Viking

På vei mot baklengsrekord – verste på ti år

For første gang på ti år har Viking spilt tolv strake kamper uten å holde nullen.

Stavanger — Sist gang Viking gikk av banen etter en eliteseriekamp uten å ha sluppet inn mål var da Brann ble slått 2–0 på SR-Bank Arena 2. desember 2020. Etter det har Viking fått scoringer mot seg i hver av de tolv seriekampene som er spilt. Det er kun fire kamper fra klubbens svakeste baklengsrekke, og allerede blant de åtte svakeste siden 1948.

Forrige gang Viking hadde tolv kamper på rad uten å holde nullen var i 2010–2011. Da var Rune Almenning Jarstein keeper, mens Yann-Erik de Lanlay og Veton Berisha var unggutter på vei opp og fram. Utenom de to sistnevnte var det kun Tommy Høiland fra dagens A-lag i Viking som spilte kamper gjennom den baklengsrekken.

Viking-trener Bjarte Lunde Aarsheim peker på det åpenbare da RA forteller ham statistikken for baklengsmål.

– Mål er viktig i fotball, det preger kampene. De kampene vi scorer mer er det greit, men vi har jo hatt tre kamper hvor vi har sluppet inn for mange mål, sier Bjarte Lunde Aarsheim til RA og sikter til oppgjørene mot Rosenborg, Haugesund og Sandefjord.

Seks kamper med ett baklengs

I de seks øvrige kampene har de mørkeblå kun sluppet inn ett mål per kamp. Det har gjort at Iven Austbø ennå ikke har holdt nullen i en seriekamp denne sesongen. Likevel er det ikke han treneren ønsker å peke på.

– Nei, vi forsvarer oss som en enhet. Vi må se på flere elementer. Det er heller ikke bare keeper og forsvarsleddet. Det er flere spillere på banen, og alle er en del av det, sier Lunde Aarsheim.

Han mener også de burde holdt nullen i flere av kampene. Samtidig er det en spesiell evne Viking har hatt denne sesongen.

I flere av kampene har de havnet under, som de gjorde i fredagens kamp mot Sarpsborg 08. Likevel klarte de å ta med seg tre poeng hjem fra Viken. Lunde Aarsheim peker på at statistikk ikke alltid gir hele bildet, og at det er mulig å vinne kamper selv om de slipper inn mål. En av Vikings fremste egenskaper denne sesongen har vært å snu kamper når det kommer mål mot dem. Det er en egenskap treneren trekker fram.

– Vi har ligget under en del, men klart å vinne. Det er sterkt å snu de kampene hvor vi havnet under, sier han.

Riktignok startet rekken på tolv kamper allerede med Bjarne Berntsen som trener.

Viking bedre hjemover?

Selv var Lunde Aarsheim aktiv som spiller i én av baklengsrekkene på 13 kamper, samt de verste i klubbhistorien med 15 og 16 kamper i 1998–1999.

– Fotball er et spill hvor scoringene betyr mye. Som lag skal vi være angripende, og spille angrepsfotball. Vi jobber for å bli mer solide defensivt, sier treneren.

Ett av trekkene som ble gjort for å tette igjen bakover var å snu en spiller på midten, gjennom formasjonsendringen fra 4-3-3 til 4-2-3-1. Da det ble gjort var en av årsakene å stenge igjen, ifølge trenerne. Nå er de mørkeblå tilbake i 4-3-3, som er formasjonen laget spilte de tre sesongene før Lunde Aarsheim og Morten Jensen overtok hovedtreneransvaret i Jåttåvågen.

Første mulighet til å snu baklengsstatistikken er onsdag. Da kommer Stabæk på besøk til SR-Bank Arena, som for første gang siden 2019 skal ha over 600 tilskuere. Stabæk har gått målløse av banen i tre av ni kamper denne sesongen, og to av de siste fire.

---

Kamper på rad med baklengsmål

12 på rad: 2020-d.d., 1977, 2009, 2010–2011.

13 på rad: 1990-1991, 1995–1996.

15 på rad: 1999.

16 på rad: 1998–1999.

Kilde: @VikingStats, Twitter.

---



Mer fra Dagsavisen