Sport

Bokseboom på gang i regionen

kke engang da Ole Klemetsen herjet hadde Viking Bokseklubb aktivitet som nå. Trener Hadle Holm mener det er noen ganske åpenbare grunner til utviklingen.

Følg RA Sporten på Facebook!

– Vi er rundt 60–70 medlemmer. Ti har startbøker og er aktive kampboksere. Jeg tror ikke Viking Bokseklubb har vært så store før. I alle fall ikke i min tid i boksemiljøet. Den går noen år tilbake, sier primus motor Holm til RA.

Historien til den tradisjonsrike bokseklubben er stolt. Bernhard «Benna» Lund, senere mest kjent som fotballspiller, ble klubbens første NM-vinner i 1928. Ole Klemetsen er den desidert mest kjente og suksessrike bokseren.

Aktiviteten dalte da Klemetsen ble proff. Viking ble så lagt ned i 1999. Holm, som selv har en NM-tittel fra ungdomstiden i Viking, blåste liv igjen i bokseinstitusjonen i 2014. Nå har medlemstall og aktivitet eksplodert. Det er full guff i treningslokalene som er i Sandnes.

Nylig fikk Holm med seg Stein Rune Eriksen, som tidligere drev nå nedlagte Dingo Bokseklubb, som hjelpetrener.

– Kampsport er blitt mer stuerent. Spesielt etter at forbudet mot proffboksing ble opphevet i Norge. Så har du helt klart Brækhus-effekten. Jenteboksingen har vokst, forklarer Holm.

Vil arrangere stevne

Det er etter hvert også blitt mer liv i flere andre boksemiljøer i byen. Stavanger Bokseklubb er også på vei opp. Holm forteller at de samarbeider godt. Så finnes det også flere treningsstudioer som har boksing på programmet og har miljøer. Etter sommerferien er planen å få til et skikkelig boksestevne her i regionen. Det begynner å bli lenge siden sist, men nå er det nok kampboksere. Det betyr at Viking slipper å reise til Danmark – som de ofte har gjort for å få ordnet kamper.

– Så må vi nok uansett hente inn motstand internasjonalt, eller nasjonalt, til våre aller beste boksere, sier Holm.

Går for beste klubb i NM

Nivået på de aller beste amatørbokserne til Viking er etter hvert blitt meget solid. Klubben, som er en kulturell smeltedigel, har også innslag fra både Våland og Hundvåg.

Ruslan Shidokaev, som kom til Stavanger i 7-8-års alderen er har NM-gull og forbundspokal i 69-kilosklassen.

Henriette Opsahl Vasstrand, opprinnelig bergenser, er mester i 57 kilo for kvinner. Tungvekteren Armin Dluckys er nordisk mester og gullvinner fra NM i 2017. Dette er boksere på europeisk nivå.

– De er ikke «gymsalsboksere», som trener tre ganger i uken, men topputøvere som logger syv til 12 økter i uken.

Trioen skal alle i aksjon i under NM i Trondheim denne helgen når Norges Bokseforbund feirer 100 år. Målet er minst to gull og status som beste klubb i mesterskapet – slik Viking ble for to år siden.

– Så spiller mye inn. Som trekning, men går de til finale er tre gull mulig, sier Holm.

Mer fra Dagsavisen