Handball

Sola-spilleren Novak til EM: – Framtidsspiller

Det blir kamp om internasjonal medalje for Solas bakspiller Kristina Sirum Novak.

Da landslagssjef for håndballdamene Thorir Hergeirsson la fram EM-uttaket i Oslo var Sandnes-kvinnen Kristina Sirum Novak blant de 19 spillerne som er valgt.

Sola-spilleren Novak er høyre bakspiller, og hennes spisskompetanse er det som gjør henne særdeles attraktiv for landslaget.

– Kristina er en framtidsspiller. Det er ingen tvil om det. En kraftspiller. Hun er en venstrehendt skytter, som vi ikke har mange av i kategorien unge seniorspillere. Hun er en verdifull spiller for norsk håndball, og har hatt en flott utvikling i Sola. Har en viktig rolle der, og har vokst i den, sier Hergeirsson.

Dermed får Sola en norsk spiller til EM til tross for Camilla Herrems forfall. Det er nemlig slik at Herrem og hennes ektemann Steffen Stegavik (Sola-treneren) venter barn. Det norske landslaget er preget av flere gravide som er uaktuelle til mesterskapet. Sanna Solberg-Isaksen og Kari Brattset Dale er også gravide, mens Veronica Kristiansen kan komme i spill i løpet av mesterskapet. De fire spillerne har 744 landskamper til sammen.

Solas venstre bakspiller, Live Rushfeldt Deila, er ikke tatt ut. Det er derimot tvillingsøsteren Thale Rushfeldt Deila. Molde-spilleren er mesterskapsdebutant sammen med Novak, Marie Davidsen, Ane Cecilie Høgseth, Sunniva Næs Andersen, Anniken Wollik og Ragnhild Valle Dahl.

Håndball-EM for kvinner ble første gang spilt i 1994. Siden da har Norges kvinner vunnet åtte ganger (1998, 2004, 2006, 2008, 2010, 2014, 2016 og 2020).

Triumfen i 1998 ga den første norske internasjonale tittelen i kvinnehåndball.

I år skal Norge opp mot Ungarn, Kroatia og Sveits i gruppespillet. De tre beste går videre til hovedrunden der tre motstandere blant Danmark, Sverige, Slovenia og Serbia venter.

Norges tropp:

Målvakter: Katrine Lunde (Vipers Kristiansand), Silje Solberg Østhassel (Györ), Marie Davidsen (CSM Bucuresti).

Bakspillere: Stine Bredal Oftedal (Györ), Henny Reistad (Esbjerg), Emilie Hegh Arntzen (CSM Bucuresti), Kristine Breistøl (Esbjerg), Thale Rushfeldt Deila (Molde), Ragnhild Valle Dahl (Vipers Kristiansand), Nora Mørk (Esbjerg), Stine Skogrand (Herning-Ikast), Kristina Sirum Novak (Sola).

Linjespillere: Vilde Ingstad (Esbjerg), Maren Aardahl (Odense), Ane Cecilie Høgseth (Storhamar).

Kantspillere: Malin Aune (CSM Bucuresti), Emilie Hovden (Viborg), Sunniva Næs Andersen (Vipers Kristiansand), Anniken Wollik (Romerike Ravens).

Mer fra Dagsavisen