Sport

Derfor ble målkongen i Stavanger

Kjartan Johansen (24) ble suveren toppscorer i 1. divisjon da Viking HK rykket opp. Den færøyske landslagsmannen, som snakker Stavanger-dialekt etter kun to år her, valgte likevel å se bort fra annen interesse.

Følg RA Sporten på Facebook!

158 mål på 21 seriekamper lar seg høre. Johansen innrømmer at det var nok av interesse for en spiller med utgående avtale.

– Jeg hadde litt å tenke på før korona kom. Da var flere på banen. Så ble økonomien usikker og vanskelig. Tilbudene var plutselig ikke de samme. Da ville ikke jeg trekke det ut mer for egentlig hadde jeg jo lyst til å bli med Viking i Eliteserien. I alle fall for én sesong, sier han til RA.

Johansen, som har en sesong på toppnivå for Fyllingen for noen år siden, er en av få spillere i den nyopprykkede klubben med eliten på CV-en.

Om han hadde flyttet på seg igjen kunne han nok levd av håndballen. Derfor var det også en naturlig ting å vurdere.

LES OGSÅ: Disse svarene fikk Harrington på treningsleir

Lavbudsjett

For gjengen som har spilt laget tilbake til eliten fra 2. divisjon kan definitivt ikke leve av håndball.

– Jeg hadde ikke spist mye om jeg skulle levd av dette. Det er mye dugnad og lavbudsjett. Klubben har prøvd å få sponsorer, men det har ikke vært enkelt. Heldigvis har gaven fra kommunen i sommer hjulpet veldig.

Det førte blant annet til at de kan stille med et nytt og erfarent navn i forsvarssjefen Rasmus Bertelsen fra Danmark. Han blir garantert nyttig når sterke Kolstad står på andre siden av parketten i seriepremieren i dag.

– Han har bare trent med oss en uke, men du så kvaliteten med én gang. En stor og sterk mann som ikke vil gjøre annet enn å takle. Selv om han nok behøver noen kamper for å bli kjent med oss tror jeg vil dra mye nytte av ham.

Midtbacken fra Færøyene var egentlig kun en playmaker tidligere. At han skulle bli toppscorer var ikke helt i hans egne tanker.

– Så utfordret Joar Gjerde meg på det. Jeg har trent mye på det og nå viser det seg at jeg kan skyte!

LES OGSÅ: Viking HK videre i cupen

Mental utfordring

Det kan komme godt med i møtet med Eliteserien. Her er Viking så til de grader underdog. Johansen har ingen illusjoner om å herje på samme måte som i 1. divisjon. Laget mangler litt på fysikk og høyde sammenlignet med de andre. Dette blir en krig. De må også mentalt venne seg til å tape kamper.

Viking er en underdog. Alle venter at de går ned og Johansen vet at de vil tape mange kamper med mange mål. Dette blir noe annet enn 1. divisjon. Nivåforskjellen er enorm.

– Og det er vanskelig å tape ofte. Jeg vet om det fra overgangen fra ungdomshåndball til senior på Færøyene. Du kan snakke så mye du vil om det, men det er ikke noe du kan lære.

Selv snakker han nærmest kav stavangersk etter bare to sesonger i Stavanger. Forklaringen er kuriøs:

– Da jeg spilte i Fyllingen fikk jeg faktisk kritikk for å snakke med Stavanger-dialekt. Det lå bare naturlig.

LES OGSÅ: Går inn i sin sesong nummer 20 på banen for Viking HK

Fakta:
Tropp Viking HK
Målvakter: Ole André Lerang, Andre Jakobsen Gjøse, Simon Åkesson Ypma.
Back: Mathias Larsen, Erik Rafoss, Samson Bjørke Kallestad, Sebastian Waage Mossestad, Tore Nygård, Kjartan Johansen, Rasmus Bertelsen og Kristian Søraker.
Strek: Helgi H. Høydahl, Trym Hamre Johannessen.
Kant: Vegard Sømme Dybdahl, Tord Hanssen Bleivik, Lars-Henrik Hygen, Sindre Johannessen, og Jonas Gunnarsson Djuurhus, Ulrik Berge Eriksson.
Trener: Scott Harrington

Mer fra Dagsavisen