Viking

Derfor har Viking hentet så mange utlendinger

Tirsdag var endelig Gianni Stensness (22) på plass i Jåttåvågen. Siden Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim tok over har de nå hentet inn fem utlendinger og en spiller med norsk pass.

Stavanger — Etter flere år med en nesten utelukkende lokal profil under Bjarne Berntsen har det språklige og kulturelle mangfoldet vokst kraftig i garderoben i SR-Bank Arena. David Brekalo (Slovenia), Mai Traore (Guinea), Kevin Kabran (Sverige), Shayne Pattynama (Nederland) og Gianni Stensness (New Zealand) er nå alle på plass. Den eneste trenerduoen har hentet med norsk pass er Zlatko Tripic.

– Er det tilfeldig, eller handler det om at dere faktisk ønsket mer mangfold og andre impulser inn i garderoben?

– Vi er fortsatt godt innenfor målene om lokale spillere i stallen. At fem av de nye er utlendinger er litt tilfeldig. Alt har handlet om at spillerne skal være gode nok. Vi har lett etter spillere som passer i veien vi ønsker å gå. Folk som kunne forsterke oss, sier trener Bjarte Lunde Aarsheim til RA.

Vi er fortsatt godt innenfor målene for lokale spillere i stallen.

—  Bjarte Lunde Aarsheim

Han er klar på at det ikke er endringer i Vikings overordnede strategi. Alt henger sammen med alt. Selges en utlending senere kan pengene også skyves videre inn i utvikling av egne spillere.

– Vi holder fortsatt stø kurs og nå hjelper også Erik Nevland oss på feltet. Det er viktig å lykkes med en lokal profil.

– Dere har nå hentet inn seks mann siden dere overtok. Er det flere enn dere trodde dere behøvde for å kunne spille fotballen dere ønsker?

– Både ja og nei. Du har et mål om å utvikle spillere, men treneryrket medfører også et resultatjag.

Lunde Aarsheim peker også på at kjøpene gjør at Viking kan være litt i forkant. Bestemmer de seg for å selge har de alt erstatterne.

Stensness glad for å være på plass

Slik kan det fort også være med Gianni Stensness dersom landsmannen Joe Bell skulle bli solgt. Nykommeren, som hadde sin første økt tirsdag, trives best i samme posisjon som kompisen – selv om han også gjerne spiller stopper.

Han var glad over å endelig slippe ut av karanteneveldet han har vært gjennom etter OL.

– 14 dager på hotell i New Zealand. Så en raskt tur til Australia og rett til Norge. Det var kjedelig! Jeg måtte bare gjøre det beste ut av det, men ideelt sett skulle jeg gjerne dratt rett fra OL til Stavanger. Da var det dessverre ikke noe konkret. Jeg visste bare om interessen, sier Stensness til RA.

Shayne Pattynama, Joe Bell, Gianni Stensness og Viljar Vevatne.

Han fikk heldigvis en sykkel inn på hotellrommet. Ut over det har han ikke fått gå ut for å trene. Likevel tror han det skal gå raskt å komme i kampform. Kanskje kan han bidra alt mot RBK om det går greit med tidsforskjell, papirarbeid og treninger.

– Det er ikke så lenge siden OL, minner han om.

Stensness var meget godt fornøyd med mottakelsen i Stavanger. Inntrykket var at dette var en fin by og en lett gjeng å komme innpå. Så erkjenner han at det også hjelper for alt det praktiske å ha Joe Bell her. Han erkjenner at han får ganske mye gratis på den måten. Også form av Bell som en døråpner i forhold til hvor kvaliteten ligger på spillere fra New Zealand.

Selv om alle snakker engelsk her er også Stensness veldig opptatt av å lære seg norsk fort. Han angret på at han ikke gjorde en større innsats med språket da han bodde i Sverige. Mannen med norske aner er klar på at det er viktig for å bli skikkelig integrert.

– Nå skal jeg være tre dager på hotell. Så skal jeg flytte inn i leilighet med en lagkamerat. Jeg vil ikke si hvem, for vi skal teste ut om det fungerer mellom oss først, sier Stensness – og smiler.

Godt inntrykk

Inntrykket av nivået var også godt etter den første økten – selv om den var av det rolige slaget.

– Her er det høyt tempo og spillere med god teknikk. Dette ser ut for en bra plass å ta et nytt steg.

– Hva tenker du om forskjellen på A-league og Eliteserien?

– Dette er nok et steg opp. Inntrykket mitt er at spillerne framstår mer taktisk skolerte i Norge og at tempoet er høyere. A-league er også litt spesielt i den forstand at det er veldig mange navn som kommer der for å avslutte karrieren kombinert med unge spillere. For de eldste sikkert litt «ferieliga». Her er det flere spillere som er i sin beste alder. Vi har heller ikke opp- og nedrykk i Australia. Det er som i USA. Jeg gleder meg til dette, sier han.

At Viking spiller på kunstgress gjør ingenting. Faktisk liker han underlaget godt. Det gir forutsigbarhet i pasningsspillet. Det liker ballspilleren Stensness.

– Jeg har bodd i Sverige i ett år da jeg var 16–17 og i Norrköping spilte jeg på kunstgress. Jeg har også gjort det i Sydney en kort periode. Det går nok noen dager før jeg venner meg til underlaget igjen og før beina gjør det, men det skal gå bra.

Bjarte Lunde Aarsheim likte det han så i den første korte økten.

– Du ser raskt at dette er en defensiv spiller med store fysiske kvaliteter. Så er han også god med ball. Han er fotballspiller.

Treneren er åpen for å vurdere ham alt til troppen mot RBK om alt det praktiske går i orden.






Mer fra Dagsavisen