Viking

Dette er oppskriften til Vikings talentforedler

Etter at Rune Repvik (39) kom til de mørkeblå som toppspillerutvikler i 2019 har de lokale ungguttene slått til på rekke og rad. Nå er han også tatt med inn i trenerteamet til U20-landslaget.

Stavanger — Barduværingen har definitivt hatt en god hånd med å få gode juniorer til å ta det siste steget hos de mørkeblå. Jobben den tidligere Alta- og Fløya-treneren har gjort lovprises bredt fra alle kanter innad i Viking.

Statistikken taler også sitt klare språk. Etter at Repvik kom har både Adrian Pereira, Harald Nilsen Tangen, Henrik Heggheim og Sebastian Sebulonsen gått fra gode juniorer til stjerneskudd. På toppen har Lasse Berg Johnsen blitt det samme i dansk fotball, mens navn som Sondre Auklend, Kristoffer Forgaard Paulsen, Sebastian Sørlie Henriksen, Herman Haugen, Simen Kvia-Egeskog og Lars Erik Sødal fort kan ta det samme steget.

Denne jobben har heller ikke gått upåaktet hen utenfor Viking. For noen uker siden kom telefonen fra NFF. Nå blir Repvik med U20-landslaget som assistent mot Tyskland.

– Kjempestas og kjempeartig! Det er noe jeg setter stor pris på og det gjør meg stolt, sier Repvik til RA.

Rune har vært helt avgjørende for at flere spillere slår gjennom.

—  Eirik Bjørnø

Han skal foreløpig kun være med Jan Peder Jallands lag på denne samlingen, men er åpen for mer dersom det skulle komme.

– Det var OK for Viking og jeg er glad for at de sa ja. Her kan jeg få masse nyttige erfaringer og referanser. Å reise til Tyskland for å se hvor listen ligger på de beste norske spillerne, og for å se et av de bedre landslagene i verden, er kjempeinteressant.

– Er det noe du kunne tenke deg mer permanent?

– Nå ble det slik fordi det var mange U-landslag som skulle ut samtidig, men hvis muligheten er åpen også etter denne turen vil jeg være interessert. Oppdrag med flagget på brystet takker man ikke nei til. Samtidig må det ikke gå ut over det som skjer her i Viking på tidsbruk. Skulle det bli aktuelt er jeg positiv.

Fulle av lovord

I Viking er man ekstremt godt fornøyde med jobben Repvik har gjort og han pekes ofte på som et aldri så lite unikum i rollen. Trener Bjarte Lunde Aarsheim er en av dem som jobber tettest med ham.

– Han er ekstremt viktig! Det er også rollen. Han er veldig god på feltet, følger spillerne opp på skole, lager utviklingsplaner og sørger for at de spiser og sover godt nok. Det er en gang sånn at når du kommer opp i en A-stall så er du et kjempetalent, men ofte et stykke fra nivået til de beste. Så kommer noen veldig viktige år og man skal treffe på trinnene for disse spillerne – også i forhold til om utlån er fornuftig. En som er så tett på som Rune er ekstremt viktig både for oss og spillerne. Det er tette linjer og kort vei til trenerkontoret vårt, sier Lunde Aarsheim.

Han peker på at unge spillere som kommer opp ofte støter på motgang for første gang i livet. A-trenerne konsentrerer seg naturlig mot spillerne fra 1–15 i troppen. De andre blir ikke sett nok.

– Når vi bruker så mye penger på akademiet er det ekstra viktig at de gjør det.

«Batty» peker på at folk utvikler seg forskjellig. Da er det utrolig viktig at noen holder i trådene. Repvik gjør det.

– Han er litt Gjert Ingebrigtsen og legger seg opp i alle faser som betyr noe for utviklingen. Ingen skal få stagnere et halvår. Der er han knallgod.

Eirik Bjørnø er også full av lovord.

– I Viking er det viktig å drive god spillerutvikling. Der har Rune vært helt avgjørende for flere spillere som slår gjennom. Da er det også viktig for oss med god trenerutvikling og vi håper å høste frukter av at han nå også får bli med i landslagsmiljøet, sier klubbens daglige leder.

Stresser ikke

Repvik var i fem år hovedtrener for Alta – som blant annet spilte i OBOS-ligaen. Han har også vært trener i Toppserien.

– Har du ikke en hovedtrener i magen også etter hvert?

– Nå handler det om at jeg har lyst til å være i en klubb hvor jeg kan utvikle meg og få utfordringer. I et apparat som hjelper hverandre. Slik er det i Viking nå og det er fantastisk å være en del av. Situasjonen er egentlig perfekt for meg nå. Da kan jeg også med god samvittighet følge opp to små på hjemmebane. Etterhvert som de blir eldre så har jeg selvsagt lyst til det. Jeg kjenner på hovedtreneren i perioder, sier Repvik – og fortsetter:

– Vi får se hva tiden bringer. Det er ikke noe jeg snakker høyt om. Plutselig dukker det opp noe en dag. Interessen for ansvar og ledelse ligger jo der.

At Repvik har hatt så enorm suksess i den vanskelige jobben med å få spillere til å ta det siste steget handler nok også noe om at han har lagt bort hovedtreneren i seg selv. Resultatjag og taktikk nytter ikke i en slik setting. Viking har hatt toppspillerutviklere før også, men klubben virker å ha fått rollen til å fungere langt bedre med Repvik.

– Hva er så hemmeligheten?

– Det er kjempeartig å få jobbe med disse spillerne. Jeg vil ikke ta kred for den ene eller andre. De har fått spilletid og gjort seg fortjent til den.

I bunn og grunn peker Repvik på spillerne selv. Det er de som må gjøre jobben.

– Jeg kan kun hjelpe dem på veien med råd og tips. Noen ganger kan de være litt utålmodige, men for å slå til må man ha is i magen. Når sjansen kommer må de være klare.

Kommunikasjon sentralt

Repvik trekker fram god kommunikasjon underveis som helt sentralt for at Viking lykkes – som med Harald Tangen Nilsen i år.

– Hemmeligheten er vel mest at det er en person som er der for dem. Som har øynene på det de gjør. En A-lagstrener lever kanskje mer i en resultat- og taktikkboble. Min rolle er å se og tenke på spillerne. Gi dem redskap på veien.

Da Repvik kom til Stavanger hadde ingen i Viking rollen som toppspillerutvikler. Viking hadde hatt det for stramt økonomisk en periode.

– Jeg tror det er en viktig rolle. Så blir jeg målt på den og ingenting annet. Om noen slår gjennom. Nå har flere gjort det og mye tyder på at flere vil gjøre det.

39-åringen er veldig bevisst på at han skal ha blikket rettet mot sitt ansvarsområde. Det skal ikke gli over til mange andre ting. Repvik peker også på at Viking har endret seg i hvordan de foredler gode råvarer fra eget akademi de siste årene.

– Utlån er et punkt. Ofte ble de før lånt ut i sitt siste kontraktsår og på vei ut av klubben. Det har endret seg med spillere som Vebjørn Hagen, Sondre Auklend, Harald Nilsen Tangen og Herman Haugen. Så følges de skikkelig opp. Jeg reiser blant annet for å besøke dem underveis.

Det er forresten ikke bare Repvik som skal ut å få referanser internasjonalt fra Viking i neste landslagspause.

– Det er mange som skal ut på tur nå av de yngre. Det skal Viking være stolte av, sier Repvik.






Mer fra Dagsavisen