Viking

Dette er planen for Viking-kontraktene

Ni av A-lagsspillerne i Viking har avtaler som løper ut etter denne sesongen – i tillegg til at et par av de største stjernene kun har avtale ut neste år. Erik Nevland vet han snart må i sving med penn og papir. Igjen.

Stavanger — Sportssjefen håndterer i år den største A-stallen i historien. Den totale situasjonen er at rundt en tredel av spillerne har avtaler som løper ut i år. Ytterligere en tredel har ut neste år. De andre er bundet på lengre avtaler. Den aller lengste sitter Markus Solbakken på. Den nyinnkjøpte midtbanesjefens avtale løper ut 2026.

– Det er en situasjon vi er veldig komfortable med, sier Nevland til RA.

Sportssjefen er likevel ikke der at han kan ligge på latsiden. Spillerlogistikken i en fotballklubb er dynamisk. Det er stor sett alltid utskiftninger fra år til år. Eksempelvis var kun tre av spillerne fra cupfinalen i 2019 igjen i startoppstillingen mot KFUM søndag. I stallen totalt sett er 19 mann borte fra de som var med i starten av samme år.

– Utskiftninger er ganske naturlig. Jeg tror det tallet er ganske normalt, mener Nevland.

Venter til vinduet lukker

– Når begynner dere å se på reforhandlinger med spillerne som har utgående avtaler i år – som Sondre Bjørshol og Viljar Vevatne?

– Dere er litt i forkant her, men vi har planer om å begynne med å se på det ganske umiddelbart når dette overgangsvinduet stenger og alt er klart rundt det.

Ingenting tilsier at det skal skje mer nå, men det sa vi om Joe Bell også tidligere i vinter.

—  Erik Nevland

Det norske vintervinduet, eller forsesongvinduet, stenger 31. mars. Ikke mange andre ligaer kan handle, men blant de som fortsatt er åpne finner vi Sverige, Japan, Brasil og USA.

– Forventer du framstøt den neste uken?

– Det kan jeg ikke gi et godt svar på. Umulig å si. Ingenting tilsier at det skal skje noe mer nå, men det sa vi også om Joe Bell tidligere i vinter. Utgangspunktet er likevel at det ikke ser ut for å bli mer bevegelse.

Når det kommer til utlån av spillere er situasjonen litt annerledes. Regelverket om at unge talenter kan lånes ut, med mulighet for tilbakekallelse umiddelbart etter to uker, ble videreført. Her kan det også lånes uavhengig av vinduene.

Allerede er Sebastian Sørlie Henriksen (EIK), Heine Åsen Larsen (EIK), Herman Haugen (Raufoss) og Lars Erik Sødal (Sandnes Ulf) dratt på lån.

– Er det andre på vei ut?

– Vi har ikke noen andre henvendelser. Det står hvor det gjør nå med de fire, sier Nevland.

Må se på 2023-avtaler

Ut over spillerne som kun er bundet ut 2022 har også Viking flere spillere på utgående avtaler i 2023. Blant disse er to av klubbens mest salgbare navn i Veton Berisha og Sebastian Sebulonsen.

Også Nevland erkjenner at det vil være naturlig å se på reforhandlinger med noen spillere i denne kategorien alt i år.

– Vi får se på det. Det må tas i rett rekkefølge. Først vil vi kikke på kontraktene som går ut i år.

– Har dere forsøkt å gå i dialog med Sebulonsen eller Berisha allerede kanskje?

– Nei. Vi har ikke det, svarer Nevland.

Veton Berisha

Når det kommer til Berisha snakker man om et komplekst bilde og store summer både i lønn, signeringsbeløp og et eventuelt salg. Verdien hans vil nå begynne å synke grunnet økende alder og kontraktslengde. Etter det RA kjenner til bør Viking minst ha rundt 20 millioner i et salg for at «prosjekt Berisha» totalt sett skal ha svart seg rent økonomisk. Siste sjanse til å få en relativt høy salgssum, om det blir enden på historien, kommer nok i sommer.

Også klubbens trenere har utgående avtaler. RA kunne nylig fortelle at Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim nylig hadde fått kontraktsforslag – men foreløpig ikke var fornøyde med betingelsene.

– Vi er i dialog med dem. Mer vil jeg ikke si nå, sier daglig leder Eirik Bjørnø.

---

FAKTA

Viking-kontraktene:

Utgående 2022:

Lars Erik Sødal (utlånt Sandnes Ulf)

Arild Østbø

Viljar Vevatne

Rolf Daniel Vikstøl

Sondre Bjørshol

Samúel Fridjónsson

Herman Haugen (utlånt Raufoss)

Sebastian Sørlie Henriksen (utlånt EIK)

Heine Åsen Larsen (utlånt EIK)

Utgående 2023

Veton Berisha

Kristoffer Paulsen

Shayne Pattynama

Sebastian Sebulonsen

Fredrik Torsteinbø

Kristoffer Løkberg

Kevin Kabran

Yann-Erik de Lanlay

Vebjørn Hagen

Magnus Rugland Ree

Utgående 2024:

Simen Kvia-Egeskog

David Brekalo

Gianni Stensness

Harald Nilsen Tangen

Daniel Seland Karlsbakk

Sondre Auklend

Utgående 2025:

Patrik Gunnarsson

Zlatko Tripic

Niklas Sandberg

Mai Traore

Utgående 2026:

Markus Solbakken

Kilder: Transfermarkt, Vikings eget nettsted, RA og Aftenbladet.

---






Mer fra Dagsavisen