Sport

Alt annet enn en stereotyp fotballproff

NAVN I NYHETENE: Psykologiutdannede Joe Bell er definitivt ikke helt som sine lagkamerater i Viking. Det er ikke bare fordi han kommer fra andre siden av kloden.

Følg RA Sporten på Facebook!

Hvem: Joe Bell (21)

Hva: Nykommer fra New Zealand som har fått sitt gjennombrudd i Eliteserien for Viking i år.

Hvorfor: Den psykologiutdannede midtbanemannen har klare tanker om hvordan Viking kan komme ut av problemene, men også om samfunnet vi lever i.

– Hva skal Viking gjøre for å snu det?
– Vi har åpenbart fått en tøff start poengmessig. Så har vi mange ledere i dette laget som kan løfte oss. Jeg mener vi har evner til å gjøre det langt bedre. Dette handler om små ting. Du så det sist mot Stabæk. Vi spilte ganske bra. Så rotet vi det til med personlige feil.

– Det var vel ikke bunnkamp du så for deg her?
– Det er umulig å ha slike forventninger når du kommer inn som helt fersk. Som proffspiller må du uansett tilpasse deg. Vi kan nå ser fram mot både europaliga og nok av kamper i serien til å snu det.

– Har du glidd greit inn i ny by?
– Veldig! Stavanger er et nydelig sted. Spesielt på dager som dette. Jærstrendene er også fantastiske og perfekte for meg som liker å surfe og kite. Jeg drar gjerne ned til Orre eller Bore. At kjæresten min har vært her i den spesielle situasjonen med korona har åpenbart hjulpet på. Så er dette en familieklubb og en vi har en herlig spillergruppe.

– Begynner du å lære språket?
– Jeg er på ingen måte flytende i norsk, men noe har jeg plukket opp. Fotballspråket skjønner jeg greit. Foreløpig går jeg ikke på kurs, men jeg jobber med å lære via noen av lagkameratene. Når det er sagt er det enkelt når alle snakker engelsk. Beskjeder i klubben oversettes også.

LES OGSÅ: Vikings styreleder vil ikke røre i gryten nå

– Du var nesten ferdig utdannet psykolog da du signerte for Viking. Skal du ta det siste året her?
– Ikke i år, men jeg skal definitivt gjøre meg ferdig med det fjerde året. Vi får se om det blir via UiS eller på andre måter. Det er nok av alternativ.

– Hva er den største forskjellen fra studentliv til proffliv?
– Tid. På college konsentrerer du deg fullt om fotball fram til neste forelesning. Så må du skru over. Nå har jeg langt mer tid til refleksjon over øktene og restitusjon. Det liker jeg.

– Hva tenker du om Godset lørdag?
– Alle kamper er ekstremt viktige nå. Jeg har aldri spilt mot dem før, men lagkameratene forteller at de er gode i det høye presspillet og intense i stilen. Jeg tror nøkkelen blir å spille oss inn bak dem – litt som i første omgang mot Stabæk sist.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Jeg leser faktisk ikke mye skjønnlitteratur, så her må jeg gå for fag. Psykologibøkene om fotball skrevet av engelske Dan Abrahams er nok de jeg har hentet mest ut av selv. Det handler om det du kan kontrollere. Alt fra kropp, kroppsholdning til det som skjer inne i hodet ditt.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Når kombinasjonen av ting stemmer. Alt handler om balanse for meg. Det perfekte er når fotballen går bra, privatlivet er fint – og jeg får anledning til å kite eller surfe litt.

– Hvem var din barndomshelt?
– Sikkert et kjedelig svar, men det må bli pappa.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Misforstå meg rett, men fotball på høyt nivå – fra ung alder – kan gjøre deg ekstremt perfeksjonistisk. Det kan bli for mye og man kan bli for dedikert. For å sette det i perspektiv så ville jeg ikke surfe for noen år siden. Det kunne gå ut over fotballen. Da gikk det for langt. Man må kunne koble ut for å prestere bedre. Gi opp litt kontroll for å bli bedre senere.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Har vi en litt rolig trening surfer eller kiter jeg. Mine utskeielser er ofte aktivitetsbaserte. Så kan jeg like en god film også når jeg skal slappe helt av..

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Mye! Akkurat nå Black Lives Matters-bevegelsen. Det står jeg hundre prosent bak. Det som skjer er så utrolig viktig. Så står også miljøkampen meg nært. Sikkert litt fordi jeg er glad i å surfe. Egentlig er jeg ikke så politisk engasjert, men med kjæreste fra USA blir jeg stadig mer interessert.

– Er det noe du angrer på?
– Egentlig ikke.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Her må jeg tenke litt! Det må være noen det virkelig vil være verdt å snakke med. Gjerne både om fotball og andre ting. Svaret må bli Johan Cruyff!

Mer fra Dagsavisen