Sandnes Ulf

Slik svarer Landro før skjebnekampen

Sandnes Ulf tar imot Aalesund mandag. Den kampen betyr mye for Steffen Landro og de lyseblå.

Sandnes — Utgangspunktet for de lyseblå er vanskelig før hjemmekampen mot Aalesund. Kampen som før sesongen ble ringet ut som en toppkamp er nå et oppgjør mellom Sandnes Ulf på nedrykkskvalifisering og gjester på opprykkskvalifisering. Kontrastene til forventningene før sesongen på Øster Hus Arena er store, og ble kanskje ekstra tydelige da Ulf tapte 1–0 borte mot Grorud fredag.

Alle disse tingene har Sandnes Ulf-trener Steffen Landro allerede tenkt på, da RA treffer ham i Sandnes søndag ettermiddag.

– Er oppgjøret mot Aalesund en skjebnekamp for deg og dere?

– Det er en uvanlig viktig kamp, svarer Landro raskt til RA.

– Hvordan har forberedelsene vært?

– Vi har innsett at vi er i en kritisk situasjon, som vi må ut av snarest. Vi har prestert bra i alle kampene til nå, men tatt med oss for lite poeng, sier Landro – før han tar en tenkepause. I det han har ferdig å tenke fortsetter han:

– Jeg skjønner at folk vil ha resultater nå. Derfor er kampen mot Aalesund viktig.

Nedrykkskvalifisering for Sandnes Ulf

Ved tap kan laget gå ned fra nedrykkskvalifisering til direkte nedrykk. Det er riktignok etter kun ti kamper, som utgjør en tredjedel av sesongen.

Det er ikke en situasjon strilen trives med.

– Det er en posisjon vi ikke ønsker å være i, men jeg føler meg ganske trygg på at vi kommer oss ut av dette. Vi kommer ikke til å være der nede for lenge, sier han.

– Hvordan føler du spillerne har respondert etter tapet mot Grorud?

– Veldig bra. De har tatt kampplanen veldig godt. De er motiverte til å fortsette på en påbegynt prosess, og jeg synes vi ser solide ut. Vi slipper til færre og færre sjanser. Mot Jerv og Grorud slipper vi inn mål på tre av totalt fire sjanser mot oss. Framover spiller vi en forknytt angrepsfotball. Det flyter ikke så godt som ønsket. Det handler om presset vi legger på oss selv. Når det snur, da snur det skikkelig, sier Landro.

Søndag gjennomførte de lyseblå en treningsøkt. Mandag kveld, kun 72 timer etter kampen mot Grorud var ferdigspilt, skal de levere det treneren håper er årsbeste. På spørsmål om hvordan Ulf skal slå Aalesund kommer svaret fra Landro raskt, til og med raskere enn på spørsmålet om det er en skjebnekamp.

– Vi må være villere enn vi har vært til nå. Vi må ofre mer i alle situasjoner, og smelle ekstra i alt av dueller. Vi må ha et solid forsvarsspill og være gode på kontringsspill.

– Dere tapte borte mot Grorud, og ligger tredje sist på tabellen. Kjenner du på presset nå?

– Et stort press på at ting må snu snarest, svarer Landro.

Erfaring

Etter fredagens kamp sa Ulfs daglige leder Tom Rune Espedal følgende til Sandnesposten om situasjonen rundt Landro og hans framtid i klubben:

– Jeg snakket med ham etter kampen en halv time på telefonen. Han er i likhet med oss alle selvsagt skuffet. Så skal vi også huske på at Steffen Landro ikke har den lengste erfaringen. Det nytter jo ikke å kjefte på trenere og spillere, men det er likevel helt riktig å si at dagens situasjon er skuffende. Vi har helt klart høyere ambisjoner, sa Espedal til avisen.

– Klubbsjef Espedal sier til Sandnesposten at du ikke har den lengste erfaringen. Hva tenker du om det?

– Jeg har ikke sett det selv, men fått høre om det. Jeg stiller litt spørsmål til hva erfaring er. Jeg har vært i lignende situasjoner en god del ganger tidligere. Første gang var da jeg skulle holde Nest-Sotra i 2014, som jeg fikk til. Året etter tok jeg over til sommeren. Da var laget på sisteplass, og vi kom på 6. plass i høstsesongen. Vi rykket ned i siste serierunde. Jeg var med på et opprykk i 2017, og lå mellom 1.- og 9. plass gjennom hele sesongen etterpå. Det endte på opprykkskvalifisering med den soleklare nedrykkskandidaten. Da var vi også laget med minst økonomiske ressurser. I min bok er erfaring om jeg har vært i situasjonen før. Det har jeg, og jeg har alltid kommet ut på riktig side, sier Landro.

Er Landro rett mann?

– Er du rett mann til å trene Sandnes Ulf?

– Definitivt, sier han.

– Hvorfor?

– Grunnen til det er at jeg har snudd motgang før. Jeg har aldri trent et lag som ikke kommer på øvre halvdel av tabellen. Jeg har også alltid hatt positiv utvikling. Finner de det rette mennesket som har større sjanser enn meg, da er det bare å si lykke til, sier Landro.

– Har du fått noen signaler på om Aalesund-kampen kan være en skjebnekamp for deg som trener?

– Nei. Mine signaler er at alle i klubben ønsker at vi skal vinne mer kamper. Det gjelder spillerne, trenerne og ledelsen, sier Ulf-treneren.

– Nå har du vært i Sandnes i halvannet år. Mener du å ha fått til noe?

– Ja, jeg føler å ha fått til ganske mye. Jeg er fornøyd med mange av prosessene vi har startet. Vi hadde en av de eldste spillerstallene i OBOS-ligaen da vi overtok, og nå har vi en av de yngste. Det ligger også en stor verdi i spillerstallen. Vi har en sterk treningskultur, og all statistikk peker oppover, slår han fast.

Mandagens kamp begynner klokken 20.00, og kan følges direkte hos Rogalands Avis.

Mer fra Dagsavisen