Lokalfotball

Her ser de Brodd spille bortekamp

Det er ikke bare på Brodds hjemmekamper folk på Storhaug forenes.

Stavanger — Tidligere har RA skrevet om fenomenet på Midjord. Hvordan klubben har klart å skape et attraktivt og stort miljø rundt A-lagets hjemmekamper, og ikke minst målfeiringene hvor barn og unge stormer banen for å feire sammen med grønntrøyene.

Det er ingen tvil om at Brodd er blitt en suksessklubb på engasjement rundt A-laget, noe som naturligvis sprer seg gjennom hele bydelen.

Engasjementet holder seg ikke bare til det som skjer på Midjord når Brodd spiller hjemmekamp, eller til de kalde høstkveldene med treninger for aldersbestemte lag. I Stavanger sentrum samles nemlig flere av de engasjerte supporterne til bortekampene Brodd spiller i 3. divisjon.

Bortekampene vises på baren Martinique i Pedersgata, og der samles mange for å få med seg grønntrøyene i aksjon.

– Det var egentlig bare en tilfeldighet, og vi syntes Martinique var en god idé da vi skulle gjøre det. Da vi møtte Lysekloster var det flere folk på Martinique enn på Lyseklosters hjemmebane. Vi har gjort det flere ganger, og det har vært en suksess, sier Brodds daglige leder Kyrre Sandven til RA.

Det må være et mål for guttene våre, at de har en drøm om å spille på A-laget vårt en gang.

—  Kyrre Sandven

Treffes utenfor Midjord

Mange velger å gå til sportsbarer for å få med seg det engelske favorittlaget, eller kanskje en Champions League-kamp, men Brodd har skapt et miljø for å få med seg det lokale bydelslagets bortekamper. Selv om de aller helst ville hatt alle supporterne med seg til hver bortekamp har det blitt sterkt engasjement for å se kampene fra Stavanger.

Det er ikke bare å se kampen som nødvendigvis betyr noe, som for fotballfans generelt. Det er en del av et miljø hvor samhold og fellesskap er viktig, som kanskje er idrettens sterkeste verdier samlet sett.

– Det er mange trenere i barne- og ungdomsavdelingen som er der, og det er kjekt å treffes utenfor Midjord også. Jeg er nerd og ser mange kamper alene på PC-en, men det er kjekt å se kamper sammen med andre som liker Brodd. Det ble en kjempesuksess første gangen, og har vært bra etterpå, sier Sandven.

Kyrre Sandven

Selv reiser den daglige lederen til bortekampene så sant det ikke kolliderer med kamper eller turneringer for lagene han har en aktiv rolle rundt.

De organiserer heller ikke noen visning av kampene mot de lokale lagene i 3. divisjon. Er Vidar eller Sola motstander så ønsker Brodd å se flest mulig på kamparenaen framfor på Martinique.

Med mange av lagene i serien fra Bergen og Sunnhordland er det derimot nok av kamper å samles for å se. Blant de som møter opp er aldersspennet stort, slik det også er på Midjord.

– Det er hele spekteret, vil jeg si. Det ser vi også når vi står i garderoben og feirer. Det står både 84-åringer og 4-åringer i garderoben. Det er nok overvekt av menn hos oss også, men godt oppmøte blant damer. Det er både trenere og generelt interesserte. Jeg synes kvinneandelen på våre kamper er bra, uten at jeg har konkrete tall på det, sier Sandven.

– Ikke noen voldsomme strategier

Alle klubber jobber med å skape engasjement rundt egen aktivitet, men Brodd er i en relativt unik posisjon med det engasjementet som er rundt klubben for tiden.

– Hva er planen bak?

– Vi har ikke noen voldsomme strategier, men ønsker stort engasjement. Det føler jeg vi har i klubben, så smitter engasjementet rundt A-laget nedover i klubben. Mange av de som ser har ulike roller rundt andre lag, og det snakkes om A-laget på treningene. Det er en entusiasme fra trenere og ledere i de ulike kullene. For de eldre guttene i klubben ser de nok for seg at det er de som spiller på A-laget om noen år. Det er kanskje ikke så mange år til de er én av spillerne på banen. Det må være et mål for guttene våre, at de har en drøm om å spille på A-laget vårt en gang, sier Sandven.

Sesongen har også vært sterk sportslig, og kampen om opprykk til 2. divisjon legger ingen lokk på interessen for det som foregår i Brodd.

I løpet av de siste årene har klubben passert Vidars A-lag sportslig, og er derfor å regne som Stavangers nest beste lag med kun Viking foran seg.

– Hvor mye tror du den sportslige suksessen har hatt å si for engasjementet?

– Enormt mye. Det er jo det folk synes er kjekt. Nå har hjemmeformen vår vært dalende i høst, men det sportslige har mye å si for interessen. Det er ikke mange som hadde satt av lørdag ettermiddag for å se oss på PC-en dersom vi lå på sjetteplass, sier Sandven.

Trener Ali Kilinc har ledet Brodd til å bli en seriøs opprykkskandidat. Selv om det er ute av Brodds hender etter noen poengtap i høst er det tent et håp for et framtidig opprykk, og det er noe Storhaug kan samles om.

Lørdag tapte Brodd 3–1 borte mot Fana. Samtidig slo Vidar Åkra 4–2 på bortebane, mens Sandnes Ulf 2 knuste Bremnes 7–0 på Øster Hus Arena. Sola møter Viking 2 mandag til det som blir en utrolig viktig kamp i jakten på å beholde plassen i 3. divisjon. De mørkeblås reserver er allerede sikret plassen i 2023.


Mer fra Dagsavisen