Viking

Gamletreneren tror Viking har gjort et varp

Solas nye trener Øyvind Helle Meling jobbet tett med Vikings midbanesjef Markus Solbakken (21) i Stabæk i fjor. Han mener de mørkeblå har gjort et meget smart valg av Joe Bell-erstatter.

Meling var assistenttrener i Stabæk og delaktig i prosessen da klubben hentet inn ettertraktede Solbakken foran 2021-sesongen.

– Hvis jeg spoler tilbake, til da vi hentet ham fra HamKam, tenkte vi at dette var noe vi skulle få til. Så endte det med veldig dårlig timing. Laget skiftet trener underveis og hadde en dårlig sesong. Vi fikk ikke ut potensialet hans, men jeg tror det ligger mye uforløst der, sier Meling til RA.

Øyvind Helle Meling

Han tror sønnen til landslagssjef Ståle Solbakken er et utmerket emne som kan formes i støpningen til Joe Bell – som ble solgt til Brøndby på overgangsvinduets siste dag. Han mener spilleren har mange like kvaliteter og vil dra stor nytte av å spille i et bedre lag.

– Dersom trenerne kan hjelpe ham med et par av tingene Bell var god på, som å finne rom og sette opp medspillere, blir dette veldig bra. Absolutt en god signering. Han er sjeldent skadet, interessert i å utvikle seg og har en haug U-landskamper, sier Sola-treneren – og fortsetter:

– Selv om jeg er glad i Stabæk etter årene der må jeg være ærlig på at Viking er et bedre lag. De har et mye mer tydelig spillesystem. Det vil gjøre det enklere for Markus å vite hva han skal gjøre i de ulike situasjonene. Uten at jeg vet nøyaktig hvordan Viking jobber tror jeg systemet betyr mye for suksessen og for å få spillerne fram. Det virker å være veldig tydelige arbeidsoppgaver. Slik kan han få brukt sine kvaliteter. Det ble ikke tydelig nok i Stabæk i fjor.

Kan bli for god for Eliteserien

Det anerkjente overgangsnettstedet Transfermarkt har satt verdien på U-landslagsmannen til 400.000 euro nå. Toppverdien hans var på 500.000 euro da Stabæk kjøpte ham i slutten av desember 2020.

Etter det RA kjenner til skal Viking ha betalt en pris på om lag halvparten av det nettstedet verdsetter ham til.

Til sammenligning er Joe Bell nå vurdert til en pris på 1,2 millioner euro. Det er den høyeste prislappen i hans karriere. Med andre ord skal Viking ha betalt underpris for Solbakken og fått ut mer av Bell-salget enn hva «markedsprisen» er med rundt 15 millioner. På toppen kommer klausuler som kan øke verdien med ytterligere noen millioner.

Å bytte ut Bell med Solbakken betyr også at Viking sannsynligvis kan sette to streker under posten spillersalg i 2022. Handlene etter nyttår betyr at de har fylt opp posten som er på mellom 10 og 14 millioner – og fått erstattet Bell med summen Brøndby betalte.

Sola-trener Øyvind Helle Meling tror fort Solbakken kan være en spiller Viking kan utvikle og selge videre med høy fortjeneste til utlandet. Akkurat som med Joe Bell.

– Han har en tung CV med masse U-landskamper og kvaliteter som kan gjøre ham for god til Eliteserien, mener han.

På vei til USA

Solbakken hadde tirsdag sin aller første trening med Viking. Han var selv svært fornøyd med det første inntrykket av ny klubb og lagkamerater.

– Jeg ble veldig glad og overrasket over hvor bra nivået i var på trening. Det gledet meg veldig å se at folk har den viljen på treningsfeltet og at de er veldig engasjerte. Det engasjementet merkes på hele klubben og i byen, sa han til RA etter sin første økt.

Laget skiftet trener og hadde en dårlig sesong. Vi fikk ikke ut potensialet hans.

—  Øyvind Helle Meling

Treningen gikk for øvrig uten de normale innpiskerne Kristoffer Løkberg og Zlatko Tripic med i spillsekvensene.

Solbakken fikk også vist seg fram skikkelig på direkten med et par utsøkte stikkere i bakrom – med landslagsassistent Brede Hangeland som tilskuer på tribunen.

Viking har nå satt kursen for Portland og USA for treningsleir. Klubben skal spille kamper mot Real Salt Lake (13. februar), Portland Timbers (16. februar) og Minnesota United (19. februar).

– I tillegg spiller vi kamp mot et universitetslag rett før avreise hjem til Norge. Dette skal nå være i boks så vidt jeg vet, sier trener Bjarte Lunde Aarsheim til RA.

Det vil være en god mulighet til spilletid til de som ikke får være mye med i oppkjøringsturneringen. Viking reiser med en tropp på 29 spillere selv om tre mann er igjen hjemme i Stavanger. Noen av de yngre kommer også senere grunnet landslagsoppdrag. Lunde Aarsheim varsler at det vil bli litt rotasjon av naturlige årsaker i kampene i turneringen, men at Viking vil begynne å spille inn et lag mot den rekordtidlige seriestarten.

---

FAKTA

Viking har med følgende spillere på treningsleiren i USA (draktnummer i 2022 i parentes):

Arild Østbø (1), Herman Haugen (2), Viljar Vevatne (3), David Brekalo (4), Gianni Stensness (5), Fredrik Torsteinbø (7), Markus Solbakken (8), Kevin Kabran (9), Zlatko Tripic (10), Yann-Erik de Lanlay (11), Magnus Rugland Ree (13), Veton Berisha (14), Niklas Sandberg (15), Kristoffer Løkberg (16), Sebastian Sebulonsen (17), Sondre Bjørshol (18), Sondre Auklend (19), Shayne Pattynama (20), Harald Nilsen Tangen (21), Daniel Karlsbakk (22), Rolf Daniel Vikstøl (23), Sebastian Sørlie Henriksen (25), Simen Kvia-Egeskog (26), Lars Erik Sødal (28), Heine Åsen Larsen (29), Patrik Gunnarsson (30), Ali Memed (31), Vebjørn Hagen (33), Kristoffer Forgaard Paulsen (34).

NB! Mai Traore er ikke med på grunn av visumproblemer. Spisstalentet Edvin Austbø er også igjen i Norge. Det er også nyopererte Samúel Fridjónsson. Disse har henholdsvis draktnummer 24, 35 og 27 denne sesongen.

---






Mer fra Dagsavisen