Lokalfotball

Dette tror de lokale trenerne i toppen før innspurten

Kun tre kamper gjenstår for lagene i 3. divisjon avdeling 3. Opprykksdrømmen lever for flere av de lokale klubbene.

Med tre serierunder igjen av den komprimerte fotballsesongen er de lokale klubbene Staal Jørpeland, Sola og Brodd for alvor med i kampen om å vinne 3. divisjon avdeling 3.

Jørpelandsklubben Staal har definitivt et forsprang inn i sluttspurten, ettersom de er tre poeng foran Sola, Djerv 1919 og Brodd.

– Holder det helt inn?

– Slik divisjonen har vært til nå kan man ikke si noen ting. Det er helt umulig å spå noe. Det som uansett er sikkert er at det er opp til oss. Skal man begynne å regne på det vil det holde med to seiere og uavgjort. Vi liker ikke å se på tabellen, og ta en kamp om gangen. Vi vet hva som ligger i potten, men det snakket vi om før sesongen. Det er her vi vil være. Vi må erkjenner at vi må tåle det presset som kommer, hvis vi skal rykke opp. Vi ligger i førersetet for øyeblikket, og må holde lagene bak oss. Det må vi selvfølgelig gjøre alt vi kan for å klare, sier Staal-trener Vegard Oftedal til RA.

Østensen med tolv scoringer

Dersom laget hans vinner to av de resterende kampene, og sikrer en uavgjort, vil det være nok til å vinne 3. divisjon. Treneren tror selv det kan være mulig.

– Jeg synes vi har hatt en god stigning i spillet vårt. Selv om det har vært mye opp og ned, har vi utviklet oss. Vi har havnet under i flere kamper, men likevel hentet oss inn. Spillerne er godt trente, og vi har en stor gruppe med kamp om plassene. Det blir viktig å holde konkurransen oppe de siste kampene, og det er ingen som liker å sitte på benken, sier Oftedal.

Staals mannskap ble forsterket før sesongen. Da kom Even Østensen tilbake til Jørpeland stadion. Målmaskinen har ikke pensjonert seg på noen måte, selv om han har sluttet med fotball på fulltid. Tolv mål på ti seriekamper er fasiten for 28-åringen.

De tre lagene Staal møter i avslutningen er Mandalskameratene (hjemme, lørdag 16. oktober), Brodd (borte, lørdag 23. oktober) og Express (hjemme, lørdag 30. oktober).

Brodd har vokst

Brodd avslutter sesongen med Vidar (borte, lørdag 16. oktober), Staal (hjemme, lørdag 23. oktober) og Vindbjart (borte, lørdag 30. oktober). Etter en svak poengfangst i åpningen av sesongen har Storhaug-laget vokst, og blitt en reell utfordrer i toppen. De får også muligheten i egne hender når Staal gjester Midjord i nest siste serierunde.

– Verken da vi lå i bunnen eller nå snakker vi om tabellen i garderoben. Vi prøver å ta en kamp om gangen og jobbe med prestasjonene. Vi vet det er et stykke opp for å være med de i toppen, sier trener Ali Kilinc.

Ali Kilinc

Plasseringen på tabellen, som ett av tre lag bak Staal med 17 poeng, var heller ikke forventet.

– Det handlet egentlig om å redde skuten, etter kampene i starten. Så fikk vi inn Jefferson de Souza og Stian Sleveland. De har vært med på å heve nivået. Vi har fortsatt tro på opplegget og det vi holder på med. Vi er blitt mer voksne defensivt. Det har også vært flyt, blant annet mot Hinna og Express. Vi har tettet igjen bakover, men jeg hadde ikke trodd vi skulle være tre poeng bak toppen. Det hadde jeg aldri trodd etter de tre første kampene, sier Kilinc.

Duoen de Souza og Sleveland kom fra Egersunds IK i PostNord-ligaen.

Elvestad: – Da blir resultatet bra

Sola har hatt ambisjoner om opprykk siden 2019, og kan fortsatt klare det i innspurten. Trener Øystein Elvestad, som er inne i sine siste måneder som Sola-trener, har tro på å ta igjen serieleder Staal.

– Selvfølgelig kan vi det. Vi må jobbe med å vinne våre kamper, så ser alle som kan lese en tabell at vi er avhengige av at Staal taper en kamp. Det har skjedd større under enn det. Spillerne er veldig innstilt på å gjøre det som må til, sier Elvestad.

Øystein Elvestad

Før sesongstart mistet gultrøyene Sander Ystanes, som var hentet fra Bryne før 2020-sesongen. Han kom fra Bryne, og skulle til Sola for å kjempe om opprykk. Etter første runde i cupen 2021 gikk Ystanes til Fløy-Flekkerøy i PostNord-ligaen.

– Da vi satte målsettingen om opprykk i 2019 hadde vi seks spillere som nå spiller på et høyere nivå. Det sier noe om det jeg har sagt hele tiden, at Sola er en klubb som skal utvikle spillere. Det er denne sesongen nok et eksempel på. For meg handler det alltid om samholdet og treningskulturen. Da blir resultatet bra, sier Elvestad.

Lørdag venter Madla på bortebane for Sola, før Viking 2 kommer til Sola stadion 23. oktober. I avslutningskampen venter Vidar på bortebane.

– Mener du dere har satt dere i en grei posisjon før avslutningen?

– Vi har bedre målforskjell, som er viktig i denne sammenhengen. Det blir spennende, og ekstremt viktig for spillergruppen, å ha noe å spille for så sent i sesongen. Det gjelder stort sett hele ligaen, det er jevnt både oppe og nede, sier Elvestad.

Hvem vinner?

De tre trenerne svarer litt forskjellig på hvem som blir topp tre ved ferdigspilt serie. Elvestad tror Sola sikrer førsteplassen, med Staal på andre og Brodd på tredje. Brodd-trener Kilinc tror derimot Staal vinner, mens Sola og Vindbjart tar de neste plassene. Oftedal i Staal vil ikke tippe på plassering.

– Jeg har ikke lyst å spå, men jeg håper vi ligger øverst til slutt. De andre lagene orker jeg ikke bry meg om. Vi har igjen Brodd, og det kan fort bli en skjebnekamp for begge lagene, sier han.

Nytt for sesongen er at toerlagene ikke har mulighet å rykke opp. For 3. divisjon avdeling 3 gjelder det Viking 2 og Start 2.

---

Tabell 3. divisjon avd. 3

1. Staal Jørpeland 10 6 2 2 7 20

2. Sola 10 5 2 3 9 17

3. Djerv 1919 10 5 2 3 3 17

4. Brodd 10 5 2 3 -3 17

5. Express 10 5 1 4 2 16

6. Vindbjart 10 5 1 4 -2 16

7. Mandalskameratene 10 4 3 3 7 15

8. Start 2 10 4 3 3 6 15

9. Viking 2 10 4 2 4 5 14

10. Vidar 10 4 2 4 2 14

11. Hinna Fotball 10 3 2 5 -4 11

12. Åkra 9 2 4 3 -1 10

13. Madla 10 2 1 7 -13 7

14. Donn 9 1 1 7 -18 4

---


Mer fra Dagsavisen