Viking

Sola-treneren hjalp Viking etter Eriksens hjertestans

Nå skal Viking være forberedt på hjertetrøbbel på banen.

Stavanger — I Danmarks EM-åpning mot Finland falt den danske landslagsstjernen Christian Eriksen om og opplevde det verste marerittet, nemlig hjertestans. Raske beslutninger fra lagkamerater og bruk av hjertestarter, var helt sentralt for å redde livet til den offensive midtbanespilleren. Nå har Viking tatt grep og hatt kurs i livreddende førstehjelp, gjennom firmaet Blostrupmoen. Instruktøren var en annen kjent idrettsprofil, Sola Håndball-trener Steffen Stormo Stegavik.

Han mener det er viktig med kurs, uavhengig av om du holder på med fotball eller ikke.

– Det kan skje hvor som helst, når som helst. Fotballspillere i EM får et enormt søkelys. Det samme skjedde med Torp i 2011. Idrettspersonligheter med hjertestans kommer på førstesiden, mens de ni som daglig dør av hjertestans utenfor sykehus får knapt nok plass i dødsannonsene i avisene. Det skjer i samfunnet vårt hver dag. Tre av fem hjertestans skjer i private hjem og det er cirka 3500 hjertestanser utenfor sykehus årlig, sier Stegavik til RA.

Situasjonen han sikter til i 2011 er med Branns tidligere spiller Carl-Erik Torp. Han falt om på banen i Sogndal, og det skapte stor oppmerksomhet.

Tommy Høiland og Fredrik Torsteinbø

Tripic: – Nesten som en cupfinale

Nå har spillere, trenere og administrasjonen i Viking hatt kurs. Én av de skolerte, Zlatko Tripic, mener det er noe de burde oppdateres på jevnlig.

– Jeg tror folk, enten de følger med på fotball eller ikke, får øynene opp for hvor viktig det er. Det er viktig å få informasjonen vi trenger slik vi kan redde liv i de situasjonene. Det er en ærlig sak at situasjonen med Eriksen er grunnen til at vi har hatt kurset nå. Når det skjer med en fotballspiller som er så ung har vi som gruppe en del tanker om det. Under kurset var det enorm konsentrasjon, nesten som var cupfinale, sier Viking-spiller Zlatko Tripic.

Stavanger 20210527. 
Vikings Zlatko Tripic jubler med lagkamerater etter 2-1 målet under eliteseriekampen i fotball mellom Viking og Mjøndalen på Viking stadion.
Foto: Carina Johansen / NTB

– Hva inneholder kurset?

– Alt man trenger av kunnskap for å igangsette nødvendig livreddende førstehjelp, vi øver på teknikk og bruk av hjertestarter og forsøker samtidig å forenkle prosessen slik at man skal motiveres til å gjøre noe i en akutt situasjon, sier Stegavik.

Økt pågang

– Har dere merket sterkere pågang etter hendelsen med Christian Eriksen?

– Vi har fått en økning i henvendelser etter at Eriksen var i mediene. Oppmerksomhet i mediene er fint, men vi bør tenke på dette oftere. Vi trener veldig sjelden på det som er livsviktig, men som alt annet, jo mer man trener desto bedre blir man på det. Det handler om å være best mulig forberedt den dagen det skjer. Både med teoretisk kunnskap og med hjertestarter og førstehjelpsutstyr, sier Stegavik.



Mer fra Dagsavisen