Fotball

Endelig en lokal Eliteserie-dommer

Ikke siden Svein Gunnar Hermansens tid har Stavanger-regionen hatt en dommer på øverste nivå. Neste sesong er det igjen duket. Daniel Higraff (29) har fått opprykk.

Stavanger — I fire år har han jobbet hardt for det med kamper i OBOS-ligaen. Nylig kom beskjeden om at det blir eliteserie fra 2022.

– Det er selvsagt dette man jobber for. Å dømme i Eliteserien har vært en drøm siden jeg var 15-16-år gammel. En veldig fin opplevelse å få beskjeden. Jeg gleder meg veldig, sier Higraff til RA.

Det blir daglige økter og det går mye tid til forberedelser.

—  Daniel Higraff

Randaberg-dommeren, som er bosatt på Hundvåg og tidligere representerte Brodd, er opprinnelig hordalending. De siste ti årene har han bodd her i byen.


Går veldig mye tid

– Hva betyr det at kretsen igjen har en dommer på eliteserienivå?

– Det tror jeg er veldig viktig. Og på tide! Kretsen har jobbet lenge med dette. Det begynte med en ung gjeng som begynte å satse for åtte år siden med meg og Kellerhals-brødrene. Man skulle skape mer samhold blant dommerne. Det har bygget seg opp og vi han se at de unge samles mer og finner det samholdet i det. Det er viktig for å lykkes som krets. Man blir ikke toppdommer uten kollegaer og hjelp.

Higraff bruker enormt mye tid på dømmingen. På sikt har han selvsagt ambisjoner internasjonalt, men først skal han finne seg til rette og ta nivået i Eliteserien.

– Det blir daglige økter og det går mye tid på forberedelser. Vi ser på klipp og videoer av lag vi skal dømme. Det er tidkrevende for de med jobb utenom.

For tiden jobber Higraff som vikar i transportbransjen, men han har planer om å kombinere dømming med studier i fortsettelsen.

– Det tror jeg kan være en ideell løsning.

Samboer med Toppseriedommer

Også på hjemmebane har han en strålende sparringpartner og treningskamerat. Higraff er nemlig samboer med Toppserie-dommer Karoline Marie Jensen (25). Hun er fra Nord-Troms og representerer Furuflaten, men har flyttet ned til Higraff og Stavanger.

Karoline Marie Jensen

I år har hun også dømt en god del i herrenes 3. divisjon her i distriktet og dømte også kvinnenes cupfinale.

– Hvordan ønsker du at spillerne i Eliteserien skal lære deg å kjenne som dommer kommende sesong?

– Fra spillernes perspektiv handler det til syvende og sist om kommunikasjon. Jeg håper å framstå rolig og behersket. Det tror jeg blir viktig for meg.

Han vet at det også blir et helt annet press, andre omgivelser og raskere spill på toppnivå.

– Jeg må bare tenke at dette har jeg gjort i 15 år, sier Higraff.

Han får for øvrig nå én sesong hvor han må få avgjørelsene rett uten hjelp. Fra 2023 kommer videoassistert dømming (VAR) i spill.

Allerede fra januar 2022 av skal dommerne i gang med kursing i det.







Mer fra Dagsavisen