Sport

EM-klare Novak: – Jeg gleder meg!

Kristina Sirum Novak er en av kun fem spillere fra REMA 1000-ligaen som nå slutter seg til den norske EM-troppen. I søndagens knepne 28-27 seier over Romerike Ravens viste hun etter hvert hvorfor.

– Jeg gleder meg. Det er stort å få være med og jeg skal forsøke å gripe muligheten, sier Kristina Sirum Novak til RA etter kampslutt søndag.

Nå venter en oppkjørings-turnering i Stavanger, før landslaget reiser for å spille EM i Slovakia, Montenegro og Nord-Makedonia. Mesterskapet spilles fra 4. til 20. november.

Det er 19 spillere som er tatt ut, men kun 16 som får være en del av kamptroppen. Derfor vil godt spill i oppkjørings-turneringen være avgjørende for å unngå rollen som reserve.

– Det er knalltøff kamp om plassene, men jeg har ikke tenkt så mye på spilletid. Først og fremst er jeg der for å lære og oppleve hvordan det er å spille mesterskap, sier Novak.

Novak er mesterskapsdebutant for et Norge som er regjerende Europamestere og en av storfavorittene til å vinne også i år.

– Vi har alltid troen på at vi kan gå helt til topps. Vi har en sterk tropp og har som mål å være blant de beste lagene, sier Novak.

I søndagens seier over Romerike Ravens spilte hun seg opp utover i kampen etter en rufsete førsteomgang hvor flere av skuddene ikke satt. Totalt endte hun på seks scoringer.

– Hun var ikke god i førsteomgang, men i andreomgang er hun på landslagsnivå. Det er godt å se at hun har formen inne nå før mesterskapet, sier Sola-trener Steffen Stegavik.

Han tror hun har godt av at mesterskapet nå er rett rundt hjørnet.

– Det er mye spenning og nerver etter det første uttaket, så det er nok godt for henne å komme i gang snart. Jeg håper hun får vist seg fram i Intersport-cup, så hun blir en av de 16 som får være med i den avgjørende troppen og ikke bare reservere.

Steffen Stegavik

Spenning til siste slutt

Søndagens kamp var det andre møtet på fire dager mellom Sola og Romerike Ravens. De to møtte hverandre nemlig i NM sist onsdag. Da vant Sola 30–21. Kampen søndag viste seg derimot å bli mye jevnere.

Sola tok tidlig styring i kampen og ledet 4–0 etter kun seks minutter. Romerike Ravens kom mer inn i kampen utover i omgangen og lagene gikk til pause på stillingen 12–11.

I andreomgang var det nok en gang Sola som startet best. De holdt lenge bortelaget på trygg avstand og så ut til å ha full kontroll. Da det gjensto kun fem minutter ledet de 26–21 og tilskuerne i Åsenhallen var tilsynelatende trygge på seier. Det virket det derimot som om Sola-spillerne også var, og de slapp seg derfor ned noen hakk. Det utnyttet bortelaget svært godt, for da Steffen Stegavik tok timeout med ti sekunder igjen av kampen var stillingen 28–27. Sola holdt unna de siste sekundene og kunne juble over sesongens fjerde strake hjemmeseier.

– Det virker som vi følte at vi hadde kontroll når det var ti minutter igjen. Det gjorde at vi slapp oss ned og da blir det spennende på slutten. Men jeg er veldig glad for at vi klarte å stå godt i forsvar de siste sekundene slik at de aldri kom til avslutning, sier Novak.

Stegavik er ikke overrasket over at det ble en tøff kamp.

– Denne kampen var litt typisk etter den gode kampen vi spilte mot de på onsdag. Dessuten fikk vi en veldig god start som gjorde at jentene senket seg og tenkte at det kom til å bli en enkel kamp, sier Stegavik.

Selv om Sola ikke var på samme nivå som i cupkampen, er han en fornøyd mann etter søndagens kamp.

– Jeg driter litt i hvordan vi spiller, så lenge vi vinner, sier Stegavik.

Både spillerne og laglederne hadde på seg rosa gensere for å vise sin støtte til Rosa Sløyfe-aksjonen.

Må kvitte seg med borte-spøkelset

Sola står nå med åtte poeng etter sju spilte kamper. De har vunnet alle fire hjemmekampene, men tapt alle på bortebane. Det plager Stegavik.

– Vi skulle gjerne hatt fire poeng mer. Vi er nødt til å bedre borteformen, hvis ikke blir vi en middelhavsfarer og det har vi ikke noe ønske om. Sånn sett var det viktig med borteseieren i cupen.

Nå venter over en måned med mesterskaps-pause for Sola. Den skal brukes til å trene godt.

– Rett etter pausen så venter en avgjørende uke, med viktige kamper både i Europa og hjemlig serie og cup. Vi er nødt til å være klare for det. Jeg vil på mange måter si at den uken setter premissene for hvordan vinter- og vårsesongen blir, avslutter Stegavik.


Slik var kampen



Mer fra Dagsavisen