så raskt avsluttet før fotballhistorie er neste fag på menyen. Når RA ymter frampå om hvor god Thomas Myhre var i Viking – etter overgangen fra Moss samme år som Nesselquist ble født – er han kjapp med å følge opp.

– Du må jo ikke glemme Thomas Pereira. Han ble også hentet til Viking fra Moss. Det samme gjorde Thomas Solberg. Øyvind Svenning var også i Moss. Det er noen bindinger, slår Nesselquist fast – omtrent like raskt som Drillo spytter ut høyden på fjelltopper.

Nye øyne

Viking ble i mange år kritisert for å være en klubb som drev litt med stollek med middelaldrende menn i ledelsen.

Selv om flere av dagens sentrale aktører har en historie i mørkeblått er foryngelsen som har kommet de siste par årene verdt å merke seg. Tilfeldig er det ikke. Dette er en strategi fra styrerommet. Lokale talenter er mantraet. Både i ledelse og på banen.

Selv om Nesselquist i aller høyeste grad er både talent og ung er han ikke lokal.

Dette er et par øyne som kan se Viking med et friskt blikk.

– Fra utsiden ser Viking ut for å ha gjort mye rett. Når du kommer på innsiden skjønner du hvorfor, sier den ferske Viking-assistenten – og speider ut over sin nye arbeidsplass.

Få norske trenere vil si nei til Viking om de ringer.

—  Ole Martin Nesselquist

Når han skal forklare suksessen de siste årene peker han raskt på sine nye kollegaer. Hvordan folk jobber og løfter sammen.

– Klubbdriften. Folkene på marked. «Nevi» og alle de andre. Inntrykket mitt er at Viking er en klubb som har klart å få rette folk på rette steder. Man jobber utrolig godt sammen nå og har drevet bra de siste årene.

Så er det selvsagt sånn at det som allerede er bra kan bli bedre. Nesselquist er ikke der at han etter to uker vil sette fingeren på noe i offentligheten. Men han erkjenner at han allerede har identifisert noen småting.

– Så får Viking finne ut hva de vil legge vekt på.

Langt perspektiv

Da Nesselquist signerte ut året for Viking skjedde det rett før overgangsvinduet for spillere stengte. Etter at han sa opp i Strømmen, etter nedrykket, gikk han ledig en tid. Da Viking tok kontakt beskriver han valget som åpenbart og enkelt. Han kjente også mange av folkene. Spesielt Morten Jensen etter å ha gått på trenerkurs sammen. Nesselquist følte seg helt trygg på valget.

Selv om kontrakten hans kun strekker seg ut året har mossingen et mye lengre tidsperspektiv. Han benekter på det sterkeste at dette er en mellomjobb han har tatt, mens han leter etter den neste oppgaven som hovedtrener.

Kjæresten jobber turnus på sykehus i Levanger, men ser seg allerede om etter muligheter her i byen. Selv er han klar på at den midlertidige leiligheten skal byttes ut med en mer permanent løsning raskt.

– Jeg ser for meg flere år her, sier han – og peker på at de to hovedtrenerne nylig signerte fireårige avtaler.

At avtalen kun ble ut året handlet egentlig mest om at ting skjedde fort.

Selv om han stort sett har vært hovedtrener er det nemlig ikke slik at han må være den som bestemmer. Han legger null prestisje i akkurat det. Dette er en reise han gjerne vil være med på uansett.

Dødballer og analyse

Tittelen hans i Viking nå er assistenttrener/analyse. Bjarte Lunde Aarsheim peker på at Nesselquist nå skal være mannen med hovedansvaret for å analysere motstanderne. Så skal Pål Fjelde i større grad drive den interne analysen av kamper og økter med sine droner og videokamera.

– Har du begynt å danne deg et bilde av hvordan Viking skal løse presset, og det numerære overtallet Glimt pleier å skape, før to kamper som kan være sesongdefinerende?

– Sjekk hvilke fem lag som sist har slått Glimt! Se om du finner Strømmen der, sier Nesselquist – og gliser lurt.

– Nei. Jeg har overhodet ikke begynt på den jobben ennå. Nå handler alt om Odd, sier han – og får en litt mer alvorlig mine.

Ut over analysen skal Nesselquist også ha en spesialoppgave på dødballer. Det blir ikke helt som innkasttreneren til Liverpool, eller landslagets innleide dødballmann fra Brentford. Likevel mener Nesselquist at det er mye å hente på feltet.

Ole Martin Nesselquist

I fjor scoret Viking 60 mål. 24 av disse kom etter dødball. Pål Fjelde opplyser at åtte kom etter corner, tre etter korridorfrispark, to etter direkte skudd, fire etter innkast og sju kom på straffe.

Viking slapp kun inn 14 mål på dødball.

Når en tar med at laget skapte 113 sjanser i 2021, og fikk 101 sjanser mot seg, er det svært gode tall.

– Viking var gode på dødball i fjor. Jeg har fått press på meg av Bjarte og Morten med å få dette enda bedre, erkjenner Nesselquist.

– Hvor avhengig er man av en god fot på offensive dødballer? Hvor mye kan en få ut av innøvde trekk?

– Du må ha en god fot i spill, men det er også noe som er trenbart.

Nesselquist illustrerer med å snakke om cornere. Det er mye lettere å slå en dvask poleball på bakre stolpe enn å skyte inn en presis serv mot en fot på første stolpe.

– Dødballer kan utgjøre bety 15–20 poeng for et lag. Det utgjør en ganske stor forskjell. Det er en stadig viktigere del av fotballen, slår Nesselquist fast.

Nå gjenstår det å se om mossingen, som beskrives av de fleste som et av de største trenertalentene i Norge, kan bidra til disse poengene.

Ingenting hadde passet bedre for Viking om den nye assistenten faktisk er faktoren og detaljen som hjelper klubben det siste skrittet helt opp til toppen.

---

FAKTA

Navn: Ole Martin Nesselquist

Født: 24. juni 1993

Tidligere klubber som trener: Trosvik, Moss (var også sportssjef en periode) og Strømmen.

Aktuell: Ny assistenttrener i Viking. Var den yngste i Norge til å ta UEFA A-lisensen og var den yngste hovedtreneren i et profesjonelt lag, som spiller i de to øverste divisjonene, i verden da han ble hovedtrener i Strømmen som 26-åring.

Meritter: Opprykk med Moss (poengrekord) og Trosvik. Årets unge trener i Norge i 2017.

---






Mer fra Dagsavisen