Viking

Qatar-avgjørelsen utsettes - støttes av Viking

Norges Fotballforbund skal ikke ta stilling til en eventuell boikott av fotball-VM i Qatar før i juni.

Stavanger — Det var knyttet stor spenning til helgens fotballting, som er det øverste organet for norsk fotball. Flere toppklubber hadde signalisert støtte til en boikott av fotball-VM i Qatar, og debatten har tatt av i sosiale medier. Fredag rykket fotballpresident Terje Svendsen ut til NTB og fortalte at forbundsstyret ønsket å ha saken på agendaen under et ekstraordinært fotballting 20. juni.

For Viking FKs styreleder, Rune Bertelsen, passet det bra med utsettelsen av behandlingen.

– Styret i Viking FK støtter forslaget om å behandle boikott-saken på et ekstraordinært ting senere i år. Dette gir klubber som ikke er påmeldt til tinget en mulighet for å delta og representantene vil få god tid til å forankre sin stemme i egen klubb, sier Bertelsen til RA.

Fotballtinget har ordinært møte én gang i året. Det skal, i henhold til NFFs lov, avholdes i begynnelsen av mars. For å arrangere et ekstraordinært ting, eller årsmøte som det ville blitt kalt i andre sammenhenger, kreves det et enten vedtak fra forbundsstyret, 1/3 av fotballkretsene, 1/4 av representantene på forrige fotballting, idrettstinget eller idrettsforbundets styre.

Svendsen vil belyse alle sider rundt VM i Qatar

Nå vil flere klubber få sjansen til å ta stilling til saken. Alle klubber i norsk fotball har anledning å sende deltakere til møtet. I det som defineres som toppfotball er det inntil to representanter for hver klubb, mens alle andre klubber kan sende én representant.

Fotballpresident Svendsen forteller det vil bli en prosjektperiode på tre måneder før det skal tas stilling til en eventuell boikott. Han ønsker ikke at debatten kun skal handle om boikott eller ei.

– Engasjementet er bra. Noen mener boikott er riktig virkemiddel, andre mener ikke dette er riktig virkemiddel for å oppnå ønsket effekt. Forbundsstyret mener at denne saken ikke alene kan handle om boikott eller ikke boikott av VM i Qatar. Spørsmålet og arbeidet må settes i en større og viktigere sammenheng, har Svendsen tidligere uttalt til NTB.

– Vi skal belyse alle sider av spørsmålet om en eventuell boikott og lage en god saksframstilling. Det blir et bredt sammensatt utvalg som vi ikke har bestemt ennå, som skal jobbe med spørsmålet, sier fotballpresidenten da det ble klart at forbundsstyret har vedtatt et ekstraordinært ting.

Vikings Bertelsen ønsker fakta på bordet

Også Viking FKs Rune Bertelsen har bemerket seg engasjementet rundt saken.

– Vi ser at det foregår en god debatt. Det er viktig at alle får komme til ordet, og at fakta kommer på bordet. Det er bra at alle involverte får nok tid til å bestemme seg for om boikott er riktig, eller om det er andre måter norsk fotball kan bidra og påvirke på en troverdig måte, sier Bertelsen.

Norges ferske landslagstrener, Ståle Solbakken, ble også spurt om Qatar i forbindelse med hans første landslagsuttak fredag.

– Qatar må vi diskutere. Vi må adressere det. Spillerne er òg opptatte av det. Så går det en grense på hva spillerne kan bruke av tid og ressurser på det med tanke på at vi også skal gjøre noe annet. Men alle de jeg har snakket med nå, har vært opptatt av det, sa Solbakken.




---

Fakta om VM i Qatar

Fakta om fotball-VM i Qatar: tildelingen, korrupsjonsanklagene og arbeidsforholdene.

* Ble tildelt VM 2. desember 2010. Det blir det første landet i Midtøsten til å arrangere fotball-VM.

* Qatar slo ut Australia, Japan, Sør-Korea og USA i avstemningen.

* I 2011 kom de første beskyldningene om korrupsjon i forbindelse med tildelingen. Tidligere Fifa-generalsekretær Jerome Valcke antydet i en e-post at han mente Qatar kjøpte retten til å arrangere VM. Fifas ledelse og Qatar har hele tiden nektet for at stemmer ble kjøpt for å sikre Golf-staten mesterskapet.

* I 2015 ble i alt ni Fifa-topper siktet for korrupsjon av påtalemyndigheten i USA. Like etter trakk Sepp Blatter seg som president i det som senere er omtalt som den store Fifa-skandalen.

* Tildelingen av 2022-VM er fortsatt under formell etterforskning av det franske Økokrim (PNF). Tidligere Uefa-president Michel Platini er blant dem som er anklaget for korrupsjon, men han har nektet for dette.

* Den britiske avisen The Guardians rapport viser at over 6500 fremmedarbeidere, hovedsakelig fra India, Nepal, Pakistan, Sri Lanka og Bangladesh, har mistet livet siden tildelingen til Qatar for over ti år siden. 37 av dødsfallene er direkte tilknyttet stadionbygging.

* Flere organisasjoner har i lang tid hevdet at Qatar bryter grunnleggende menneskerettigheter, blant annet forbud mot homofili og uakseptabel behandling av utenlandske arbeidere.

Kilder: BBC, Al Jazeera, Sunday Times, The Guardian

---





Mer fra Dagsavisen