Viking

Vikinghordene raser etter boikott-nei

Tirsdag avgjorde Viking FKs styre at de ikke vil støtte en boikott av Qatar-VM. Det vekker sterke reaksjoner hos supporterne.

Stavanger — Viking-supporterne engasjerte seg tidlig i debatten om det omstridte verdensmesterskapet i Qatar. Fansen ble satt ut da FK-styret avgjorde at de ikke ville støtte en boikott, men heller støtte Mollekleiv-utvalgets innstilling. Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte utfallet fra styremøtet.

Roar Åkerlund, som er leder i Vikinghordene, er både oppgitt og skuffet etter avgjørelsen.

– Jeg ble skuffet over avgjørelsen, selv om jeg egentlig ikke var veldig overrasket over at de snudde. Jeg blir litt forbannet når jeg må lese i mediene at klubbens styre har snudd. Vi har en avtale, etter å ha fulgt opp klubben lenge, at vi skal bli kontaktet etter styremøtet. Det endte med at jeg måtte lese det i mediene. Dialogen gikk fra bra til ikke-eksisterende. Det er også skuffende. Det virker som at styret stikker hodet i sanden. Vi føler oss også oppgitt. Det er så uprofesjonelt fra styreleder, som går tidlig ut med å si at han er for boikott. Så går han ut og snur. Vi kjenner på det ganske kraftig, for vi jobbet hardt og vært i kontakt med de fleste breddeklubbene i Rogaland. Vi ønsker at alle skal stille på tinget, og det er jo ingen hemmelighet at vi mener boikott er riktig virkemiddel. Vi føler å ha hatt klubben på lag, men nå har det snudd. Det virker som de har gått hardt ut med noe, uten å ha det forankret i egen klubb.

Roar Åkerlund

Han ønsker ikke å spekulere i hva som har ført til at Viking snudde i saken.

Viking-supporterne har laget en video til breddeklubbene.

– Hva tror du dette gjør med breddeklubbenes oppfatning?

– Jeg håper de tar selvstendige avgjørelser, og det tror jeg de gjør. Vi har ikke solgt inn at Viking er for boikott, men har vært tydelige på at vi jobber inn mot egen klubb.

Ønsker ekstraordinært årsmøte

Et ekstraordinært årsmøte er det riktige nå, ifølge supporterlederen.

– Hvis ikke klubben selv ser at det mest fornuftige er et ekstraordinært årsmøte nå, da må medlemmene gjøre det. Det må forankres, og det burde vært gjort fra begynnelsen av. Det kan godt være at et ekstraordinært årsmøte vedtar det samme som styret, men da er det gjort på rett måte, sier han.

Åkerlund etterlyser svar på hvorfor klubben ikke støtter boikott.

– Jeg blir sterkt overrasket hvis styret ikke forstår hva supporterne mener om boikottspørsmålet. De stiller seg nå på motsatt banehalvdel, uten å forklare noen ting.

Viking Fotballs Twitter-melding fra 26. februar 2021.

Vikings tilsvar

Viking FKs styreleder, Rune Bertelsen, er forelagt Åkerlunds uttalelser og mener det ikke stemmer at de har skiftet side i saken.

– Det er ikke riktig at klubbens styre har snudd. Vi har hele tiden være tydelige på at saken ikke er behandlet i påvente av nok informasjon. Dette har vært omtalt både i mediene og kommunisert til Åkerlund ved flere anledninger. Vi har først og fremst støttet at debatten om en mulig boikott må tas, sier Bertelsen.

Styret mener det må gjøres en innsats, men ikke at boikott er riktig måte å gjøre det på.

– Vi er alle enige om at forholdene for fremmedarbeiderne i Qatar ikke er tilfredsstillende og at det trengs ytterligere reformer i FIFA. Vi har ikke tro på at boikott vil fungere og at påvirkning over tid vil være et bedre virkemiddel, slik Mollekleiv-utvalget anbefaler, sier styrelederen.

Rune Bertelsen

Tar selvkritikk

Han tar også selvkritikk for informasjonsflyten etter vedtaket på tirsdagens styremøte.

– Jeg stiller i møter og svarer alltid når medlemmer, mediene og supportere tar kontakt. Beklager at jeg ikke informerte Åkerlund før det sto i mediene onsdag. Ser i mailboksen at jeg lovet å informere om vår beslutning i en mail nylig. Vi informerte Åkerlund forrige uke om at det var styrebehandling denne uken og fikk oversendt supporternes egen innstilling før styremøtet. Jeg vil fortsette å stille opp i denne og andre saker som gjelder Viking, sier Bertelsen.

– Vil det være aktuelt med et ekstraordinært årsmøte for å avgjøre denne saken før fotballtinget?

– Styret i Viking ble valgt i mars og har derifra fullmakt til å stille på tinget, det er avklart med kontrollkomiteen. Ekstraordinære årsmøter arrangerer vi når styret, eller et tilstrekkelig stort antall medlemmer, ønsker å gjøre vesentlige organisasjonsendringer der vedtektene krever årsmøte, svarer styrelederen.

I begynnelsen av mars kom Bertelsen med følgende uttalelse til RA om en mulig boikott av Qatar-VM:

– Viking må være åpne for at boikott er et rett virkemiddel og at det er viktig at vi nå engasjerer oss i debatten som vil gå framover. For Vikings del har vi aldri vært i et slikt land eller blitt invitert. Det jeg tror skjer nå er et Fotball-Norge ber NFF om å bruke mulighetene de har til å påvirke det som skjer i Qatar. Vi er alle klar over at vi er en liten fotballnasjon, men håper at flere vil se på dette etter det som framkom i The Guardian. Vi støtter Tromsøs initiativ i forhold til å se på om boikott kan være et virkemiddel, men vi har ikke formelt tatt noen beslutning og ikke fått diskutert det. For oss er det viktig å gi innspill til NFF. Det er Norges representant i saken videre, sa Bertelsen 3. mars.

Mer fra Dagsavisen