Viking

Mannen som leder talentfabrikken i Viking

NAVN I NYHETENE: Viking har fått opp et vell av egne talenter til A-laget gjennom sitt akademi det siste tiåret - med Simen Kvia-Egeskog som den siste. Mannen med trylleformelen, han som leder de 21 ansatte talentskaperne, er Mats Ullereng (33).

Stavanger — Hvem: Mats Ullereng (33).

Hva: Utviklingsleder i Viking og sjef for klubbens akademi. Kommer opprinnelig fra Skedsmo. Spilte i 3. divisjon i Skedsmo. Ble trener tidlig etter Idrettshøyskolen. Vært i Viking siden 2012. Forlovet. To barn. Oskar (2) og Joanna (nyfødt).

Hvorfor: Leder et av de aller beste fotballakademiene i Norge.

– Dialekten din avslører at du ikke er herfra. Hva dro deg til Stavanger?

– At jeg fikk jobb i Viking. Jeg studerte psykologi, men avbrøt det etter et halvår da jeg fikk tilbudet. Jeg hoppet på drømmen. Det var få jobber i toppfotballen den gangen i forhold til nå.

– Hvorfor er det så viktig å produsere sine egne spillere for en fotballklubb?

– Først og fremst lokal tilhørighet. Menneskene som bor i regionen skal kunne bli toppidrettsutøvere. Det ansvaret tar vi. Så tror vi folk her mener det er aller kjekkest med lokale spillere på laget. Det er også en viktig del av forretningsmodellen. Å utvikle er mye billigere enn å kjøpe. Så kan man forhåpentligvis selge spillere ut i Europa. For alle norske toppklubber er salg en viktig økonomisk post.

– Hvor mye penger koster det å flaske opp en spiller til A-laget?

– Det varierer veldig fra når de kommer inn og hvor mye ressurser vi bruker. Pris er vanskelig å sette.

– Rollen som sparebøsse for Viking er ekstremt viktig. Tenker du på det?

– Hele tiden. Jeg føler meg privilegert som får være den som leder akademiet. Det er viktig for klubben og viktig for Rogalands fotballspillere.

– Hva er nøkkelen for å utvikle en toppspiller – kort fortalt?

– Først og fremst ligger den hos spilleren selv. Det at man klarer å jobbe med kontinuitet hele veien for å forbedre seg. De må orke å stå i motgang. Orker tingene de andre ikke orker. Så er det etter vårt, og mitt syn, avgjørende med et godt miljø i en kompleks idrett som fotball. Du må ha gode mennesker rundt deg. Jobben kan ikke gjøres alene.

– Hvem er de mest framtredende spillere på vei opp i Vikings akademi nå?

– Det er veldig mange vi har forventninger til. Kvaliteten på gruppene våre er så gode nå at vi ikke har plass til alle som har kapasiteten til å bli profesjonelle spillere i vårt A-lag. Derfor må også læringsmiljø og skole stimulere til at de kan bli toppidrettsutøvere. Først her – eventuelt andre steder. Å framheve enkeltnavn prøver jeg å unngå.

– Skal ikke folk få lyst til å lese? Noen av akademiproduktene er jo helt åpenbare av den grunn at de er ferd med å ta steget opp i Vikings A-lag nå? Kom igjen!

– Hehe! Simen Kvia-Egeskog er siste tilskudd i A-troppen. Han er kanskje spilleren supporterne er minst kjent med. Så kommer mange andre bak ham.

– Hvor mange mennesker er ansatt rundt akademiet og hva innebærer egentlig begrepet fotballakademi?

– Vi er 14 fulltidsansatte og syv på deltid. Et akademi for oss er å ha en kvalitetssikret læringsskole for de mest dedikerte og dyktigste fotballspillerne i regionen.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det kommer litt an på om du tenker skjønnlitteratur eller fag. Er det lov med to bøker? Den kjekkeste romanen jeg har lester «Shantaram» (Gregory David Roberts). Den som har formet meg mest på lederfag er «Leaders Eat Last» av Simon Sinek.

– Hva gjør deg lykkelig?

– At de rundt meg er glade og fornøyde. At familien har det bra og at Viking gjør det godt.

– Hvem var din barndomshelt?

– Faustino Asprilla.

Du holder med andre ord med Newcastle United i England?

– Det stemmer!

– Hva misliker du mest ved deg selv?

– Litt for dårlig evne til å si nei. Jeg tar på meg mye jeg ikke har tid til.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Går ut for å spise en god middag og drikke noe godt med gode venner.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Mange ting. Jeg syns rasisme er en utrolig uting. Det er dessverre ofte mer utbredt enn man tror på forskjellige områder. Jeg har demonstrert mot det før – og gjør det gjerne igjen.

– Er det noe du angrer på?

– Nei. Det er mange ting man kan velge å angre. Jeg styrer unna det.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Da går jeg for Simon Sinek. En utrolig interessant og kunnskapsrik fyr.

---






Mer fra Dagsavisen