Viking

Ingen utestenges etter supporterslagsmål

Både Viking og fansen på Felt O tar sterk selvkritikk etter slagsmålet på stadion før kampen mot Bryne. Regler og rutiner skal nå ettergås. Likevel velger klubben å ikke utestenge noen foreløpig.

Stavanger — Like før avspark i lørdagens treningskamp gikk en gjeng hettekledde Viking-supportere til verks i bortesvingen. Et banner med påskriften «Hate Viking» var for sterk kost. Det hele endte i fysisk vold med flere involverte og ødelagt banner.

B-gjengen

Situasjonen var ganske raskt over, men som varslet like etter kampen har det nå vært et etterspill.

– Vi har nå sett på det vi har av bilder. Det er ikke pepret med kameraer på stadion som er rettet mot publikum, sier daglig leder Eirik Bjørnø i Viking til RA – og fortsetter:

– Etter å ha sett det, og pratet med supportere, interne folk – og fått innspill; dette er noe Viking tar sterkt avstand fra. Det bryter med alle våre verdier. Det er ikke det klubben står for. Det skal være trygt å gå på kamp. Hendelsen brøt også med alle regler på arenaen. Det var fullstendig skivebom og hodemist. Det har vi også gitt klart uttrykk for.

Hadde møte med fansen

Mandag hadde klubben et møte med representanter for supporterne. Sikkerhetssjefen var også med.

– Vi skal sette oss ned igjen om tidligst to uker, når jeg er tilbake fra USA. Da skal det legges en konkret og tydelig plan for å sikre at det aldri skjer igjen. Det er en krystallklar forutsetning for veien videre, sier Bjørnø.

Han opplevde møtet som konstruktivt og oppfatter at det er et samlet ønske også fra fansen at noen lignende aldri skal skje igjen.

Viking tar også skarp selvkritikk.

– Samtidig som vi skal jobbe med supporterne for at dette ikke skal skje igjen, så vil vi internt jobbe for at det ikke kan oppstå slike situasjoner på vår stadion. Sikkerhets- og arrangementsrutinene ved treningskamper vil bli evaluert og endret i ukene som kommer. Her var vi ikke gode nok denne gang og det tar vi sterk selvkritikk for. Vi må ta vår del av ansvaret.

– Hvorfor utestenger dere ikke supportere som utøver vold?

– Ettersom det var flere ting som gikk galt i denne situasjonen velger vi denne gang å sette oss ned med Felt O for å finne gode konkrete tiltak. Det gjør vi i stedet for å identifisere og utestenge alle involverte.

Bjørnø peker på at resultatet av, og kvaliteten på arbeidet som gjøres de neste månedene, vil avgjøre hvordan denne saken til slutt ender.

– Vi er overbevist om at vi skal skape en god og trygg publikumsopplevelse, samtidig som Felt O vil vokse videre. Det skal vi gjøre i tråd med det som har skapt den generelle publikumsveksten i Stavanger de siste årene: God kommunikasjon, tillit, tydelige krav til hverandre og samarbeid for å utvikle.

Bjørnø trekker også fram den sterke internjustisen i forbindelse med rasisme-saken i fjor på stadion og håper dette var et enkelttilfelle.

Kom med uttalelse

Supporterne bak det ene målet på stadion inneholder flere forskjellige fraksjoner, men er samlet under tilnavnet Felt O.

Samtidig har grupperingene til fulle utøvd sin ytringsfrihet. De har både gått til personangrep i form av bannere mot tidligere styreleder Thor-Steinar Sandvik og proffagent Jim Solbakken. I Qatar-saken har de også ment høylytt og grafisk.

Så var åpenbart ikke motstanderens rett til ytringsfrihet like viktig for en mindre del av supporterne lørdag.

Tirsdag kom samarbeidsutvalget til Felt O med en uttalelse om det som skjedde. Der understrekes det at dette tas på alvor.

«Det er full enighet i samarbeidsutvalget i Felt O, på tvers av grupperinger, at slike hendelser er fullstendig uakseptable. Vi vil drive målrettet arbeid internt og i samarbeid med klubben, for å forhindre at dette skjer igjen», skriver de blant annet.

Det pekes også på at de har fått stor tillit fra Viking og at klubben har lagt til rette for fansen.

«Klubben fortjener bedre enn dette fra oss. Det er ikke klubben som har pålagt oss å uttale oss, dette gjør vi på eget initiativ», heter det.

Supporterne peker på voksesmerter, men lover også at internjustisen skal sørge for at dette ble en enkelttilfelle.Nyeste fra Dagsavisen.no: